80 la suta din placintele cu branza, care se vand in magazinele din Chisinau si din suburbii, nu contin branza, ci un amestec de grasimi vegetale, care depasesc norma admisibila europeana si prezinta pericol pentru sanatate. Concluziile ingrijoratoare au fost facute in urma unui control initiat de Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor. Agentii economici, insa, nu au fost sanctionati, pentru ca in Moldova nu exista o lege care sa reglementeze cantitatea de grasimi trans admisibila in produse.
Marina DENTIU, SEF DIRECTIE, ANSA:„In urma controalelor s-au constatat anumite abateri la etichetarea produselor alimentare drept urmare s-au intensificat controalele la operatorii care fabrica placinte. Pentru inceput s-a optat pentru producatorii din Chisinau si suburbii, ulterior aceasta campanie se va extinde pe tot teritoriul tarii.”
Astfel, 12 din 15 agenti economici care comercializeaza placinte cu branza proaspata de vaci au acest produs indicat doar pe ambalaj, de fapt umplutura fiind un amestec de grasimi vegetale.
COMERCIANTI DE PLACINTE CU BRANZA
12 – MINT CUMPARATORII
3 – NU MINT CUMPARATORII
Marina DENTIU, SEF DIRECTIE, ANSA:„Vorbim de ulei de palmieri, ulei se soia si ulei de floarea soarelui care printr-un proces chimic si adausuri de alte ingrediente sufera anumite transformari si se obtine consistenta asemanatoare cu branza proaspata de vaci.”
In unele cazuri, continutul de acizi grasi trans in umplutura este excesiv de ridicat, depasind de peste 25 de ori limita stabilita la nivel european.
Marina DENTIU, SEF DIRECTIE, ANSA:„Conform studiului efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, s-a constatat ca un aport ridicat de acizi grasi trans in alimentatie prezinta un risc pentru sanatatea consumatorilor.”
Potrivit specialistilor, branza proaspata nu poate fi deosebita de cea falsa, de consumatorii simpli. Acest lucru fiind posibil de depistat doar in conditii de laborator.
Potrivit legii, inspectorii Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor nu pot sanctiona agentii economici care comercializeaza produse ce depasesc norma admisibila de acizi grasi trans in produsele alimentare. Maine, insa, un proiect de lege in acest sens va fi inaintat spre aprobare in Guvern.
Documentul va permite amendarea celor care incalca legea sau chiar privarea dreptului de a desfasura o anumita activitate pe un termen de pana la un an. Deocamdata, comerciantii care au inselat cumparatorii au primit prescriptii de modificare a etichetei, astfel incat sa fie scris ce contine produsul, in caz contrar vor fi amendati cu pana la 25 de mii de lei.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.