Absolventii din colegii si universitati au avut rezultate mai slabe la bacalaureat. Potrivit unui raport al Ministerului Educatiei, rata de promovare in colegii este putin peste 40 la suta, in timp ce in licee aceasta trece de 70%.
Doina Bors este in anul patru la Colegiul Financiar-Bancar din capitala. Tanara a sustinut in aceasta vara examenul de bacalaureat, insa a picat la proba de matematica, desi spune ca s-a pregatit.
Doina BORS, STUDENTA: “Motivul nu a fost ca nu am invatat, ideea ca uite, ai bac-ul a fost stresanta si am avut emotii, nu am dormit toata noaptea.”
Cazul studentei vine sa confirme datele Ministerului Educatiei, potrivit carora, sesiunea din acest an a scos la suprafata diferenta mare dintre rata de promovare in licee si colegii. Directorii de colegii au si ei o explicatie.
Gabriel PALADE, DIRECTOR COLEGIUL FINANCIAR-BANCAR: “Bacalaureatul este o optiune si nu o obligativitate. Chiar daca nu sustin nu se intampla nimic grav. Multi s-au inscris, dar nici nu s-au prezentat si asta a influentat.”
Dragos VICOL, EXPERT IN POLITICI EDUCATIONALE: “In licee se pune un accent pregnant in pregatirea materiilor predilecte atat pentru profil real cat si umanist. La colegii se concentreaza mai mult pe profesii.”
Cu toate acestea, studentii din colegii au alta opinie.
“Eu cred ca la colegiu e mai bine decat la liceu. Aici profesorii sunt mai buni.”
“In licee ti se permite sa absentezi mai des.”
“Suntem anul doi mai este pana atunci.”
Nici rezultatele celor care audat bacalaureatul in Universitati nu sunt tocmai bune. Aici, doar 43 la suta din cei inscrisi au sustinut examenele.
Grigore BELOSTECINIC, RECTOR ASEM: “Au venit cu o pregatire foarte slaba. Noi trebuie sa-i invatam de la 0 limba romana, ei nu pot citi sau scrie.”
Totusi, rectorii asteapta altfel de reforme in educatie.
Grigore BELOSTECINIC, RECTOR ASEM: “Nu s-a mers pe calea cea corecta atunci cand s-au pus criterii foarte dure la iesirea din sistem, fara a schimba deloc procesul.”
Raportul Minsterului Educatiei mai arata ca din cele 454 de licee teoretice din Moldova, doar la trei media la examenele de bacalaureat este mai mare de opt. Totodata, din cele 46 de colegii, doar in unul media generala este 7. In 37 de colegii absolventii au media sub 6,5.