Călătoria noastră continuă, iar astăzi cunoaștem ...diversitatea. Mergem la Soroca, în inima comunității romilor, ca să-i redescoperim. Istorie, cultură, spectacol și tradiții, de toate vom avea parte în această experiență. Oamenii ne-au primit la ei acasă, ne-au deschis ușile palatelor din Dealul Romilor și au povestit cum au ajuns să formeze o comunitate unită și să transforme Soroca într-un model de toleranță interetnică.

Publicat:20.09.2024, 20:05

Ne întâmpină acasă la el Robert Cerari, unul dintre liderii comunității romilor de la Soroca. Și, ca o gazdă primitoare, ne invită să-i cunoaștem locuința.

Robert CERARI, LIDERUL COMUNITĂȚII ROMILOR DIN SOROCA: “Acesta este salonul, pentru oaspeți și prieteni. Cu o masă mare.
Mobila este adusă din Italia. Scara este după designul meu, pentru că îmi place ce e legat cu lemnul. Restul ce vedeți, e făcut după gustul soției, din suflet și cu căldură.”

Pornim în continuare să explorăm Dealul Romilor, până la casa baronului. Pasionat de muzică, Artur Cerari ne-a cântat la acordeon și ne-a povestit ce înseamnă să fii baron, în a treia generație.

Artur CERARI, BARONUL ROMILOR DIN MOLDOVA: “Să respecți, să fii cinstit, să vorbești adevărul,//trebuie să fii între lume, între popor, să știi durerile, suferințele, dar și bucuriile poporului."

Mergem mai departe, pe străzile din cartier, unde viața comunității forfotește în coloritul său. Trecem și pe la mătușa Zamfira, ai cărei bunei au fost printre primii locuitori, refugiați la Soroca, acum 300 de ani.

Zamfira PREDA, LOCUITOARE SOROCA: “Tatăl tatălui meu era aici. Aici, la Soroca s-au întâlnit romii demult, încă nici nu se umbla cu corturile.”

De atunci, nici urmă de cort.

“În loc de șatră, noi avem castele frumoase."

Astăzi, comunitatea romilor de la Soroca trăiește în adevărate castele, unele inspirate din arhitectura Teatrului Bolișoi, iar altele construite parcă în stilul Capitoliului din Washinghton. 

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: “Aici, casele, care seamana mai mult cu niste palate, se înalță una lângă alta și atrag atenția turiștilor. Arhitectură și decor opulent, coloane, balustrade, lei sau chiar cupole de aur, toate definesc atractia cartierului numit dealulul romilor.”

Un adevărat obiectiv turistic este casa familiei Șerban, datorită celor trei cai de pe acoperiș. Iar interiorul impresionează prin grandoare: scară de marmură, coloane de granit și figurine grecești.

Liza ȘERBAN, LOCUITOARE SOROCA: “Nouă ne place frumusețea. Să fie frumos și curat în casă. Proiectul este ca la teatrul din Rusia, el este și pe bancnota de 100 de ruble. Moșneagul s-a uitat și i-a venit ideea de a face așa.”

Ospitalieri și primitori, oamenii ne-au invitat în palate, să ne arate cum trăiesc. Olga Malic ne-a surprins cu mobilier de lemn, replica tabloului Mona Lisa și vase de porțelan.

Olga MALIC, LOCUITOARE SOROCA: “Am făcut ca în Armenia, că armenii mi-au făcut reparația. Am vrut să las pentru băieți.”

Cât despre felul lor de a fi, romii cuceresc prin veselie și spectacolul tradițiilor, iar dacă ajungi la sărbătorile lor, rămâi impresionat. Mergem astăzi la o nuntă mare, cu alai.

Robert CERARI, LIDERUL COMUNITĂȚII ROMILOR DIN SOROCA: “Nunta la noi, pe vremuri, ținea și o săptămână sau cel puțin 3 zile. E foarte important ca mireasa să fie fată mare.”

Și ce fel de sărbătoare fără dansuri tradiționale, costume colorate și cântece.

AMBIANTA cumertie, dansatori, canta

Uniți și la bine și la rău.

Și tot cu fast, romii îi pomenesc pe cei răposați.

„Trei feluri de carne: porc, găină și gâscă."

Diversă și colorată, comunitatea romilor demonstrează cum e să ai curaj și să îți păstrezi identitatea, cultura, iar prin asta să devii valoros.

Robert CERARI, LIDERUL COMUNITĂȚII ROMILOR DIN SOROCA: “Noi păstrăm tradițiile și cultura nu doar a romilor de mii de ani, dar și a țării unde trăim.”

Așa că s-au integrat în societate, iar Soroca a devenit un model de toleranță și conviețuire interetnică.

„Noi trăim bine cu moldovenii. Aici am crescut, am îmbătrânit și suntem ca neamuri.”

“Să avem limbă comună și să fim oameni, că asta e cel mai important.”

Aici încheiem călătoria din Dealul Romilor, locul deosebit, din cele 25 de minuni ale Moldovei, devenit pentru comunitatea romilor de la Soroca -„acasă”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.