Pro­cu­ro­rii Anti­co­rup­tie au ridi­cat astazi din biroul jude­ca­toa­rei Domnica Manole cal­cu­la­to­rul de ser­vi­ciu. Pro­cu­ro­rul Andrei Baiesu i-a pre­zen­tat ordo­nanta de ince­pere a urma­ri­rii penale din date 8 iunie. Magis­trata de la Cur­tea de Apel Chisi­nau afirma ca nu are ce sa ascunda si a pre­dat  de buna voie, nu ina­inte de a chema avo­ca­tii sai. Seful Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­tie, Vio­rel Morari, a decla­rat ca nu este vorba des­pre per­che­zi­tii, ci doar des­pre ridi­ca­rea cal­cu­la­to­ru­lui. " Per­che­zi­ti­ile pre­su­pun cand scoti tot din birou, inclu­siv toate docu­men­tele. A fost ridi­cat doar cal­cu­la­to­rul.", afirma Morari.


Domnica Manole a con­tes­tat deci­zia Con­si­li­u­lui Supe­rior al Magis­tra­tu­rii din 31 mai, prin care fost admisa cere­rea pro­cu­ro­rul gene­ral inte­ri­mar, Edu­ard Haru­n­jen, pri­vind ridi­ca­rea imu­ni­ta­tii si ini­ti­e­rea urma­ri­rii penale pe numele jude­ca­toa­rei pen­tru ca a obli­gat ante­rior CEC-ul sa orga­ni­zeze refe­ren­du­mul ini­tiat de Plat­forma DA. Magis­trata declara ca a cerut sus­pen­da­rea hota­rârii pâna la solu­tio­na­rea în fond a cau­zei, dar pâna astazi Cur­tea Supe­rema de Jus­ti­tie nu s-a expus asu­pra sus­pen­da­rii: „CSJ era obli­gata în ace­easi zi sa se pro­nunte, asa spune Codul de Pro­ce­dura Civila, care este vala­bil si obli­ga­to­riu pen­tru CSJ. Deci, nu este pusa cauza pe rol, dar se pre­zinta în biroul meu pro­cu­ro­rul Andrei Baiesu de la Pro­cu­ra­tura Anti­co­rup­tie cu ordo­nanta de por­nire a urma­ri­rii penale de la data de 8 iunie, care mi se aduce la cunos­tinta abia astazi, cu ordo­nanta de ridi­care a pro­ce­so­ru­lui si cal­cu­la­to­ru­lui de ser­vi­ciu si cu ordo­nanta de ridi­care a dosa­ru­lui, a cau­zei.  Mi-am invi­tat avo­ca­tii, le-am pre­dat de buna voie, pen­tru ca nu am ce ascunde, cal­cu­la­to­rul, dar am ridi­cat între­ba­rea: eu am cerut sus­pen­da­rea, dvs sun­teti obli­gati sa vedeti ce spune CSJ, nu aveti drep­tul sa faceti careva actiuni pro­ce­su­ale pâna hota­rârea nu are carac­ter defi­ni­tiv si ire­vo­ca­bil. Într-un mod direct si brus­cant mi s-a spus ca daca nu exista sus­pen­da­rea, nu avem ce dis­cuta.”


Seful PA, Vio­rel Morari a repli­cat ca în cazul în care CSJ ar res­pinge soli­ci­ta­rea magis­tra­tei, poate sa dis­para cal­cu­la­to­rul: „Sa admi­tem ca hota­rârea este res­pinsa si între timp dis­pare cal­cu­la­to­rul, nu tot dvs aveati ma între­bati de ce nu ati facut asta? Dupa mine, cal­cu­la­to­rul ime­diat urma a fi ridi­cat, dar, din con­si­de­ren­tul ca este un dosar mai deli­cat, încer­cam si noi sa facem mai corect.”


Magis­trata afirma ca pre­ga­teste o decla­ra­tie de presa pen­tru a sem­nala ca în acest mod i se încalca drep­tul la un recurs efec­tiv într-o cale ordi­nara de atac, scrie zdg.md.

"Declaratie 

Astazi, 22 iunie 2016, am aflat ca în privinta mea, Domnica Manole, judecator al Curtii de Apel Chisinau, s-a dispus urmarirea penala.
În  dimineata acestei zile, am fost vizitata  în biroul meu de catre reprezentantul Procuraturii Anticoruptie, care mi-a prezentat Ordonanta privind începerea urmaririi penale emisa la 8 iunie 2016, precum si Ordonanta din 17 iunie 2016, prin care s-a dispus ridicarea calculatorului utilizat în exercitiul functiunii. 

 
Astfel, desi nu am calitatea procesuala de banuit, Procuratura Anticoruptie a ridicat astazi procesorul calculatorului din biroul meu. În afara de aceasta, Procuratura Anticoruptie a ridicat din Curtea de Apel Chisinau calculatorul asistentului meu, precum si dosarul civil la cererea Grupului de înititiva pentru desfasurarea referendumului republican constitutional împotriva Comisiei Electorale Centrale privind anularea hotarârii CEC. 

 
Comunic ca, înca la 13 iunie 2016, am înregistrat la Curtea Suprema de Justitie cererea de chemare în judecata privind anularea Hotarârilor Consiliului Superior al Magistraturii din 31 mai 2016, prin care CSM a dat acordul privind urmarirea penala în privinta mea. 
Mai mult, odata cu cererea de chemare în judecata, la 13 iunie 2016, am înregistrat cererea privind suspendarea efectelor juridice prevazute de Hotarârea CSM din 31 mai 2016, prin care s-a dat acordul pentru pornirea urmaririi penale si tragerea la raspundere penala a judecatorului Domnica Manole. 

 
Însa cererea mea privind suspendarea efectelor juridice ale Hotarârii CSM din 31 mai 2016, pâna la examinarea cauzei mele în fond de catre CSJ, este ignorata, desi Curtea Suprema de Justitie, în temeiul art. 177 din Codul de procedura civila, a fost obligata sa examineze cererea de asigurare a actiunii în termen de o zi de la depunere si sa emita o încheiere în privinta cererii mele. Pâna astazi, 22 iunie  2016, Curtea Suprema de Justitie nu a examinat cererea mea si nu a emis nici o o încheiere asupra cererii. 

 
Astfel, aduc la cunostinta comunitatii nationale si internationale ca în privinta mea continua  intimidarile, iar actiunile procesuale în care sunt implicata se desfasoara cu încalcarea drepturilor mele si a garantiilor procesuale prevazute de art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. 

 
Prin aceasta declaratie, solicit tuturor ambasadelor, institutiilor diplomatice, europene si internationale, sa aiba în vizor cazul meu si sa ia atitudine în acest sens, avându-se în vedere rezonanta cazului în societatea noastra, aceasta situatie fiind una iesita din comun de la proclamarea Independentei Republicii Moldova încoace. 

 
Domnica Manole,judecator al Curtii de Apel"

VEZI SI Domnica Manole risca sa primeasca 5 ani de inchisoare. Pentru ce va fi cercetata penal judecatoarea de la Curtea de Apel - VIDEO