Cea mai solicitantă și spectaculoasă cursă din lume, Raliul Dakar, a ajuns la sfârșit. După 12 etape istovitoare și peste 7700 de kilometri parcurși prin deșerturile Arabiei Saudite, Yazeed Al-Rajhi a câștigat acasă la clasa auto, devenind primul campion arab din istorie. Constructorul român, Dacia, a încheiat pe locul 4 la această categorie. La clasa moto, Daniel Sanders a cucerit primul său titlu, iar românul Emanuel Gyenes a fost cel mai bun printre motocicliștii fără asistență tehnică.

Publicat:17.01.2025, 21:54

Yazeed Al-Rajhi și-a împlinit visul de a câștiga titlul la Raliul Dakar acasă. Pentru prima dată în istoria celor 47 de ediții, un arab ia marele trofeu. Pilotul de 43 de ani a câștigat cu o Toyota Hilux, având o strategie perfectă. Sauditul l-a lăsat pe Hank Lategan să fie lider timp de nouă etape, iar pe final a forțat și a încheiat în fața colegului de la Toyota, membru al echipei Gazoo Racing. Podiumul a fost completat de suedezul Matias Ekstrom, un mare succes pentru Ford. Campionului de la Dakar i-au trebuit 52 de ore, 52 de minute și 15 secunde pentru a ajunge la finiș.    

„ Am scris istorie pentru Arabia Saudită. Sunt fericit, sunt mândru să îmi reprezint țara. ”

După Ekstrom, în clasamentul general a urmat Nasser Al-Attyiah. Pilotul constructorului român Dacia Sandriders a fost la circa 3 minute și jumătate de podium. Al-Attiyah, alături de copilotul Edouard Boulanger, a adunat o victorie de etapă și cinci podiumuri la această ediție, inclusiv în ultima cursă, care a fost câștigată de Lucas Moraes. Dacia, care a debutat la Dakar, a mai avut două echipaje. Multiplul campion mondial, Sebastien Leob, a abandonat devreme, iar Cristina Gutierez a încheiat pe locul 41 la general.

Nasser AL-ATTIYAH, PILOT „DACIA SANDRIDERS”: „ Suntem fericiți, am reușit o performanță bună, dar orice mașină nouă are nevoie de timp. ”

La clasa moto, Daniel Sanders a dominat autoritar și și-a adjudecat primul titlu din palmares la Dakar. Australianul de la Red Bull KTM a fost primul în clasamentul general pe parcursul întregului raliu. Locurile doi și trei le-au revenit echipajelor Monster Energy Honda. Toscha Schareina a încheiat pe treapta secundă, iar Adrien van Beveren – pe locul al treilea.

Emanuel Gyenes a ocupat poziția a 20-a printre toți motocicliștii, dar românul a cucerit titlul la clasa Original by Motul, printre participanții fără asistență tehnică. Românul devine campion al Dakarului la această categorie pentru a doua oară în istoria celor 15 participări.
Și echipajul MM Technology a cucerit al doilea său titlu. Ca și anul trecut, Martin Macik, alături de Frantisek Tomasek și David Svandra au dominat, încheind la peste două ore și 20 de minute în fața echipajului condus de Mitchel van den Brink și al celui în frunte cu Ales Loprais.

Ediția din acest an a Raliului Dakar a fost a șasea la rând în Arabia Saudită și a adus mai multe premiere: de la etapa de 48 de ore, în care s-au parcurs 1000 de kilometri, până la traseuri diferite pentru clasele auto și moto. Din cele 440 de vehicule pornite de la start, peste 100 au abandonat pe parcurs, aproape 200 de piloți, copiloți și mecanici, încheind în lacrimi sau la spital cea mai dificilă cursă din lume în care piloții se autodepășesc în lupta cu deșerturile nemiloase.