Decizia Moscovei de a apela la o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată de la declanșarea războiului este un mesaj adresat Occidentului că dispune de capabilități mult mai avansate decât cele pe care le-a arătat până în prezent, iar momentul este unul special ales pentru că vine la capătul unei săptămâni de evoluții semnificative pentru Ucraina și Rusia, potrivit unei analize realizate de CNN, scrie hotnews.ro.

Publicat:21.11.2024, 14:03

Rusia „încerca să trimită un mesaj” susținătorilor occidentali ai Kievului într-o săptămână în care a acuzat Occidentul de escaladare, a spus un analist militar citat de CNN, după ce armata ucraineană a acuzat Moscova că a lansat pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în Ucraina.

Deși o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) poate fi folosită pentru a livra un focos nuclear, atacul de joi dimineață asupra regiunii Dnipropetrovsk din Ucraina nu a fost nuclear, spune analistul.

„În mod clar, rușii au scos focoasele nucleare de pe rachetă și au lansat racheta fie ca una inertă fără nimic pe ea, fie poate cu un fel de focos convențional”, este de părere Malcolm Davis, analist senior la Institutul de politici strategice al Australiei.

General american: O atenționare că ar putea ataca Kievul

Alegerea Rusiei de a ataca Dnipro ar putea fi un avertisment că poate viza și capitala ucraineană Kiev, a declarat joi generalul american în rezervă Mark MacCarley pentru CNN.

„Ați putea spune că Rusia a tras în primul rând la Dnipro, ca o declarație care sugerează că, dacă Ucraina nu se dă înapoi de la folosirea, să zicem, a noilor rachete ATACMS din SUA și a celor Storm Shadow din Marea Britanie, Rusia va folosi aceeași rachetă balistică intercontinentală cu rază mai lungă de acțiune și va lovi Kievul”, a spus el pentru CNN.

Utilizarea armei puternice cu rază lungă de acțiune poate fi menită să trimită un semnal către Occident, a spus el, după ce Ucraina a lansat în această săptămână rachete americane ATACMS și rachete Storm Shadow de fabricație britanică-franceză adânc în teritoriul Rusiei, de asemenea, pentru prima dată de la declanșarea războiului.

„Încearcă să trimită un mesaj. Ei încearcă să spună în mod masiv Occidentului: «Uite, utilizarea acestor rachete Storm Shadow și ATACMS poate provoacă reacții ale Rusiei.» Și așa încearcă să ne intimideze să dăm înapoi aici”, a spus Davis.

Este important „să nu dea înapoi”

Dar este „important” ca Ucraina și aliații săi occidentali „să nu dea înapoi”, spune analistul, întrucât „dacă dau înapoi, rușii vor face asta din nou și din nou”.

CNN subliniază că este notabil că atacul a venit la o zi după ce SUA și-a închis ambasada de la Kiev de riscul unui „atac aerian semnificativ”. Grecia, Spania și Italia au luat decizii similare, în timp ce România și-a limitat activitatea doar pentru chestiuni de urgență. Joi, toate instituțiile diplomatice au revenit la program normal.

Ucraina a folosit marți rachete ATACMS americane pentru a ataca un depozit de arme din interiorul Rusiei, folosindu-se de permisiunea recent acordată de administrația demisionară a președintelui american Joe Biden în cea de-a 1000-a zi de invazie la scară largă a Ucrainei de către Rusia.

De săptămâni întregi, Rusia transmite Statelor Unite și aliaților săi că, dacă vor permite Ucrainei să atace adânc în teritoriul rus cu rachete furnizate de Occident, Moscova va considera că este vorba de o escaladare majoră.

Citeste si :  LIVE TEXT. Rusia a lansat, pentru prima dată, o rachetă balistică intercontinentală într-un atac asupra Ucrainei, anunţă Kievul

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.