Criminali dati in cautare doar dupa un portret-robot. Le vedem fetele afisate pe panourile de la sectiile de politie. Cat de asemenator este insa chipul acestora, schitat de cei de la Interne, astfel incat tot mai multi infractori sa fie identificati? Expertii de la minister ne-au aratat cum se realizeaza un portret-robot. Am facut experimentul cu o persoana reala, fara sa-i dam numele. Vezi ce a iesit din reportajul ce urmeaza.
Are ochi caprui, par carunt, peste 60 de ani si o inaltime medie. Cei care l-au vazut sunt rugati sa sune la Presedintie.
Ca sa aflam cat de eficient este un portret-robot am facut un experiment.Pentru asta am ales o persoana foarte cunoscuta la noi - pe presedintele Nicolae Timofti, iar expertii de la Interne i-au realizat portretul, fara sa stie despre cine este vorba.
Cu acest desen am mers in strada ca sa vedem daca oamenii il vor recunoaste pe cel din imagine.
Daca insa nu l-ati recunoscut sa stiti ca nu sunteti singurii.
Unii au spus ca barbatul seamana chiar cu: "Lupu", „un actor rus”, „Carlos, acel bandit international” sau „un bandit".
Totusi, expertii au o explicatie de ce nu toti l-au recunoscut pe seful statului.
Expertii ne-au mai explicat cum se realizeaza un portret-robot.
Pentru fiecare parte a fetii, victimele sau martorii trebuie sa aleaga un element asemanator cu cel al infractorului din lista bazei de date. Realizarea unui portret-robot este un lucru anevoios, spun specialistii, care le poate lua ore in sir. Daca martorul reda exact chipul infractorului, atunci portretul-robot iese bine.
Ministerul de Interne foloseste un program invechit, care nu a fost schimbat de 10 ani. Asa ca spera ca pana la sfarsitul anului sa cumpere unul nou, care va realiza portrete in culori si chiar in formatul 3D.