Marea curatenie s-a mutat de pe strazile capitalei.. in cimitire. Mai sunt trei zile pana la Pastele Blajinilor, asa ca oamenii fac ordine in jurul mormintelor. Inarmati cu maturi si greble, acestia au mers de dimineata la locurile de veci ale celor apropiati.

Publicat:12.04.2018, 16:19

Cimitirul Sfantul Lazar s-a transformat intr-un furnicar. Printre morminte roiesc oamenii grabiti sa faca ordine. Curatenia la cimitir a inceput pentru aceasta femeie si familia ei inca acum doua zile. Astazi au dat cu vopsea la mormantul fratelui si a mamei sale, asa ca si ea s-a facut alba din cap pana-n picioare. Spune ca renovarea care bucura ochiul, bate la buzunar.

“-Cata vopsea ati cumparat? -7 litri. -Costisitor? -Ei, o data-n an. E traditie.”

 Aceasta femeie locuieste la Moscova de 17 ani. Rar vine in Moldova, insa si mai rar trece pe la cimitirul unde a fost ingropata bunica ei. Astazi a mers pentru prima oara sa faca ordine la mormant.

“Petici, apa, maturi si manusi. Sa fie curat, cica e traditie. -Ati luat Bingo sa se spele bine? -Da.” 

 Iar la un alt mormant, o alta femeie muncea de zor. Aceasta a ros vopseaua veche pana la lemn, ca de Blajni totul sa fie ca nou.

“-Najdacica, cu ea roadem vopseaua din an. Vrem sa vopsim ca sa fie frumos. -Ce mai aveti in geanta ca sa faceti curat?-Apa de baut ca sa nu se uscam gatul, flori, vopsea, maturita.”

 Ca sa nu li se usce gatul, altii beau un pahar cu vin... de sufletul mortilor, spun ei.

“Am luat si eu un pahar, mai dau cuiva un pahar.” 

Iar ca munca sa fie mai vesela, au dat muzica tare.

"-Lucru merge si cu muzica? -Desigur, cu muzica totul e perfect.” 

 Se pregatesc de Blajni si comerciantii de flori. Afacerea infloreste, la propriu, in aceste zile. La intrarea in cimitir pot fi vazute deja lanturi cu tot felul de plante,  cel mai mare asortiment este insa la florile artificale.

“Asa 20 de lei. Mult se vinde. -Cresc si preturile? -Raman cum au fost.”

“Narcisii sunt 2 lei, lalelele 5-4 lei. Mai mult flori moarte.”

“-Preturile sunt mari. -Pentru salariile noastre prea mari? -Da.”

 Pentru fluidizarea traficului a fost nevoie de interventia ofiterilor de patrulare. Chiar si asa, pe strada Doina, s-a circulat bara la bara. La cimitirul central, in schimb, e mai putina imbulzeala. 

 Aici linistea nu e sparta de maturi care aduna gunoiul sau de topoare care taie crengile, ci de mesterii care instaleaza monumentele proaspat realizate.

“-In aceasta saptamana cate ati montat? -Sunt cateva, simple si compuse.”

 Primaria capitalei anunta ca de Blajini, circulatia pe str. Socoleni si pana la intarea in cimitirul Sfantul Lazar va fi sistata, exceptie facand transportul public. Totodata orasenii vor calatori gratuit duminica si luni, cu rutele de autobuz C, D si 27.