Aproape o patrime din populatia tarii este la limita saraciei si supravietuieste cu nici doua mii de lei pe luna. Aproape 10 procente sunt sub limita saraciei extreme, adica isi permit sa cheltuiasca in jur de 1.500 de lei. Nivelul de studii scazut este unul din factorii care explica saracia, spun specialistii.

Publicat:11.07.2020, 20:49

Pe Galina Negara am gasit-o in gradina, prasind rosiile. Trecuta de mult de varsta de pensionare, femeia lucreaza pamantul ca sa aiba ce pune pe masa.

-Zero. -Cand spuneti asta ce aveti in vedere? -Cu pensia de doua mii de lei poti sa traiesti, 700 doar pe servicii. Cu restul banilor paine, unt, salam si atata.”

Desi o viata a activat in calitate de contabil, spune ca pensia nu este pe potriva efortului.

“Vreau sa merg sa fac operatie la genunchi, imi strebuie sase mii de euro. De unde sa ii iau. Copiii au saracia lor.”

Saracia din pungile moldovenilor este vazuta si in datele statistice. Potrivit cifrelor pentru 2018, aproape o patrime (23%) din populatia tarii se afla in pragul saraciei. Asa ca tot ce-i salveaza pe unii este...divinitatea.

“Mai mult ne atarnam de categoria saracilor. Sotia are o mie, iar eu doua. -Cu trei mii de lei se intretin trei oameni? -Da. Vara mai este cum este, dar iarna, cand platim gaz, lumina.”

“Noi suntem crestini si Dumnezeu ne ajuta. E cam putin, dar...” 

Cheltuielile acestora pe luna sunt sub doua mii de lei (1998 lei) si sunt pusi de autoritati in categoria oamenilor saraci, care adorm cu gandul la ce vor pune maine pe masa.  

 “Economie facem, dar nu ai din ce economisi. Cand primesc pensia, pun banii in buzunarul stang si pe dreptul se duc. Vin afara fara bani...”

Totusi, cei 23% se pot considera norocosi, alti aproape 9 la suta (8,7%) sunt sub pragul saraciei extreme. Astfel o persoana, pe luna, a scos din portofel pentru trai, mai putin de 1600 de lei. Familiile membrii carora vantul le bate in buzunar locuiesc in mare parte la sat si au mai mult de trei copii.

Potrivit responsabililor, nivelul de saracie este determinat si de tipul studiilor. Astfel ca aproape jumatate din cei care au patru clase sau nici pe acestea nu le au absolvite, sunt inclusi in categoria persoanelor sarace, urmati de cei cu studii medii incomplete. De cealalta parte, la polul opus, sunt persoanele cu studii superioare. Dintre acestia doar 5% fac parte din categoria persoanelor sarace.

Rata saraciei in functie de nivelul de educatie al capului gospodariei

Studii primare, fara studii 48,5%

Studii medii incomplete 40,1%

Studii secundare profesionale 25,3%

Studii medii generale 25,1%

Studii medii 11,1%

Studii superioare 5,2%

Cele mai afectate sunt familiile in care capul gopodariei lucreaza pe cont propriu sau sunt angajati in agricultura, urmati de pensionari. Acesta matusa, de exemplu, ne spune ca traieste de pe o zi pe alta, cu pensia de 800 de lei. Ca sa ajunga de la luna la luna, ar trebui sa cheltuie doar 25 de lei pe zi.  

Rata saraciei in functie de sursa de venit a capului gospodariei

Lucrator pe cont propriu in sectorul agricol 42,2%

Salariat in sectorul agricol 39,9%

Pensionar 28,9%

“Mananc nimic, pamant mananc. Iau pe datorie de la magazin, asta e mancarea mea. Azi lapte am mancat. Ce sa manac, sunt uscata deja. Chinul lui Dumnezeu.”

Totusi, indicatorii sunt in descrestere fata de 2017. Datele privind saracia, oferite de Biroul National de statistica au fost obtinute folosind cheltuielile de consum si pragul absolut al saraciei, care este calculat intr-un an specific si cuprinde valoarea monetara a cosului de consum. Anual pe 11 iulie este marcata Ziua internationala a populatiei.