2024 a fost un an glorios în istoria sportului din Republica Moldova, datorită performanțelor reușite de campionii noștri la Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice. S-au vărsat lacrimi și tone de trranspirație, au fost stabilite performanțe unice și bătute numeroase recorduri. Peste 700 de medalii le-au revenit sportivilor noștri la turneele internaționale din anul 2024, despre care au spus că a fost foarte tensionat și provocator, însă rezultatele au meritat sacrificiile.  

Publicat:04.01.2025, 20:20

Anul 2024 rămâne scris cu cifre de aur în manualul de istorie a sportului din Moldova. Fără doar și poate, Jocurile Olimpice au fost cel mai important eveniment, iar luptătoarea Anastasia Nichita - cea mai remarcantă figură, ea aducând acasă argintul și devenind prima femeie din țara noastră medaliată la o ediție a Olimpiadei.  

Anastasia NICHITA, LUPTĂTOARE:„Anul 2024, pe cât de bun a fost, pe atât de greu, deoarece am avut un parcurs foarte greu până la Jocurile Olimpice: traume, accidentări, sacrificii. ”

Moldova a ocupat locul 72 din peste 200 de națiuni participante la Jocurile Olimpice și pentru că a cucerit trei medalii de bronz: două - la judo, datorită lui Denis Vieru și Adil Osmanov.

Adil OSMANOV, JUDOCAN: „A fost un an foarte dificil pentru mine, dar sunt fericit că totul s-a încheiat cu bine. Este doar începutul. ”

Serghei TARNOVSCHI, CANOIST: „Acest an a fost unul dintre cele mai dificile, pentru că a fost un an olimpic și au avut loc o mulțime de alte competiții, dar m-am descurcat, clar, nu de unul singur.”

Țara noastră a participat la Paris cu un lot format din 26 de sportivi.

Daniela COCIU, CANOISTĂ: „Anul a fost destul de bun pentru noi, prosper.”

Anna DULCE, ȚINTAȘĂ: „Sunt recunoscătoare acestui an pentru tot ce s-a întâmplat, pentru toate competițiile, evenimentele și întâmplările din viața mea.”

După Jocurile Olimpice a urmat Paralimpiada, unde doi, din cei cinci sportivi care au participat, au urcat pe podium, ambii la judo. Ion Basoc a cucerit argintul, iar Oleg Crețul – bronzul.

Oleg CREȚUL, PARA JUDOCAN: „ Acest an a fost reușit și la judocani, și la para judocani.”

Parisul ne-a lăsat și cu un gust amar. Marin Robu, care a avut un an de excepție, a ocupat locul 4, dar țara noastră a depus o contestație, halterofilul având toate șansele să obțină bronzul olimpic.

Marin ROBU, HALTEROFIL: „Chiar dacă încă nu este o medalie la Jocurile Olimpice, a fost un an destul de bun, pentru că am reușit să aduc medalii de la campionatul european, argint și bronz, apoi la mondial iarăși argint și bronz.”

Antonio CONFLITTI, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI DE HALTERE:Un an superb, 52 de medalii, o premieră pentru noi și un rezultat binemeritat pentru munca depusă de sportivi, antrenori și toată echipa federației.”

Și reprezentanții sporturilor neolimpice au avut un 2024 bogat. Daniel Procopciuc și Marina Iordachi s-au încoronat campioni mondiali la armwrestling, iar Artiom Livădari și-a îndeplinit câteva visuri.

Artiom LIVĂDARI, LUPTĂTOR DE MUAY-THAI: „Am reușit să devin campion mondial. Din a treia încercare am adus aurul acasă. Pe lângă asta am luat mult râvnita centură FEA. A fost un an plin de roade.”

Luptele de contact: de la taekwondo, jiu-jitsu și karate, la box și MMA ne-au adus numeroși medaliați la diferite categorii de vârstă. În UFC, cei trei luptători moldoveni Ion Cuțelaba, Serghei Spivac și Alexandr Romanov au bifat câte o victorie în 2024.

La tenis, cel mai bun jucător din Moldova, Radu Albot s-a remarcat cu prezența pe tablourile principale la două din cele patru turnee de Mare Șlem ale anului, jucând cu Hubert Hurkacz șa Wimbledon și cu Novak Djokovic - la US Open.
Ne putem lăuda și cu performanțe la sporturile de echipă. Naționala feminină de rugby a promovat în al doilea eșalon valoric continental, iar la Campionatul European de rugby pe plajă, organizat la Chișinău:

Anatol CURECHI, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI DE RUGBY: Echipa masculină a adus medaliile de argint, iar echipa feminină medaliile de bronz. Acestea au fost cele mai frumoase rezultate din anul 2024.”

Totodată, campioana Moldovei la fotbal Petrocub Hîncești a ajuns pentru prima dată în grupele unei competiții europene, un alt succes fiind al echipei naționale:

Leonid OLEINICENCO, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI DE FOTBAL: „Avem un rezultat bun la care ne-am așteptat de la selecționata de seniori. Am câștigat liga D din Liga Națiunilor UEFA.”

Așadar, sportivii noștri au cucerit 731 de medalii în cadrul competițiilor olimpice, paralimpice și neolimpice la diverse categorii de vârstă, ceea ce face 2024 - cel mai rodnic an din istoria sportului moldovenesc. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.