Producatorii din sectorul alimentar vor fi obligati sa limiteze cantitatea de acizi grasi trans din alimente. Astfel, continutul maxim al acestora nu trebuie sa depasesca 2 grame la 100 de grame de grasimi, potrivit unei decizii de guvern. Aceste grasimi se regasesc in produse alimentare cum sunt biscuitii, prajiturile, dar si in mancarea fast-food. Specialistii avertizeaza despre pericolul la care se expun oamenii atunci cand le consuma in exces.

Publicat:07.03.2023, 18:31

Sergiu MUNTEANU, NUTRITIONIST:Acestia sunt acizii grasi artificiali. Ei in natura nu se gasesc, ei apar in uleiuri vegetale cand sunt prelucrate cu atomi de hidrogen. Ele se prelucreaza ca sa mimeze grasimile din lactate, ceea ce e produsul de branza sau grasimea din unt – cum ar fi margarinul.”

Consumul acestor acizi, in cantitati mari, este daunator si poate duce la dezvoltarea unor boli cronice, spun specialistii. Astfel, autoritatile vor sa-i oblige pe producatorii din sectorul alimentar sa limiteze cantitatea de acizi grasi trans din alimente. Continutul maxim al acestora nu va depasi 2 grame la 100 de grame de grasimi, norma stabilita la nivel european. 

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII:Consumul de grasimi trans provoaca peste 500 de mii de decese premature pe an din cauza bolilor cardiovasculare, iar pentru fiecare gram suplimentar de acizi grasi trans, consumat pe zi, riscul de atac de cord creste cu 5%. Femeile cu nivel seric crescut de acizi grasi trans au risc dublu de a face cancer de san, risc crescut cu 30% de a face eclampsie in timpul sarcinii, creste cu 50% riscul de cancer de colon, cu 40% - risc de diabet zaharat.”

Nutritionistii spun in ce produse se intalnesc cel mai des aceste tipuri de grasimi.

Sergiu MUNTEANU, NUTRITIONIST:Cea mai mare cantitate de acizi grasi trans a fost gasita in napolitane pentru copii. Pentru 114%, anume in napolitane, pe langa aceasta, anumite patiserii de strada, torturi, snack-uri, in hamburger au fost gasite 30%.”

Si indeamna consumatorii sa citeasca eticheta inainte de a cumpara un produs.

Sergiu MUNTEANU, NUTRITIONIST:„Daca pe eticheta scrie acizi grasi saturati, o anumita cantitate, din care acizii grasi zero. Daca e zero, atunci e normal. De-acum, daca scrie o anumita cantitate, atunci sa fim atenti la doza, cat sa folosim.”

Noua prevedere, care limiteaza cantitatea de acizi grasi trans in produsele alimentare, a fost introdusa in Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine si minerale in produsele alimentare. Documentul va permite amendarea celor care incalca legea sau chiar privarea dreptului de a desfasura o anumita activitate pe un termen de pana la un an.  

Ieri, Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor a anuntat ca 80 la suta din placintele cu branza, care se vand in magazinele din Chisinau si suburbii, de fapt, nu contin branza, ci un amestec de grasimi vegetale, care depasesc norma admisibila europeana si prezinta pericol pentru sanatate. Concluziile ingrijoratoare au fost facute in urma unui control. Agentii economici, insa, nu au fost sanctionati, pentru ca in Moldova nu a existat o lege care sa reglementeze cantitatea de grasimi trans admisibila in produse.  

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.