Invazia pe scară largă a armatei ruse în Ucraina a intrat în cel de-al treilea an. Din 24 februarie 2022 și până acum, ajutorul crucial pentru rezistența trupelor Kievului a suferit mari modificări, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:24.02.2025, 11:52

Un studiu realizat de Institutul german Kiel, cu ocazia împlinirii a trei ani de la lansarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, arată că, în tot acest timp, țările care au oferit sprijin Ucrainei au furnizat un flux scăzut, dar continuu, cu o valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro pe an.

Statele din UE au fost însă principala sursă de ajutor pentru Ucraina începând din 2022, în special în ceea ce privește ajutorul financiar și umanitar. În același timp, arată raportul, se observă o reorientare către achiziționarea de arme. În faza inițială a războiului, ajutorul militar acordat Ucrainei a provenit în principal din arsenalele existente ale țărilor donatoare, însă acestea s-au golit în timp.

Europa a depășit SUA

În prezent, marea majoritate a ajutorului militar este reprezentată de armament nou produs de industriile de apărare occidentale - cu un rol redus, dar în creștere, al inițiativelor multilaterale de achiziționare de arme. Acestea sunt concluziile celei mai recente actualizări a Ukraine Support Tracker, care urmărește ajutorul până în decembrie 2024.

Așadar, 24 februarie 2025 marchează a treia aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina. Privind în urmă, devine clar că țările donatoare occidentale au furnizat un flux continuu de ajutor Ucrainei, urmând aproape o tendință liniară. În total, în ultimii trei ani, Ucrainei i-au fost alocate ajutoare în valoare de aproximativ 267 de miliarde euro, ceea ce reprezintă mai mult de 80 de miliarde de euro pe an. Din acest total, aproximativ 130 de miliarde euro (49%) au fost alocate asistenței militare, 118 miliarde euro (44%) sprijinului financiar și 19 miliarde euro (7%) ajutorului umanitar.

Ajutorul acordat Ucrainei este relativ scăzut în comparație cu PIB-ul țărilor care acordă ajutoare. Germania, Regatul Unit și SUA, de exemplu, au alocat mai puțin de 0,2% din PIB-ul lor anual pentru a sprijini Ucraina, în timp ce Franța, Italia și Spania au acordat aproximativ 0,1%. Această sumă este mică în comparație cu alte priorități interne, cum ar fi subvențiile germane pentru taxa pe motorină, care costă de trei ori mai mult decât ajutorul militar acordat de Germania Ucrainei. Christoph Trebesch de la Institutul Kiel remarcă faptul că, în ultimii trei ani, ajutorul pentru Ucraina a fost mai degrabă o prioritate politică minoră decât un angajament fiscal semnificativ.

Cu toate acestea, Europa în ansamblu a depășit SUA în ceea ce privește ajutorul total acordat Ucrainei. Europa a oferit 70 de miliarde de euro în asistență financiară și umanitară și 62 de miliarde de euro în ajutor militar, în timp ce SUA a oferit 64 de miliarde de euro în ajutor militar și 50 de miliarde de euro în sprijin financiar și umanitar.

Declinul ajutorului american a început la mijlocul anului 2023, de asemenea, deoarece fluxul de ajutor a scăzut semnificativ timp de nouă luni, când Congresul SUA a blocat orice nouă lege privind ajutorul. În ultimele luni, ajutorul american a crescut din nou, dar „odată cu revenirea președintelui Trump la putere, este probabil ca ajutorul militar american să se blocheze din nou. În consecință, guvernele europene vor fi rugate să își intensifice eforturile și să umple golul mare lăsat de SUA”, spune Christoph Trebesch.

Datele colectate recent arată, de asemenea, că războiul Rusia-Ucraina este dictat din ce în ce mai mult de producția de arme. La începutul războiului, ajutorul militar provenea în mare parte din arsenalele existente ale țărilor donatoare, însă agresiunea prelungită a Rusiei necesită acum ca o parte din ce în ce mai mare să provină direct din industrie.

În primele luni ale războiului, peste 90% din ajutorul militar a fost mobilizat din arsenalele naționale. Cu toate acestea, în 2023 și 2024, cea mai mare parte a ajutorului militar - mai mult de 60% - a fost comandat din industrie și produs recent.

„Un război al achizițiilor și al producției de arme”

Această schimbare este evidentă în special în Germania, unde aproape trei sferturi din echipamentele militare pentru Ucraina sunt comandate direct din industrie. Regatul Unit se bazează mai mult pe stocurile existente, doar 22% din ajutorul său militar provenind din comenzi noi. SUA comandă 48% din ajutorul său militar din industrie.

După trei ani de război, finanțatorii europeni și-au îmbunătățit încet coordonarea și au introdus noi mecanisme de achiziții comune de arme industriale pentru Ucraina.

Cea mai mare inițiativă multilaterală de achiziții este Fondul internațional pentru Ucraina (IFU), un mecanism de finanțare condus de Regatul Unit care reunește contribuții din mai multe țări pentru a achiziționa echipamente militare pentru Ucraina, cu alocări totale în valoare de 1,6 miliarde de euro. Alte eforturi recente includ Inițiativa cehă privind muniția și Pachetul cuprinzător de asistență al NATO pentru Ucraina.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a devenit un război al achizițiilor și al producției de arme. Prin urmare, este esențial să se consolideze capacitatea industrială pentru producția de apărare - în special în Europa. Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin cooperare paneuropeană”, spune Christoph Trebesch.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.