Travestitul din Austria, Conchita Wurst, cunoscut drept FEMEIA CU BARBA, a castigat FINALA EUROVISION 2014, dupa ce numeroase tari i-au dat 12 puncte. Doua momente semnificative vor ramane in memoria celor care au urmarit sambata noaptea au marcat FINALA EUROVISION 2014 din Copenhaga: castigatorul exotic al concursului si huiduielile adresate de cei prezenti in sala la adresa Rusiei din motive care tin de conjunctura politica a momentului. Romania s-a clasat pe locul 12.

Publicat:10.05.2014, 18:09

EUROVISION 2014. Cine e Conchita Wurst


Castigator EUROVISION 2014. Conchita Wurst este un barbat travestit, pe numele sau real Thomas Neuwirth (25 de ani). Initial, austriecii au fost foarte retinuti in ceea ce priveste sansele Conchitei Wurst la EUROVISION 2014, gandindu-se ca publicul nu va vota un travestit.


De altfel, organizatorii danezi ai Eurovision 2014 au declarat ca tema principala a evenimentului toleranta, iar steaguri in culorile curcubeului - simbolizand comunitatea gay - au fost afisate peste tot in Copenhaga, scrie gandul.info.


Reprezentanta Austriei, purtand tocuri inalte, gene foarte lungi, dar si o barba generoasa -, s-a calificat in finala de sambata, dupa ce a trecut de semifinala de joi. Audienta de la Copenhaga a ovationat-o joi, iar casele de pariuri o includeau printre favoriti, cu piesa sa "Rise Like a Phoenix".


"Barba este o declaratie, un mod de a spune ca poti reusi orice, indiferent de cine esti si de cum arati", a spus Wurst pentru Reuters.


Castigator EUROVISION 2014. Petitii online au fost initiate in Belarus, Armenia si Rusia - unde guvernul a emis, anul trecut, o lege care interzice "propaganda gay" in randul minorilor - pentru ca imaginile cu Wurst sa fie eliminate sau editate in transmisiile televizate din aceste tari.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EUROVISION 2014 se desfasoara in Copenhaga, dupa ce editia de anul trecut a concursului a fost castigata de Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa "Only Teardrops".

37 de tari au participat la editia din acest an Eurovision. Dintre acestea, in finala de sambata vor participa 26 de tari.

Cristina Scarlat, reprezentanta Moldovei la Eurovision 2014, nu s-a calificat in finala, care are loc pe scena B&W Hallerna din Copenhaga. Este a doua oara cand Moldova nu se califica in finala. Prima data, acum 6 ani, Geta Burlacu nu a trecut de semifinala.

Ordinea de intrare in concurs este urmatoarea: Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Islanda, Norvegia, Romania, Armenia, Muntenegru, Polonia, Grecia, Austria, Germania, Suedia, Franta, Rusia, Italia, Slovenia, Finlanda, Spania, Elvetia, Ungaria, Malta, Danemarca, Olanda, San Marino si Marea Britanie.

Finala de sambata va fi transmisa in direct de televiziunea publica, de la ora 22.00, ora Moldovei.

Suedia, favorita Eurovision 2014


Potrivit caselor de pariuri, suedeza Sanna Nielsen, cu piesa ei new-age pop "Undo", este cotata cu cele mai mari sanse de a castiga editia de anul acesta a Eurovision. Daca va castiga, aceasta va fi a doua oara in ultimii trei ani cand concursul s-ar organiza in aceasta tara.

De la infiintarea Eurovision, Suedia a castigat acest concurs de cinci ori, de mentionat fiind victoria din 1974 - Abba, cu piesa "Waterloo".

Conflictul Rusia - Crimeea ar putea domina competitia


Insa ecourile geopolitice ale conflictului Rusia - Crimeea ar putea domina competitia care a contribuit la lansarea carierelor unor artisti precum Abba si Celine Dion.

Multi dintre spectatorii de la Copenhaga le-au huiduit pe reprezentantele Rusiei - gemenele Tolmachevy, in varsta de 17 ani - cand acestea au concurat in prima semifinala.

Pentru a adauga noi controverse, organizatorii competitiei au spus ca voturile din Crimeea - anexata recent de Rusia - vor fi adaugate celor din Ucraina.

Acest lucru se intampla pentru ca voturile se bazeaza pe codurile telefonice nationale existente.

De altfel, s-a speculat foarte mult asupra faptului ca participarea la EUROVISION 2014 a Rusiei va avea de suferit, din cauza acestei anexari, dar si pentru ca nu respecta drepturile minoritatilor sexuale.

Eurovision este o competitie muzicala extrem de populara in randul comunitatii gay.

Surorile Tolmachevy, Anastasia si Maria, care au castigat competitia Eurovision Junior in 2006, nu au dorit sa comenteze asupra aspectelor politice ale acestui conflict.

In schimb, cantareata ucraineana Mariya Yaremchuk, care a fost indelung ovationata marti, cand a participat la prima semifinala, a spus ca pregatirea ei pentru aceasta competitie a fost afectata de criza din tara sa.

"De fapt, cand ma pregateam in Ucraina, nu puteam sa ma concentrez pe munca mea, pentru ca toata lumea era influentata de asta (conflictul ruso-ucrainean, n.r.)", a spus aceasta pentru Reuters.

Tema Eurovision 2014 - toleranta


Organizatorii danezi ai Eurovision 2014 au declarat ca tema principala a evenimentului toleranta, iar steaguri in culorile curcubeului - simbolizand comunitatea gay - au fost afisate peste tot in Copenhaga.

Reprezentanta Austriei, travestitul Conchita Wurst, pe numele sau real Tom Neuwirth - purtand tocuri inalte, gene foarte lungi, dar si o barba generoasa -, s-a calificat in finala de sambata, dupa ce a trecut de semifinala de joi.

Audienta de la Copenhaga a ovationat-o joi, iar casele de pariuri o includ printre favoriti, cu piesa sa"Rise Like a Phoenix".

"Barba este o declaratie, un mod de a spune ca poti reusi orice, indiferent de cine esti si de cum arati", a spus Wurst pentru Reuters.

Petitii online au fost initiate in Belarus, Armenia si Rusia - unde guvernul a emis, anul trecut, o lege care interzice "propaganda gay" in randul minorilor - pentru ca imaginile cu Wurst sa fie eliminate sau editate in transmisiile televizate din aceste tari.

Controversele din jurul Eurovision 2014


De-a lungul timpului, controversele politice nu au lipsit de la Eurovision. Astfel, in 2009, cand Rusia a invadat Georgia, aceasta din urma a dorit sa participe la Eurovision cu un cantec satira la adresa presedintelui rus Vladimir Putin, intitulat "We don't wanna Put In". Insa organizatorii au spus ca piesa Georgiei are conotatii politice prea puternice si i-au rugat pe reprezentantii acestei tari sa schimbe versurile sau sa participe cu un alt cantec. Georgia s-a retras atunci din competitie.

Istoria concursului Eurovision


Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union, cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa.

Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia.

Difuzat fara intrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume.

Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: AbbaJulio Iglesias,Celine Dion si Johnny Logan.

Piesele care au intrat in concurs sambata seara


Ucraina

Belarus


Azerbaidjan


Islanda


Norvegia


Romania


Armenia


Muntenegru


Polonia


Grecia


Austria


Germania


Suedia


Franta


Rusia


Italia


Slovenia


Finlanda


Spania


Elvetia


Ungaria


Malta


Danemarca


Olanda


San Marino


Marea Britanie