Parlamentul a votat în prima lectură proiectul privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate și astfel, lichidarea celor două instituții specializate existente în prezent - Procuraturii Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a fost votat de 61 de deputați în ședința de astăzi a Legislativului. Proiectul urmează să fie definitivat în lectura a doua.
Potrivit reprezentanților din Parlament, documentul legislativ stabilește principiile de organizare și funcționare ale PACCO, alături de dispoziții tranzitorii privind reorganizarea instituțională și transferul de competențe.
Astfel, Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi specializată în două domenii – combaterea infracțiunilor de corupție și a faptelor conexe actelor de corupție și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a torturii. Instituția va conduce urmărirea penală în cauzele privind infracțiunile în care urmărirea penală este exercitată de către organele de urmărire penală ale organelor centrale de specialitate. PACCO va mai exercita și va conduce urmărirea penală în cauzele transmise acesteia pentru instrumentare de către Procurorul General și va reprezenta învinuirea în instanța de fond, de apel și de recurs în cauzele menționate.
Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi condusă de un procuror-șef, ajutat de un adjunct sau, după caz, de câțiva adjuncți.
„Proiectul de lege a fost supus consultărilor publice și, pentru o abordare eficientă și coerentă, a fost constituit un grup de lucru instituționalizat, care va contribui la definitivarea textului legislativ. Alte runde de consultări vor mai fi organizate după aprobarea în prima lectură a inițiativei legislative. Ulterior, proiectul de lege va fi propus Parlamentului spre examinare în a doua lectură”, se menționează în comunicatul Parlamentului.
Proiectul a fost prezentat de deputatul PAS, Igor Chiriac, care a susținut că acest poriect are drept scop deținerea unui organ al procuraturii mai puternic, ca să livreze mai multe rezultate.
„Acest proiect de lege vine să asigure organul care să combată efectiv, inclusiv corupția și crima organizată”, a mai menționat Chiriac.
Propunerea de fuzionare a Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a venit din partea Ministerului Justiției. Asta după ce Consiliul Suprem de Securitate a cerut schimbări pentru îmbunătățirea activității, în special a Procuraturii Anticorupție, președintele Maia Sandu a spus că este un eșec total și a cerut schimbări.
Ulterior, un proiectul de lege în acest sens a fost prezentat săptămâna trecută de PAS. Pentru început, noua instituție va avea un șef interimar, care va fi desemnat de procurorul general. Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor va organiza un concurs în care vor fi selectați procurorul șef și procurorii care vor activa aici. Numărul angajaților va fi stabilit de CSP.
Unii experți consideră că comasarea celor două instituții a fost inițiată de fapt pentru ca Dragalin să fie scoasă din funcție. Și fostul premier, Ion Sturza a declarat în cadrul emisiunii În Profunzime că reprezentanții partidului de guvernare i-ar fi cerut lui Dragalun să demisioneze, dar aceasta nu a acceptat, iar din acest motiv s-a decis comasarea celor două procuraturi.
Ieri, însă șefa Procuraturii Anticorupție și-a anunțat demisia. Ea a făcut anunțul într-un mesaj video publicat pe facebook. Veronica Dragalin a declarat că a decis să plece deoarece inițiativa legislativă cu privire la comasarea procuraturilor specializate este un atac asupra sistemului justiției și a îndemnat deputații să nu o susțină. Ministrul Justiției a respins aceste acuzații.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.