Copiii care ajung in situatii de risc din cauza parintilor trebuie sa fie luati din familie pentru o anumita perioada, sustin specialistii in domeniu. In acest timp, autoritatile locale trebuie sa lucreze cu parintii ca sa-i responsabilizezeze. Fiecare caz trebuie examinat separat, iar primarul si echipa sa sunt obligati sa ii protejeze pe copii de propriii lor parinti.
Rodica CORETCHI-MOCANU, COORDONATOARE PROGRAM ASISTENTA, CENTRUL NATIONAL DE PREVENIRE A ABUZULUI FATA DE COPII: “In situatia in care autoritatile sunt sesizate, cunosc despre faptul ca au in localitate un astfel de caz, in care parintii isi neglijeaza copiii, fac consum de alcool, in special atunci cand copiii sunt de varsta frageda, este esential sa se faca o evaluare initiala, prezinta in situatia lor in familie pericol pentru viata si sanatatea lor sau nu.”
Potrivit specialistei, evaluarea riscurilor la care sunt supusi copiii trebuie efectuata de asistenta sociala din localitate, pedagogi, in cazul in care copiii merg la gradinita sau la scoala, politie si primar. Daca se demonstreaza ca cei mici nu sunt in siguranta alaturi de parinti, acestia trebuie imediat plasati intr-un spatiu sigur.
Rodica CORETCHI-MOCANU, COORDONATOARE PROGRAM ASISTENTA CENTRUL NATIONAL DE PREVENIRE A ABUZULUI FATA DE COPII: “Autoritatea tutelara locala, care este primarul, trebuie sa aplice masuri urgente de protectie, adica sa ia copiii si sa ii plaseze intr-un spatiu protector, fie in familia unor rude, fie in servicii sociale.”
Chiar si in cazul in care copiii sunt in siguranta, dar parintii sunt dependenti de alcool, acestia trebuie transferati pentru o perioada intr-un spatiu unde vor fi ingrijiti, pana parintii vor trece un curs de reabilitare.
Rodica CORETCHI-MOCANU, COORDONATOARE PROGRAM ASISTENTA CENTRUL NATIONAL DE PREVENIRE A ABUZULUI FATA DE COPII: “Daca vorbim despre familii cu parinti dependenti de alcool, trebuie implicarea acestora in programe de reabilitare, dar pana ajung acestia sa fie reabilitati, daca coopereaza, autoritatile trebuie sa se asigure ca copiii sunt in spatiu protector.”
Coordonatoarea programului de asistenta din cadrul Centrului National de Prevenire a Abuzului fata de copii spune ca deseori autoritatile intervin tarziu, iar rezultatul lipsei unor actiuni poate fi tragic.
Rodica CORETCHI-MOCANU, COORDONATOARE PROGRAM ASISTENTA, CENTRUL NATIONAL DE PREVENIRE A ABUZULUI FATA DE COPII: “Daca copilul a decedat din neglijenta, acesta este caz penal. Sigur ca parintii pot fi atrasi la raspundere penala. Avem problema cu calitatea resurselor umane, gradul lor de pregatire, din pacate, asta ne costa uneori viata unor copii.”