Contraofensiva rusă din regiunea Kursk a fost oprită, iar o parte din teritoriul rus se află în continuare sub control ucrainean, a declarat pentru agenția de presă AFP un purtător de cuvânt al comandamentului regional ucrainean, Aleksey Dmytrashkovsky, scrie serviciul rus al BBC, transmite hotnews.ro

Ultimul update: 18.09.2024, 18:07 Publicat:18.09.2024, 18:05

Trupele ruse „au încercat să atace pe flancuri, dar au fost oprite, situația s-a stabilizat și astăzi totul este sub controlul nostru, nu au reușit”, a precizat oficialul.

„Ei au obținut câteva succese minore, dar acest succes s-a transformat acum într-o încercuire pentru ei. Rușii au intrat într-o localitate. Au început să lupte pentru un alt oraș, dar asta e tot”, a declarat Dmytrashkovsky.

De asemenea, el a precizat că pe teritoriul capturat de trupele ucrainene sut „câteva mii” de civili ruși.

„În unele localități, sunt mai mult de o sută de persoane, în altele, mai mult de două sute, mai mult de cinci sute”, a spus el.

Acestea sunt în principal persoane în vârstă, dar există și copii, a declarat Dmytrashkovsky, care a precizat că o femeie a născut unui băiat „sănătos” pe acest teritoriu.

Armata rusă a anunțat la 12 septembrie că a recuperat teren prin lansarea unei contraofensive în regiune.

Dmytrashkovsky a acuzat armata rusă că a lansat lovituri aeriene, în special cu ajutorul bombelor ghidate, împotriva zonei controlate de trupele ucrainene, raportând că cel puțin „23 de civili au fost uciși” de la sfârșitul lunii august. AFP nu a fost în măsură să confirme veridicitatea acestor informații.

Purtătorul de cuvânt a negat orice maltratare a civililor de către trupele ucrainene.

„Ei primesc apă, alimente și pâine, militarii nu îi jignesc”, a susținut el, adăugând că magazinele și farmaciile nu funcționau.

Într-un comunicat, armata rusă a afirmat că se află în ofensivă în unele zone din regiunea Kursk, respingând în același timp atacurile ucrainene în altele.