Gheorghe Duca se retrage din functie de presedinte al ASM, din motive de sanatate. Anuntul a fost facut de academician, in cadrul unei sedinte cu membrii Academiei de Stiinte.
Declaratia facuta de Gheorghe Duca:
"V-am întrunit astazi la aceasta sedinta extraordinara pentru a va informa despre decizia de a ma retrage din functia de presedinte al ASM din motive de sanatate. Cu aceasta ocazie tin sa va multumesc tuturor pentru colaborarea fructuoasa pe care am avut-o pe parcursul anilor. Sunt bucuros ca am avut ocazia sa lucrez împreuna cu Dvoastra si sa stiti ca în pofida oricaror emotii si tensiuni de lucru pe care le-am avut, întotdeauna V-am pretuit ca oameni si specialisti si am apreciat contributia fiecaruia dintre Dvoastra la consolidarea comunitatii academice pe plan national si international.
Am ferma convingere ca eforturile noastre nu au fost zadarnice si ca potentialul uman si material, create pe parcursul a mai bine de 10 ani, vor constitui fundamentul viitoarelor realizari ale stiintei si statului nostru.
Stimati colegi, Aceasta decizie coincide cu procesul penal referitor la salariile familiei noastre reactualizat recent. Dar nu repercusiunile directe ale procesului au determinat retragerea mea din functie. Sunt alte câteva motive care m-au determinat la acest pas anume acum. 1. Suspiciunile si incertitudinea din jurul acestui caz îmi ridica tensiunea si glicemia si nu vreau sa se repete situatia cu problema de sanatate care am avut-o în luna mai. 2. Din pacate, în conditiile noilor reforme experienta mea de manager nu mai este solicitata, sunt alte asteptari si alte prerogative.
Ramân cu speranta ca în conditiile în care nu voi mai fi persoana publica justitia va face dreptate si va avea o atitudine obiectiva si impartiala fata de noi pentru a pune capat atacurilor si denigrarilor publice, facute la adresa mea si a familiei mele. Nu am raspuns niciodata la acestea, deoarece ar fi însemnat sa ma implic într-o lupta cu morile de vânt. Ramâne pe seama celor care au facut aceste declaratii false. Dar vreau astazi sa mentionez ca nu ma consider vinovat, nu am facut nici un fel de scheme si delapidari, dimpotriva am consolidat proprietatile Academiei si nu am lasat sa fie privatizat nici un ar de teren.
Si ultima, referitor la proprietati. Mi-as fi dorit... sau poate nu... ca tot ceea ce s-a scris în presa sa ne apartina. Bunurile materiale din proprietatea noastra le-am declarat oficial si aceste bunuri reprezinta averea acumulata pe parcursul a mai bine de 40 ani de viata în comun si de activitate a doua persoane care am ocupat functii si am beneficiat de salarii bune. Atât eu, cât si sotia am sustinut tezele de doctorat la vârsta de 25-26 ani, fiecare dintre noi la momentul casatoriei avea apartament - eu în Chisinau si sotia în St. Petersburg, la începutul anilor 90 am activat în Italia la Universitatea La Sapienza aproape 4 ani cu un salariu mai mult decât considerabil.
Si, în fine - am avut parinti gospodari, care ne-au sustinut si ne-au lasat în mostenire bunurile acumulate de ei. Nu vad de ce se face atâta zarva în jurul acestor lucruri. Dar astazi cu atât mai mult nu doresc sa ma îndreptatesc si nici nu vreau sa termin pe aceasta nota dureroasa pentru mine. Stimati colegi, înca o data Va multumesc si Va adresez urari de sanatate si prosperitate, ani de viata rodnica, frumosi în realizari si performante.
Doresc tuturor celor ce slujesc stiinta multe împliniri, putere de munca si un simt de responsabilitate pe masura cerintelor actuale întru binele tarii si prosperarea fiecaruia dintre noi."
Potrivit report.md, in 2016 Comisia Nationala de Integritate a stabilit ca Gheorghe Duca s-a aflat în conflict de interese atunci când a transmis în gestiunea Universitatii Academiei, condusa de sotia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ si o cafenea. Dupa CNI, abuzul a fost reconfirmat de Judecatoria Râscani si de Curtea de Apel Chisinau. Mai mult, Duca a ramas în functie. Anterior, academiceanul Gheorghe Duca a fost acuzat de conflict de interese.