Din 612 cladiri publice in care sunt organizate sectii de votare doar 6 sunt accesibile persoanelor cu dizabilitati, 174 sunt partial accesibile si 432 sunt inaccesibile. Rezultatele sunt cuprinse in studiul „Acces egal pentru toti in sectiile de votare”, realizat de Comisia Electorala Centrala si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite IPN.

Publicat:14.08.2019, 15:04

„Cele aproximativ 170 000 de persoane cu dizabilitati care au drept de vot ar putea vota la fel ca si ceilalti, la sectiile de votare si nu acasa. Problema pe care o intampina aceste persoane este accesul la sectiile de vot”, a declarat Dorin Cimil, presedintele Comisiei Electorale Centrale, in contextul prezentarii studiului.

Dorin Cimil a mai precizat ca, incepand cu 14 august, se da startul campaniei „Acces egal pentru toti in sectiile de votare”. Rolul campaniei, care va dura o luna, este ca factorii de decizie si populatia sa constientizeze ca accesul egal in sectiile de votare trebuie garantat pentru toti.

Andrea Cuzyova, reprezentanta rezidenta adjuncta a PNUD Moldova, a declarat ca „unele categorii de cetateni, in special persoanele cu dizabilitati, se confrunta cu mai multe obstacole atunci cand trebuie sa isi exercite in mod liber dreptul la vot”. Andrea Cuzyova si-a exprimat convingerea ca rezultatele si recomandarile studiului vor trezi interesul factorilor de decizie si ca acestea vor actiona astfel incat sa asigure accesul persoanelor cu dizabilitati in sectiile de votare.

Autorii studiului recomanda Autoritatilor Publice Centrale sa fortifice eforturile pentru implementarea Programului National de incluziune sociala a persoanelor cu dizabilitati si sa creeze un fond national/raional pentru accesibilitate.

Autoritatilor Publice Locale li se recomanda sa instaleze rampe mobile in institutiile unde intrarile nu sunt adaptate sau sunt inaccesibile si sa acorde o atentie primordiala pentru implementarea conceptului de „adaptare rezonabila” a cladirilor existente.

Studiul „Acces egal pentru toti in sectiile de votare” face parte din programul „Consolidarea democratiei in Moldova prin alegeri incluzive si transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala, al Ambasadei Marii Britanii la Chisinau.

Sursa: