ProÂcuÂroÂrii AntiÂcoÂrupÂtie au ridiÂcat astazi din biroul judeÂcaÂtoaÂrei Domnica Manole calÂcuÂlaÂtoÂrul de serÂviÂciu. ProÂcuÂroÂrul Andrei Baiesu i-a preÂzenÂtat ordoÂnanta de inceÂpere a urmaÂriÂrii penale din date 8 iunie. MagisÂtrata de la CurÂtea de Apel ChisiÂnau afirma ca nu are ce sa ascunda si a preÂdat  de buna voie, nu inaÂinte de a chema avoÂcaÂtii sai. Seful ProÂcuÂraÂtuÂrii AntiÂcoÂrupÂtie, VioÂrel Morari, a declaÂrat ca nu este vorba desÂpre perÂcheÂziÂtii, ci doar desÂpre ridiÂcaÂrea calÂcuÂlaÂtoÂruÂlui. " PerÂcheÂziÂtiÂile preÂsuÂpun cand scoti tot din birou, incluÂsiv toate docuÂmenÂtele. A fost ridiÂcat doar calÂcuÂlaÂtoÂrul.", afirma Morari.
Domnica Manole a contestat decizia Consiliului Superior al Magistraturii din 31 mai, prin care fost admisa cererea procurorul general interimar, Eduard Harunjen, privind ridicarea imunitatii si initierea urmaririi penale pe numele judecatoarei pentru ca a obligat anterior CEC-ul sa organizeze referendumul initiat de Platforma DA. Magistrata declara ca a cerut suspendarea hotarârii pâna la solutionarea în fond a cauzei, dar pâna astazi Curtea Superema de Justitie nu s-a expus asupra suspendarii: „CSJ era obligata în aceeasi zi sa se pronunte, asa spune Codul de Procedura Civila, care este valabil si obligatoriu pentru CSJ. Deci, nu este pusa cauza pe rol, dar se prezinta în biroul meu procurorul Andrei Baiesu de la Procuratura Anticoruptie cu ordonanta de pornire a urmaririi penale de la data de 8 iunie, care mi se aduce la cunostinta abia astazi, cu ordonanta de ridicare a procesorului si calculatorului de serviciu si cu ordonanta de ridicare a dosarului, a cauzei. Mi-am invitat avocatii, le-am predat de buna voie, pentru ca nu am ce ascunde, calculatorul, dar am ridicat întrebarea: eu am cerut suspendarea, dvs sunteti obligati sa vedeti ce spune CSJ, nu aveti dreptul sa faceti careva actiuni procesuale pâna hotarârea nu are caracter definitiv si irevocabil. Într-un mod direct si bruscant mi s-a spus ca daca nu exista suspendarea, nu avem ce discuta.”
Seful PA, Viorel Morari a replicat ca în cazul în care CSJ ar respinge solicitarea magistratei, poate sa dispara calculatorul: „Sa admitem ca hotarârea este respinsa si între timp dispare calculatorul, nu tot dvs aveati ma întrebati de ce nu ati facut asta? Dupa mine, calculatorul imediat urma a fi ridicat, dar, din considerentul ca este un dosar mai delicat, încercam si noi sa facem mai corect.”
Magistrata afirma ca pregateste o declaratie de presa pentru a semnala ca în acest mod i se încalca dreptul la un recurs efectiv într-o cale ordinara de atac, scrie zdg.md.
"Declaratie
Astazi, 22 iunie 2016, am aflat ca în privinta mea, Domnica Manole, judecator al Curtii de Apel Chisinau, s-a dispus urmarirea penala.
În dimineata acestei zile, am fost vizitata în biroul meu de catre reprezentantul Procuraturii Anticoruptie, care mi-a prezentat Ordonanta privind începerea urmaririi penale emisa la 8 iunie 2016, precum si Ordonanta din 17 iunie 2016, prin care s-a dispus ridicarea calculatorului utilizat în exercitiul functiunii.
Astfel, desi nu am calitatea procesuala de banuit, Procuratura Anticoruptie a ridicat astazi procesorul calculatorului din biroul meu. În afara de aceasta, Procuratura Anticoruptie a ridicat din Curtea de Apel Chisinau calculatorul asistentului meu, precum si dosarul civil la cererea Grupului de înititiva pentru desfasurarea referendumului republican constitutional împotriva Comisiei Electorale Centrale privind anularea hotarârii CEC.
Comunic ca, înca la 13 iunie 2016, am înregistrat la Curtea Suprema de Justitie cererea de chemare în judecata privind anularea Hotarârilor Consiliului Superior al Magistraturii din 31 mai 2016, prin care CSM a dat acordul privind urmarirea penala în privinta mea.
Mai mult, odata cu cererea de chemare în judecata, la 13 iunie 2016, am înregistrat cererea privind suspendarea efectelor juridice prevazute de Hotarârea CSM din 31 mai 2016, prin care s-a dat acordul pentru pornirea urmaririi penale si tragerea la raspundere penala a judecatorului Domnica Manole.
Însa cererea mea privind suspendarea efectelor juridice ale Hotarârii CSM din 31 mai 2016, pâna la examinarea cauzei mele în fond de catre CSJ, este ignorata, desi Curtea Suprema de Justitie, în temeiul art. 177 din Codul de procedura civila, a fost obligata sa examineze cererea de asigurare a actiunii în termen de o zi de la depunere si sa emita o încheiere în privinta cererii mele. Pâna astazi, 22 iunie 2016, Curtea Suprema de Justitie nu a examinat cererea mea si nu a emis nici o o încheiere asupra cererii.
Astfel, aduc la cunostinta comunitatii nationale si internationale ca în privinta mea continua intimidarile, iar actiunile procesuale în care sunt implicata se desfasoara cu încalcarea drepturilor mele si a garantiilor procesuale prevazute de art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Prin aceasta declaratie, solicit tuturor ambasadelor, institutiilor diplomatice, europene si internationale, sa aiba în vizor cazul meu si sa ia atitudine în acest sens, avându-se în vedere rezonanta cazului în societatea noastra, aceasta situatie fiind una iesita din comun de la proclamarea Independentei Republicii Moldova încoace.
Domnica Manole,judecator al Curtii de Apel"