Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va merge luni la Sankt-Petersburg pentru a discuta despre gazele naturale ce urmează să fie livrate în regiunea transnistreană. Invitația a venit din partea Gazprom, în condițiile în care contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025 şi există probabilitatea să nu mai fie reînnoit. Faptul că autoritățile de la Chișinău au acceptat invitația rușilor a stârnit mai multe critici, iar unii experți spun că inițiativa acestora este o capcană.

Ultimul update: 22.11.2024, 19:15 Publicat:22.11.2024, 19:07

Responsabilii de la Ministerul Energiei ne-au confirmat faptul că vizita la Sankt-Petersburg a delegației de la Chișinău, în frunte cu ministrul Victor Parlicov, va avea loc luni, 25 noiembrie. Alte detalii nu au fost oferite. Am întrebat cu ce poziție se pleacă încolo și de ce, în condițiile în care autoritățile noastre au spus de mai multe ori că nu au de gând să negocieze nimic cu un stat agresor. Cei de la ministerul energiei, însă, nu ne-au răspuns. În jurul acestui subiect au apărut o serie de critici.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC: „Cred că este o capcană și este o umilință pentru noi și subiectele care au fost vociferate noi nu avem ce discuta cu Gazprom pe marginea lor. Să le luăm pe rând, în ceea ce ține de gaz pentru malul stâng, asta e o decizie care se ia la Kremlin pentru că regiunea transnistreană nu a plătit niciodată gazul și Gazprom nu decide acest lucru. Deci nu avem ce discuta cu tovarășul Miler și cu întreg Gazpromul. Cel mai probabil ei după asta vor ieși și vor spune că iată Republica Moldova iarăși nu a achitat datoria la gaz și încă vor gaz pe degeaba, lasă se ducă Maia Sandu să discute cu Putin. Cel mai probabil cu asta se va termina.”

Sergiu Tofilat susține că propunerea rușilor de a negocia cu Chișinăul a venit prin intermediul Moldovagaz, companie controlată de Gazprom. Asta în condițiile în care contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025. De ce solicitarea a venit la Guvern, însă, nu este clar, afirmă Tofilat, având în vedere că acest subiect trebuie discutat și negociat între Gazprom și Moldovagaz. Autoritățile de la noi au declarat de mai multe ori, în ultima perioadă, că sunt pregătite mai multe scenarii pentru situația în care gazul rusesc nu va ajunge în regiunea transnistreană din ianuarie, dar Tofilat pune la îndoială.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC: „Dacă ar fi existat soluții, ar fi existat și bani prevăzuți în bugetul de stat. Noi vorbim despre faptul că dacă nu mai vine gaz pe degeaba în stânga Nistrului, oamenii ceia nu au posibilitatea să cumpere gaz și energie electrică. Ca să le dai gaz și lumină la preț de piață, îți trebuie annual cel puțin 300 de milioane de euro. Voi ați văzut acești bani bugetați în bugetul de stat? Eu nu i-am văzut. Așa că plan, din câte înțelegem noi, nu prea există. Da, vorbele există, sunt fumoase, dar trebuie să vedem documente.”

Soluția care trebuia să fie gata de mai mult timp, despre care vorbesc reprezentanții societății civile, ar fi planul de reintegrare al țării.

Reprezentanții ministerului Energiei au evitat să comenteze criticile aduse în jurul acestui subiect. Aseară, la emisiunea În Profunzime, analistul Andrei Curăraru a declarat că negocierile cu Gazprom trebuie să aibă loc, dar, la fel, a pus la îndoială faptul că reprezentanții de la Chișinău ar trebui să plece în Federația Rusă.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG.MD: „Este clar că trebuie să fie aceste livrări menținute o perioadă de timp pentru că noi de acolo luăm energia electrică și altfel ar fi un colaps și pe malul stâng și pe malul drept în legătură cu acest fapt.-scos Dacă se merge acolo, atunci condițiile înaintate Transnistriei trebuie să fie foarte dure. De exemplu, reducerea tarifelor la livrarea energiei electrice, eliberarea deținuților politici, garanții pentru liceele de limbă română din regiune, acces pentru fermieri la propriile terenuri. Să nu mergem iarăși pe mâna rusului așa cum o facem de fiecare dată.”

Ion TĂBÎRȚĂ, ANALIST POLITIC: „Noi dacă în momentul dat nu negociem nimic cu Gazpromul sau ne dezicem în totalitate, 1 – apare o criză umanitară, 2 -  noi nu vom avea de unde lua energie electrică mai ieftină. În general apare o problemă legată de energia electrică pentru că interconexiunile electro-energetice cu România încă nu sunt gata. Va crește prețul la energia electrică. Or, în an electoral cred că nimeni nu-și dorește să crească prețurile la energie electrică.”

Livrările gratuite de gaz în regiunea transnistreană sunt o metodă prin care Kremlinul susține regimul separatist de acolo. Ministrul energiei a declarat anterior că Federaţia Rusă dispune de toate posibilităţile tehnice pentru a asigura livrarea gazului către regiunea transnistreană prin rute alternative, decât Ucraina. Pe de altă parte, dacă se sistează livrările, atunci autoritățile de la Chișinău sunt obligate să găsească soluții pentru cetățenii de acolo pentru a preveni o criză umanitară.