Lovituri spectaculoase, miscari exacte si echilibru, asta au demonstrat astazi sportivii care au participat la Cupa Municipiului Chisinau la karate traditional. Competitia a fost dedicata Hramului capitalei si a adunat pe tatamiuri circa 200 de fete si baieti cu varste cuprinse intre 7 si 16 ani.
Stanislav CEBOTARI, LUPTATOR DE KARATE: “ Baiatul impotriva caruia am luptat ma ataca intruna, iar eu nu-l puteam ataca inapoi.”
Valeria LUPUSOR, LUPTATOARE DE KARATE: “De cati ani te antrenezi?
De trei, cred.
Cum ai inceput?
L-am vazut pe fratele meu ca a inceput sa practice karate. Am vrut si eu, am incercat la gradinita, un an nu am fost si in clasa intai iar fac antrnamente.”
Sergiu TATARU, REPORTER PRO TV: “Competitia se desfasoara pe doua tatamiuri concomitent. Pentru a indica sportivul care primeste punct, arbitrii ridica steagul rosu sau alb, in functie de culoarea centurii pe care o poarta castigatorul.”
In una dintre probe, denumita kata, concurentii au luptat cu un adversar imaginar, daemonstrandu-si precizia si echilibrul. O alta parte a concursului, care reprezinta dueluri directe dintre doi luptatori se numeste komitee.
La turneul din capitala au venit si campioni europeni sau mondiali la diferite probe de karate.
Robert CRECESCU, LUPTATOR DE KARATE: “ Acolo nu eram printre ai mei, nimeni nu ma stia. Aici mai multi ma cunosc, suntem din acelasi club.”
Iar unul dintre concurenti ne-a povestit ca trece printr-un antrenament special inainte de competitii - face zilnic un numar urias de flotari.
Bran MALAIRAU, LUPTATOR DE KARATE: “ Mi-am propus sa fac 24 de mii de flotari in 30 de zile. Fac cate 800 de flotari pe zi. ”
La turneul dedicat Zilei Orasului Chisinau au concurat sportivi din mai multe colturi ale tarii. Pentru acestia va mai fi organizata o competitie, la sfarsitul lunii viitoare.
Amelia LAZU, LUPTATOARE DE KARATE: “Luptatorii de karate sarbatoresc mereu in felul lor, organizand competitii.”
Anton IGNAT, PRESEDINTELE FEDERATIEI DE KARATE TRADITIONAL: “ Aceasta este deja o traditie. Noi in fiecare an, chiar daca am avut o pauza din cauza covid-ului, al zecelea an organizam aceasta competitie.”
Sportivii care au urcat pe podium la Cupa Nationala de karate traditional au fost rasplatiti de organizatori cu medalii si diplome. Ocupantii locurilor intai s-au ales si cu premii banesti, in valoare de o suta de lei.