Biroul National de Statistica informeaza ca numarul deceselor in anul 2020, conform datelor Agentiei Servicii Publice, a fost de 40656 cazuri, fiind in crestere cu 4245 cazuri, adica cu 11,7% fata de anul 2019.
In anul 2020, rata mortalitatii generale a constituit 15,4‰, fiind in crestere cu 1,8 puncte procentuale fata de anul 2019. Analiza pe sexe a relevat un nivel al mortalitatii de 17,1‰ pentru barbati si 14,0‰ pentru femei.
Conform datelor provizorii ale Agentiei Nationale pentru Sanatate Publica a Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, structura mortalitatii pe principalele clase ale cauzelor de deces este prezentata dupa cum urmeaza: 56,3% din decesele inregistrate au fost determinate de bolile aparatului circulator, 14,6% de tumorile maligne, 7,7% de bolile aparatului digestiv, 4,8% de accidente, intoxicatii si traume, 4,0% de bolile aparatului respirator si 12,6% de alte cauze.
De remarcat ca structura mortalitatii pe principalele clase ale cauzelor de deces este diferita pentru barbati si femei. Mortalitatea femeilor prin bolile aparatului circulator este cu 12,4 puncte procentuale mai inalta decat cea inregistrata pentru barbati. Astfel, in cazul mortalitatii prin bolile aparatului circulator este observat fenomenul „supramortalitatii feminine”.
Discrepante majore intre sexe au fost sesizate si in cazul mortalitatii prin accidente, intoxicatii si traume, tumori maligne si bolile aparatului digestiv. In acest caz insa este observata o „supramortalitate masculina”. Mortalitatea barbatilor prin accidente, intoxicatii si traume este de 4,0 ori mai mare comparativ cu cea observata pentru femei, mortalitatea prin bolile aparatului respirator de 1,9 ori, prin tumori maligne de 1,4 ori, iar cea prin bolile aparatului digestiv de 1,3 ori.
Mortalitatea pe principalele clase ale cauzelor de deces difera semnificativ si in profil teritorial. O pondere mai mare a deceselor prin bolile aparatului circulator au fost inregistrate in zona de Nord a Republicii Moldova - 60,3% din numarul total al decedatilor in regiune. Ponderea cea mai inalta a deceselor prin tumori maligne a fost inregistrata de UTA Gagauzia circa 17,3% si municipiul Chisinau - 16,4%. Decesele prin bolile aparatului digestiv detin o pondere de aproximativ 10% in zona de Centru si 9% in zona de Sud. De asemenea, in aceste zone a fost inregistrat un nivel mai inalt al mortalitatii provocate de cauzele externe: accidente, intoxicatii si traume, comparativ cu alte zone de dezvoltare in regiunea de Sud - 6,0% si Centru - 5,4%. In clasa deceselor prin bolile aparatului respirator ponderile mai ridicate au fost inregistrate de UTA Gagauzia - 4,6% si municipiul Chisinau 4,3%.
Conform datelor Agentiei Servicii Publice, numarul de acte de deces, inregistrate de catre organele starii civile in primele trei luni ale anului 2021, este in crestere din ianuarie pana in martie 2021 comparativ cu aceleiasi perioada a anului 2020.