Crearea Super Ligii Europei a starnit reactii dure si din partea autoritatilor mai multor state, in special celor din Marea Britanie. Guvernul tarii, din campionatul careia sase echipe isi doresc o competitie europeana proprie, isi propune sa blocheze orice tentativa a formarii turneului.

Publicat:20.04.2021, 20:27

Oliver DOWDEN, MINISTRUL CULTURII SI SPORTULUI DIN MAREA BRITANIE: “Aceste sase cluburi au anuntat aceasta decizie fara nicio consultare cu autoritatile de fotbal sau cu guvernul. Mai mult decat atat, au facut-o fara niciun dialog cu propriii lor fani. Nu aveti nicio indoiala: daca ei nu pot actiona, o vom face. Vom pune totul pe masa pentru a preveni acest lucru. Examinam fiecare optiune, de la reforma guvernantei, la dreptul concurentei si mecanismele care permit desfasurarea fotbalului.”

Asadar, autoritatile din Marea Britanie nu doresc ca cele sase cluburi din Premier League: Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea si Tottenham, sa-si formeze propria competitie europeana, alaturi de alte echipe de top din Europa. Premierul britanic considera ca este o veste rea atat pentru fani, cat si pentru fotbalul din Anglia.

Boris JOHNSON, PREMIERUL MARII BRITANII: “Vom analiza tot ceea ce putem face, impreuna cu autoritatile de fotbal, pentru a ne asigura ca acest lucru nu merge mai departe in modul in care este propus in prezent. Nu cred ca este o veste buna pentru fani, nu cred ca este o veste buna pentru fotbalul din aceasta tara.”

Si presedintele Frantei, Emmanual Macron, a declarat ca noul turneu ar ameninta principiul meritului sportiv, asta desi niciun club francez nu a acceptat, cel putin pana acum, sa faca parte din lista echipelor participante la turneu. Intre timp, seful forului UEFA, Aleksander Ceferin, a venit cu acuzatii dure, spunand ca la mijloc sunt doar interese financiare.

Aleksander CEFERIN, PRESEDINTELE UEFA: “Super Liga este doar despre bani. Bani de duzina. Nu vreau sa le numesc o duzina murdara, dar UEFA este despre dezvoltarea fotbalului si despre finantarea a ceea ce ar trebui finantat pentru ca fotbalul nostru, cultura noastra, sa supravietuiasca.”

Conform presei internationale, proiectul Super Ligii Europei va strange peste patru miliarde de euro pe sezon din drepturile globale de difuzari si sponsorizare. Aceasta cifra este aproximativ dubla fata de cea obtinuta de Liga Campionilor, in prezent cea mai mare competitie inter-cluburi de pe continent. Totusi, banii vor ajunge doar in conturile cluburilor de fotbal, care vor imparti averea intre ele, in timp ce jucatorii vor avea o anumita limita la salarii. Structura si repartizarea finantelor fiind similara cu cea din ligile sportive de top din Statele Unite ale Americii.