Călătoria noastră prinde ritm astăzi și te invităm să trăiești o experiență unică. Dăm muzica mai tare și ascultăm cum sună folclorul neamului nostru. Este molipsitor și te ademenește în dans și hore. Este o moștenire lăsată din străbuni și păstrată până astăzi, datorită celor înzestrați cu talent. Hai, așadar, să descoperim identitatea neamului și să trăim la maximum fiecare sunet.

Publicat:18.09.2024, 20:28

Explozie, spectacol, ritm, hore, lacrimi de fericire și mai ales bucurie.

Ăsta e folclorul - melodia neamului, cea care ne aminteşte de origini, ne face să uităm de griji și ne adună împreună.

Cristi BOTGROS, INSTRUMENTIST ORCHESTRA LĂUTARII: "Oamenii uită de toate și nu mai țin cont că sunt la un spectacol, fac ca la nuntă, se distrează, chef."

Nicolae BOTGROS, DIRIJORUL ORCHESTREI LĂUTARII: "De când sunt Lăutarii pe pământ toate petrecerile, tot ce se întâmplă e despre veselie."

Iar asta pentru că este o moştenire din străvechi, păstrată de oameni care au simţit şi au decis să o ofere generaţiilor viitoare.

Nicolae BOTGROS, DIRIJORUL ORCHESTREI LĂUTARII: "Tata era un om, un muzicant de elită. Prima care am moștenit-o de la tata era Marșul Funebru pe care l-am și făcut-o în repertoriu, se numește în amintirea lautarilor. Avem hora de concerte. Sârbe de concert. Este sârba de la nord, hora de la nord, care au făcut furori în toată lumea."

Cristi BOTGROS, INSTRUMENTIST ORCHESTRA LĂUTARII: "Ciobănașul, În drum spre casă."

Corneliu BOTGROS, INSTRUMENTIST ORCHESTRA LĂUTARII: "Sârba zirneștenilor, sârba bădicenilor, au denumiri legate de locații.
Sârba lui Dumitru cu care tata s-a afirmat ca violonist."

Iar ca fiecare cântec să sune perfect, Lăutarii tratează fiecare eveniment cu mare seriozitate...și în pregătiri minuțioase.

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: "Repetițiile sunt în toi, nu înainte ca fiecare membru al Lăutarilor să exerseze puțin și să-și ia postura corectă."

Chiar în acest moment este interpretată hora primăverii, una dintre cele mai reprezentative melodii.

Aranjamentele și sentimentele puse la locul potrivit au creat excepționalul. În port național, cu instrumente acordate și cu inima deschisă, așa este redat folclorul.

Dumitru HANGANU, INSTRUMENTIST, ORCHESTRA LĂUTARII: "Arta este unicul lucru prin care poți face un om să plângă sau să râdă, fără a-i spune cuvinte, doar prin muzică, prin sunete."

Iar Lăutarii reușesc acest lucru și fac ca această moștenire să treacă granițe și să călătorească spre cele mai îndepărtate continente, oferind experiențe și cucerind publicul.

Nicolae BOTGROS, DIRIJORUL ORCHESTREI LĂUTARII: "Țin minte spectacolele din Statele Unite, la lacrimi, toată lumea plângea, toată lumea râdea, dansa, erau niște stări, nu doar una. Când vii acasă și vezi o sală cum este Teatrul Verde, 6000 de oameni se ridică, sau Sala Palatului de la București cu 5000 de oameni, am sculat-o de câteva ori. La piese orchestrale să se ridica așa lumea, asta e ceva."

Cristi BOTGROS, INSTRUMENTIST, ORCHESTRA LĂUTARII: "Când terminăm de cântat și tot publicul se ridică pentru noi, pentru maestru, e un moment de glorie."

Mihai NEGURĂ, INSTRUMENTIST, ORCHESTRA LĂUTARII: "Experiența noastră, melodiile cu care ajungem la sufletul oamenilor, asta e una dintre căile spre inimile lor."

Iar talentul și inspirația au făcut ca folclorul să fuzioneze, să se transforme, să  se îmbine armonios cu alte stiluri și să creeze noutate...

Toate acestea datorită artiștilor, care își fac munca cu dedicație și responsabilitate, pentru că trăiesc prin muzică și cânt.

Nicolae BOTGROS, DIRIJORUL ORCHESTREI LĂUTARII: "Orchestra Lăutarii sunt cei care muncesc, care se dăruiesc și cei care înțeleg unde au venit. Lăutarii este viața mea, tot ce am eu mai scump. Pentru ei trăiesc."

Ion MANGÂR, VIORIST, ORCHESTRA LĂUTARII: "Fiecare își dorește să ajungă aici și am ajuns și eu.
Chiar e o academie bună."

Dumitru HANGANU, INSTRUMENTIST, ORCHESTRA LĂUTARII: "E ca un tren mare care dacă merge și ai urcat în el, nu se mai oprește."

Corneliu BOTGROS, INSTRUMENTIST ORCHESTRA LĂUTARII: "Toți întreabă care e secretul orchestrei Lăutarii – simplu, Nicolae Botgros. Dăruiere de sine și o doză de fanatism."

Dedicația și motivația puternică a Lăutarilor țin folclorul viu, dar mai ales îl ridică la cel mai înalt nivel, pentru că simplu...

Dumitru HANGANU, INSTRUMENTIST, ORHESTRA LĂUTARII: "Lăutarii este o marcă de mare calibru."

"Ca o emblemă a Republicii."

Cristi BOTGROS, INSTRUMENTIST ORCHESTRA LĂUTARII: "Lăutarii e o istorie."

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.