Uniunea Europeană nu ar trebui să accepte ca negocierile de pace pentru Ucraina să aibă loc fără participarea Kievului și a Europei, implicit. Asta au declarat invitații emisiunii În Profunzime de aseară, precizând că UE trebuie să investească mai mult în apărare pentru a-și asigura securitatea. Analiștii cred că Europa își poate asuma responsabilitatea și prelua integral ajutorul pentru Ucraina, în cazul în care negocierile merg în defavoarea Kievului, situație care ar putea aduce consecințe și pentru Republica Moldova.

Publicat:14.02.2025, 14:19

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Vreau să începem în primul rând cu discuția dintre Trump și Putin și declarațiile pe care Trump le-a făcut. Cum le-ați văzut?”

Iulia JOJA, EXPERT ÎN SECURITATE EUROPEANĂ:În același timp au fost șocante, afirmațiile din partea președintelui Trump, în același timp, în ceea ce privește conținutul, nu ar trebui să fim surprinși. Ar trebui să știm că Trump are o părere pozitivă în raport cu persoana, cât și în raport cu puterea Moscovei, din punct de vedere istoric. Elementul șocant este că avansează ideea de negocieri bilaterale între Rusia și Statele Unite, având ca subiect atât Ucraina, în sine, cât și securitatea europeană.”

Armand GOȘU, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC: Eu cred că președintele s-a expus foarte mult, prea mult, pentru că a fost acea conferință în Casa Albă neobișnuită în care practic el și-a asumat un program pe relația cu Rusia. Eu cred că e greu dacă nu imposibil pentru Trump să implementeze ceea ce și-ar fi propus.”

Iulia Joja, expert în securitatea europeană, spune că UE nu trebuie să accepte faptul că ar putea fi exclusă din discuțiile de pace privind războiul din Ucraina.

Iulia JOJA, EXPERT ÎN SECURITATE EUROPEANĂ:Europa în acest moment este în situația în care fie acceptă ca Trump și Putin să și-o împartă sau să nu și-o împartă, să o lase în grija Rusiei cum vor ei, sau în condițiile în care UE este una din cele mai dezvoltate, cele mai bogate regiuni din lume să spună dacă negocierile vor merge într-o direcție care așa cum pare nu merg într-o direcție care este în interesul Europei, să spună de ce am accepta acest lucru, când nu suntem invitați la masa negocierilor, securitatea europeană este a noastră, trebuie să preluăm mai multă responsabilitate.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:Dar poate prelua UE ajutorul pentru Ucraina integral? Poate continua UE să ajute Ucraina așa cum a făcut SUA până acum?”

Iulia JOJA, EXPERT ÎN SECURITATE EUROPEANĂ: Absolut, are această capacitate, problema a fost că până acum ne-a lipsit voința politică să facem acest lucru, pentru că SUA veneau din urmă și s-au oferit ca lideri și noi ne-am obișnuit pe parcursul a 70 de ani să ne bazăm pe garanții de securitate, pe ajutor, pe lidearshipul american, însă avem resursele necesare.”

Iar în aceste condiții, spune expertul în spațiul ex-sovietic Armand Goșu, Uniunea Europeană ar trebui să investească mai mult în domeniul apărării pentru a-și asigura securitatea, având în vedere ambițiile Rusiei. 

Armand GOȘU, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC:Putin vrea sfere de influență. Vrea să reconsidere locul Rusiei după sfârșitul războiului rece, ca Rusia să redevină un pol mondial de putere și să împartă împreună cu America și China globul pământesc. Pentru Putin, prezența lui Trump la Washington este o uriașă șansă de a negocia pentru Rusia un statut de mare putere.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:Asistăm acum la împărțirea sferelor de influență?”

Iulia JOJA, EXPERT ÎN SECURITATE EUROPEANĂ:Am niște dubii cu privire la sfera de influență, pentru că Trump ne spune că el nu dorește o sferă de influență a SUA în UE, dimpotriva a anunțat deja războaie comerciale, inclusiv cu UE, a introdus tarife înalte în raport cu anumite bunuri.”

În ceea ce privește declarațiile lui Trump despre pace, analiștii atrag atenția că, de fapt, nimeni nu a văzut un plan concret din partea acestuia. Cert este că de felul în care se va încheia războiul în țara vecină va depinde și situația din Republica Moldova.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:Care sunt riscurile pentru Moldova?”

Armand GOȘU, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC: Pentru Moldova, depinde foarte mult ce se întâmplă în Ucraina, depinde de mersul engocierilor privind încheierea războiului, pacea. Felul în care americanii vor apăra interesele Ucrainei sau nu. Depinde de capacitatea Ucrainei de a rezista în fața presiunilor americane, depinde de disponibilitatea UE de a se implica serios(in negocieri).”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.