Au construit afaceri, s-au angajat și au depus efort pentru a-și lua viața în mâini și a încerca să învețe să trăiască din nou. Este realitatea unor ucraineni, care s-au refugiat în țara noastră chiar din primele zile ale războiului. Moldovenii le-au oferit susținere, le-au devenit gazdă, iar țara noastră o platformă pentru a o lua de la zero.
"Aici totul e în limba ucraineană,"
Klimen RACOVSCHI, REFUGIAT DIN DNIPROPETROVSK: "Dacă vrei să găsești de muncă, găsești. Sau ea te găsește."
Alexandr COSNICOV, REFUGIAT DIN ODESA: "Această școală ne unește."
Irina BANDURCA, REFUGIATĂ DIN DNIPRO: "Moldova ne place mult, oamenii sunt binevoitori."
Suntem în sectorul Botanica, aici unde doi soți, Alexandru și Olga refugiați la Chișinău din Odesa au deschis o școală pentru copiii ucraineni cu ajutorul granturilor europene.
Olga COSNICOV, REFUGIATĂ DIN ODESA: "Ucrainenii sunt foarte susținuți, am reușit să obținem mai bine de 10 mii de euro. 14.10- Respectăm programul ucrainean de studii, profesorii sunt ucraineni, am creat un SRL, angajații muncesc oficial.
- Toate orele se desfășoară în ucraineană, iar copii se simt printre ai lor."
De la mic la mare, toți cei care lucrează sau învață aici simt o parte din Ucraina. Veronica, Xiușa și Polina sunt din Odesa și sunt în clasa a patra.
"Matematica în limba ucraineană, traducerea din engleză la fel în ucraineană.
Noi aici desenăm, avem diferite aplicații.
- Mai avem și ore suplimentare, la limba engleză.
- Teste, de asemenea."
Această școală a adunat la un loc peste 12 profesorii, care își continuă activitatea începută în Ucraina. Alisa e din Herson și e profesoară de 26 de ani. Îi place în Moldova, dar speră să revină cât mai repede.
Alisa PASCARI, REFUGIATĂ DIN HERSON: "Îmi place această școală, clasa mea, eu trăiesc aici, vocația de profesor îmi aparține. 00.56- Mereu am spus și voi repeta, sper să nu știți niciodată ceea ce au trăit ucrainenii."
Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: "În jur de 100 de copii studiază la această școală, cu predare în limba ucraineană și care urmează programul din țara lor natală. Pe lângă ore, cei mici au parte de activități, precum desen, actorie, crogrefie, șah sau karate."
Klimen RACOVSCHI, REFUGIAT DIN DNIPROPETROVSK: "Școala este importantă pentru că e necesară pentru copiii ucraineni, nu mai este alta aici. Lecțiile de șah au loc miercuri și este foarte important pentru dezvoltarea copiilor."
Lecția de karate e preferata elevilor.
Alexandr COSNICOV, REFUGIAT DIN ODESA: "Îi întărim, ca cei mici să fie puternici și participăm și la competiții la Chișinău.
Venirea a fost oarecum stresantă, dar suntem din Odesa, oameni pozitivi. Acum suntem în Moldova, muncim."
Pentru mulți dintre profesorii de aici tot ce contează e prezentul, iar prioritățile unora au luat o formă diferită, după ce au rușii le-au atacat țara.
Irina BANDURCA, REFUGIATĂ DIN DNIPRO: "Dacă până acum printre priorități era să cumpărăm apartament sau mașină, acum proritățile sunt călătoriile, sănătatea, dezvoltarea."
Pacea a găsit-o în Moldova și pe Olesea Babineț, care a venit aici în primăvara anului 2022. Astăzi este angajată în mai multe centre și organizații unde ține ateliere gratuite pentru oricine își dorește.
Olesea BABINEȚ, REFUGIATĂ DIN ODESSA: "În Odesa eram designer grafician, dar am studiat croitorie, sunt specialist în a crea ornamente.03.55- Am observat că atunci când cos devin calmă, nu mă lasă să gândesc negativ și am înțeles că așa pot ajuta și pe alții."
Vrea să ofere echilibru-emoțional semenilor ei și să fie utilă comunității.
Irina POMAZANOVSCHI, PARTICIPANTĂ: "Sunt calmă, e un fel de meditație."
Iraida ȘPAC, REFUGIATĂ DIN ODESSA: "Asta relaxează, binedispune, suntem în cercul nostru, toți care cântă mai și confecționează broșe. E bine pentru starea noastră emoțională."
Iar o altă participantă la această activitate e Valentina. Este mama a cinci fete, iar în prezent oferă seminare de educație financiară unor companii de la noi.
Valentina MELAȘENCO, REFUGIATĂ DIN ODESSA: "Vin femei care au nevoie de ajutor sau vor să-și construiască o afacere."
Potrivit autorităților, peste 135 de mii de refugiați ucraineni se află acum în Moldova. Aproape jumătate dintre aceștia sunt copii și vârstnici, iar puțin peste 400 de persoane sunt angajate în acest moment.