Un bărbat a ajuns pe banca acuzaților pentru finanțarea ilegală a unui partid politic. Procuratura Anticorupție anunță că acesta și-a recunoscut vina.

Publicat:18.10.2024, 14:40

Potrivit PA, inculpatul asigura în mod sistematic transportarea, adică transmiterea și preluarea din diferite locații, preponderent din mun. Chișinău și suburbiile acestuia, și repartizarea prin intermediari a remunerațiilor sub forma de mijloace bănești și cadouri, către persoane care oficial/neoficial prestau diverse servicii în beneficiul Partidului Politic „Șansa”, printre care promovarea imaginii partidului și a candidaților la funcțiile elective, participarea la diverse întruniri și manifestații, bunuri ce erau necontabilizate și nedeclarate în modul prevăzut de legislație.

Astfel, în martie 2024, bărbatul, acționând cu intenția de finanțare ilegală a Partidului Politic „Șansa”, din surse interzise de lege, i-a transmis unui bărbat un pachet de culoare neagră în care se aflau mijloace bănești în sumă totală de 613 500 lei, care prin intermediari urmau a fi redistribuite pe teritoriul Republicii Moldova, către persoanele ce prestau servicii în beneficiul partidului, fără a fi contabilizate sau declarate, deci contrar prevederilor legale privind modalitatea de finanțare a partidului politic.

Bărbatul a fost reținut și arestat în cadrul investigației în martie 2024. Acesta și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 42 500 și 67 500 lei, sau cu închisoare de la 3 la 6 ani, însă datorită încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, limitele de pedeapsă prevăzute de lege se reduc cu o treime.

Astăzi, alte două persoane au fost reținute pentru 72 de ore în cauza penală privind finanțarea ilegală a partidelor politice și coruperea electorală. 

Săptămâna trecută, șeful Inspectoratului general al Poliției a anunțat că doar în luna septembrie, 15 milioane de dolari au ajuns din Rusia în conturile a 130 de mii de moldoveni prin schema pusă la cale de fugarul Șor. În schimbul acestor bani, oamenii urmau să voteze pentru un anumit candidat la prezidențiale și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. Atunci, Șor a recunscut că trimite bani în Moldova, dar a spus că toate plățile sunt legale.

Citeste si : Cauza penală privind finanțarea ilegală a partidelor politice și coruperea electorală: 115 percheziții în întreaga țară și trei persoane reținute. Poliția publică noi interceptări: „Eu nouă mii de dolari am adus și dat la oameni” - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.