Primele doua trenuri din lume pe baza de hidrogen au intrat in circulatie in Germania, desi sunt produse de francezi. Acestea se pot deplasa chiar si o mie de kilometri fara sa fie alimentate si ating o viteza de 140 de kilometri pe ora. In acelasi timp sunt si mai ecologice, intrucat in loc de fum produc doar apa.

Publicat:19.09.2018, 13:37

Trenurile, produse in Franta, au facut luni prima calatorie pe sine. Acestea vor deservi patru orase din nordul Germaniei, fiind o premiera in lumea noilor tehnologii de transport.

Motoarele acestora pot functiona aproximativ 1000 de km fara realimentare si pot atinge viteza maxima de 140 km/h, la fel ca si trenurile diesel. Totusi, in loc de combustibil, ele folosesc rezerve de apa si produc electricitate prin combinarea hidrogenului cu oxigenul, iar in loc de fum, elimina tot apa. 

Rene GESSING, DIRECTOR TEHNIC: “Alimentarea e la fel de simpla ca alimentarea cu motorina - pompa este cuplata, incepe alimentarea si se incheie 15 minute mai tarziu.”

 Germania planuieste sa cumpere alte 14 trenuri de acest tip pana in 2021. Producatorul sustine ca mai multe tari si-au exprimat dorinta de a achizitiona trenuri pe baza de hidrogen, inclusiv Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Norvegia, Italia si Canada. Guvernul francez sustine ca si in Franta va fi disponibil un astfel de tren pana in 2022.