Bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa din Ucraina ocupata de rusi a reaprins temerile de dezastru nuclear. Cat de real este pericolul din centrala nucleara Zaporojie? Riscul unui cataclism asemanator Cernobalului este scazut, spun expertii, citati de Politico. Marele risc este aproape de centrala, la bazinele de combustibil dar si un atac asupra acestora, ar fi neimportant pentru restul continentului.

Publicat:13.08.2022, 20:32

Centrala de la Zaporojie, care se afla sub controlul trupelor ruse din martie, a fost tinta mai multor atacuri in ultimele zile, iar Ucraina si Rusia s-au acuzat reciproc pentru incident, starnind ingrijorare la nivel international. Dar expertii, citati de publicatia Politico dar si de Reuters, spun ca situatia nu justifica avertismente cu privire la un dezastru la nivel european. Riscurile de bombardare sunt limitate, avand in vedere ca reactoarele sunt protejate de pana la 10 metri de beton, potrivit presedintelui Societatii Nucleare Europene. El a estimat ca doar un baraj de bombardamente aeriene tintite ar putea sparge peretii reactorului.

Philip TURLE, EXPERT: „Zaporojie nu poate fi comparata cu Cernobal. Daca va fi lovita de o racheta nu va trimite in aer un nor radiocativ. Centrala este destul de puternica si poate rezista unui atac cu rachete chiar si prabusirii unui avion peste ea.”

O ingrijorare exista la instalatiile de depozitare a combustibilului nuclear uzat, care este inca radioactiv si degaja caldura. Ceea ce inseamna ca bazinul de stocare a combustibilului uzat trebuie racit constant.

Mark FITZPATRICK, ADJUNCTUL SECRETARULUI PENTRU NON-PROLIFERARE: „Daca acest combustibil nuclear uzat nu este racit in permenenta, daca scade nivelul de electricitate in pompe si apa care il raceste se va evapora atunci va fi un dezastru major, va fi ca o bomba murdara si va fi mai rau decat radiatiile eliberate dupa Fukushima.”

Chiar si in cel mai rau scenariu – daca sistemele de racire esueaza, ducand la o topire a reactorului – asta ar cauza doar daune grave la nivel local, iar radiatia s-ar raspandi doar pe o raza de 30 de kilometri. Deci, de ce Rusia si Ucraina se acuza reciproc de bombardare si subliniaza riscul dezastrului?

Oleg JDANOV, EXPERT MILITAR UCRAINEAN: „Pentru Rusia centrala nucleara este un instrument de presiune asupra Ucrainei. Ei folosesc acest santaj nuclear si asupra partenerilor occidentali. Pentru noi santajul nuclear este sa nu pornim o contraofensiva de care se tem. Si pentru tarile occidentale mesajul este sa inceteze sa mai trimita armament in Ucraina.”

In ceea ce priveste Ucraina, scopul este de a construi simpatie publica in jurul centralei nucleare, spun expertii. Construita in epoca sovietica si are sase reactoare de conceptie sovietica racite cu apa dintre care doar doua dintre sunt in functiune. 

Agentia Internationala pentru Energie Atomica a transmis ca acum instalatia, care este cea mai mare din Europa nu este in pericol imediat, dar situatia se poate schimba in orice moment si a cerut de urgenta ca o misiune de experti sa aiba acces acolo. Kievul si secretarul general al ONU au cerut ca zona sa fie demilitarizata.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.