Cimitirul recent descoperit de pe un camp din sudul Rusiei este plin de mormite ale detinutilor care au fost recrutati sa lupte pentru Grupul Wagner, printre ei numarandu-se asasini platiti si ucigasi alcoolici din Rusia si din afara granitelor, relateaza The Telegraph, scrie digi24.ro
O investigatie Reuters a dezvaluit faptul ca multi dintre barbatii ingropati in cimitirul de langa satul Bakinskaia, regiunea Krasnodar, fusesera condamnati pentru infractiuni violente, iar unii dintre recruti proveneau din tari precum Ucraina si Moldova. Wagner a inceput de vara trecuta sa foloseasca acest lot de teren din sudul rural al Rusiei pe care l-a umplut cu 200 de morminte pana la finalul lunii ianuarie, potrivit Reuters.
Avocatul unuia dintre detinuti, Viaceslav Kocias, care a fost condamnat la 18 ani de inchisoare pentru ucidere si jaf armat in 2020, l-a descris pe clientul sau drept un „tip obisnuit” care trebuie sa fi crezut ca oferta de la Wagner „era singura lui cale de scapare”.
Dupa ce s-a imbatat, Kocias a intrat prin efractie impreuna cu un complice in apartamentul unui cunostinte pentru a-l jefui. Cei doi au luat la bataie victima si inca o femeie care era in apartament cu un fier de calcat si un uscator metalic de rufe, inainte sa dea foc unei haine pe care au aruncat-o deasupra barbatului inconstient. O mare parte din apartament a fost distrusa in incendiu, iar barbatul a murit doua zile mai tarziu din cauza ranilor provocate in timpul atacului. Luand in calcul data la care a murit, Kocias a facut probabil parte din primele grupuri de soldati care au luat cu asalt regiunea Bahmut.
Asasinul platit si ucigasul alcoolic
Printre puscariasii identificati de Reuters se numara si Anatoli Bodenkov, in varsta de 43 de ani, care executa o sentinta de 16 ani dupa gratii pentru perioada in care a activat ca asasin platit. Bodenkov a ucis un agent imobiliar din orasul nordic Kirovo-Cepetk in 2016 cu o pusca de vanatoare pentru suma de 400.000 de ruble (5.720 de dolari). Insemnul de pe cruce arata ca Bodenkov a murit pe 27 noiembrie 2022, dar nu mentionaza unde.
Un alt detinut, Viktor Desko, in varsta de 40 de ani, a ajuns la inchisoare dupa ce, in stare de ebrietate fiind, i-a taiat gatul unei femei cu care se certa din cauza banilor intr-o padure din apropiere de teritoriile ocupate de rusi in Donbas. Autoritatile l-au descris pe Desko drept „o persoana agresiva care abuzeaza de alcool”.
Ce ii face pe detinuti sa lupte pentru Wagner in Ucraina
Rusia are una dintre cele mai mari populatii de detinuti per capita din lume. Autorul cartii „The Vory: Russia’s super mafia”, Mark Galeotti, a spus ca ceea ce ii atrage pe acesti oameni care nu au nimic de pierdut este ceva mai mult decat posibilitatea de a scapa de anii grei de puscarie.
Pentru acesti detinuti, oameni care au facut parte de mult timp din cultura inchisorilor caracterizata de „o foarte puternica tenta nationalista rusa”, a face parte din Wagner este un motiv de mandrie care le da un scop in viata. „Da, asta iti va da o sansa sa iesi din inchisoare, dar iti da si sansa de a fi in sfarsit cineva”, a spus Galeotti.
„Acesta este un mod in care Wagner poate sa ii atraga pe oamenii care sunt, sau se cred, marginalizati, outsideri, ratati ai sistemului intr-un fel sau altul si le da sansa sa creada ca pot fi invingatori.”
Doar 10.000 din cei 43.000 de puscariasi recurtati mai lupta in Ucraina
Olga Romanova, sefa grupului care lupta pentru drepturile detinutilor rusi, Rusia in spatele gratiilor, a spus ca doar 10.000 din cei peste 43.000 de puscariasi care au fost recrutati pana la finalul lunii decembrie mai lupta in Ucraina. „Restul au fost omorati, sunt raniti, au disparut, au fugit sau s-au predat”, a spus Romanova, care a mentionat ca gradul de dezertare este atat de ridicat incat administratia Wagner le spune de multe ori familiilor detinutilor ca acestia au murit pentru a ascunde faptul ca multi dintre ei si-au abandonat posturile.
Viteza cu care Wagner recruta prizonieri a scazut considerabil in luna decembrie, potrivit Romanovei, atunci cand multi dintre detinuti au ramas ingroziti de videoclipul in care un comandant al grupului de mercenari ucide un soldat cu un baros dupa ce acesta se predase ucrainenilor de buna voie.
Prigojin vrea sa-si uneasca fortele cu ultranationalistii prorusi
Dupa Anul Nou, insa, Wagner a inceput sa recruteze si straini, in special din Asia Centrala, care se afla in inchisorile din Rusia. Printr-o decizie care ar putea sa ii creasca popularitatea, Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, a declarat joi ca l-a invitat pe Igor Girkin, un fost lider separatist din Ucraina care are sub comanda sa multi luptatori ultranationalisti, sa isi uneasca fortele cu mercenarii.
„Este timpul sa trecem de la cuvinte la fapte”, a spus Prigojin. Girkin, unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului, dar care a apreciat capacitatea de lupta a Grupului Wagner, a scris pe blogul sau ca este dispus sa ia in considerare oferta inaintata de cel caruia i se spune „Bucatarul lui Putin”.