Un schior japonez a reușit cea mai lungă săritură din istorie. Niponul a zburat 291 de metri de pe o trambulină din Islanda, dar săritura sa nu va fi omologată ca și record mondial.

Publicat:25.04.2024, 21:31

Sezonul de sărituri cu schiurile s-a terminat de aproximativ o lună, dar japonezul Ryoyu Kobayashi a fost protagonistul unui eveniment organizat de Red Bull în Islanda, unde a avut ca obiectiv să devină primul om din istorie care sare peste 300 de metri. În stațiunea islandeză Hlidarfjall, niponul nu a reușit să atingă cei 300 de metri pe care și i-a propus și s-a oprit la 291 de metri.

A fost de departe cel mai lung salt din istorie. Precedentul recordul îi aparținea lui Stefan Kraft, care a sărit cel mai mult 253,5 metri. Totuși, Federația Internațională de Schi a refuzat să omologheze săritura lui Kobayashi drept nou record mondial. Raționamentul din spatele refuzului provine în principal din faptul că săritura sponsorizată de Red Bull nu a respectat Regulile Competițiilor Internaționale de Schi. Conform acestor reguli, competițiile de zbor cu schiurile trebuie să urmeze un sistem de măsurare a distanței certificate de Federație, trebuie să aibă loc pe o trambulină omologată de forul de schi, iar echipamentele sportivilor și greutatea lor, cât și lungimea schiurilor trebuie testate de un controlor. Deoarece săritura lui Kobayashi nu a avut loc în conformitate cu aceste condiții și pentru că nu a făcut parte dintr-o competiție oficială, Federația Internațională de Schi nu va recunoaște săritura ca un record mondial. Ryoyu Kobayashi este unul dintre cei mai titrați săritori cu schiurile aflați în activitate. Niponul este campion olimpic la Beijing, a câștigat de 3 ori Turneul celor 4 Trambuline și de două ori Globul de Cristal în Cupa Mondială.