De la inceputul invaziei Rusiei in Ucraina, Insula Serpilor - de unde Armata rusa a anuntat joi ca s-a retras - a primit un statut vital. De ce a devenit bucata de stanca de doar 0,17 km² un punct strategic si de ce este atat de importanta pentru Ucraina, dar si pentru Moscova?

Publicat:30.06.2022, 12:49

Insula Serpilor a fost cucerita de fortele armate ruse in 24 februarie, in prima zi a invaziei Rusiei in Ucraina, dupa faimosul gest de sfidare al aparatorilor sai.

Fotografii realizate recent din satelit aratau ca fortele armate ale Rusiei au fortificat masiv Insula Serpilor, cruciala pentru Moscova in ceea ce priveste controlarea rutelor maritime din Marea Neagra.

O imagine realizata de „Planet”, un sistem de peste 200 de sateliti de observatie care fac fotografii zilnice ale Pamantului arata noile instalatii ale rusilor pe Insula Serpilor. Fotografia a fost analizata de administratorul contului OSINT-88, un fost parasutist al Fortelor Aeriene Regale ale Marii Britanii si specialist in recunoastere aeriana. Acesta a identificat diferitele instalatii construite sau aduse de rusi pe insula, printre ele numarandu-se transee, pozitii de aparare a coastei, vehicule, instalatii radar, depozite de combustibil si camuflaje militare.

La o alta fotografie distribuita, OSINT-88 nota ca pe Insula Serpilor se afla acum peste 17 vehicule rusesti si sisteme de aparare antiaeriana.

In timp ce Moscova sustine ca s-a retras din Insula Serpilor "in semn de bunavointa", ucrainenii spun ca retragerea rusilor este consecinta unei „operatiuni de succes” a militarilor ucraineni.

Lovituri spectaculoase ale militarilor ucraineni pe Insula Serpilor

De altfel, in ultimele saptamani, fortele armate ucrainene au intreprins mai multe actiuni impotriva soldatilor rusi de pe Insula Serpilor, printre acestea numarandu-se lovituri spectaculoase in urma unor operatiuni de mare risc.

In 8 mai ucrainenii au bombardat insula din Marea Neagra cu avioane Su-27 care au zburat la o altitudine minima, obtinand lovituri directe asupra complexului principal al insulei, asupra cladirilor de deasupra digului si asupra punctului estic.

Aceasta a fost o operatiune cu risc foarte ridicat, nu doar din cauza amenintarii din partea inamicului, ci si din cauza exploziilor provocate chiar de avioanele ucrainene munitiilor rusesti.

Tot pe 8 mai, inregistrari video distribuite pe platformele social media aratau cum un elicopter rusesc de transport ce tocmai aducea trupe la sol a fost distrus de o lovitura cu o drona Bayraktar TB-2.

In clipul filmat chiar de drona se vede cum cateva persoane sunt in jurul elicopterului Mi-8 ce are rotoarele in functiune, aeronava fiind apoi lovita.

Cu toate acestea, insula a ramas sub controlul rusilor pana acum.

De ce este importanta Insula Serpilor pentru Ucraina
Inainte de summitul Platforma Crimeea de anul trecut, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ales Insula Serpilor pentru a tine o conferinta de presa. Intrebat de ce a ales locatia respectiva, el a raspuns ca alegerea a fost una profund simbolica:

„Aceasta insula, la fel ca restul teritoriului nostru, este teritoriu ucrainean si il vom apara cu toata puterea noastra”.
„Cunoastem interesele Rusiei [in Marea Neagra]. Vedem ce planuri au pentru exercitiile comune cu Belarusul din septembrie 2021. Suntem pregatiti pentru diversii pasi pe care i-ar putea urma”, mai afirma el.
Insa intr-o nota ceva mai pragmatica, Insula Serpilor permite Ucrainei sa isi apere culoarele maritime catre importantele porturi Odesa, Herson si Nicolaev.

Accesul la Marea Neagra este crucial pentru exporturile de grau si metale ale Ucrainei, precum si pentru bunurile de consum importate din China. Fara o ruta maritima viabila care sa-i ofere acces la pietele globale, economia ucraineana s-ar scufunda rapid intr-o criza.

Insa acum, in contextul invaziei rusesti, in 24 februarie, pierderea acestei rute maritime inseamna disparitia unei cai de acces care s-ar putea dovedi vitala pentru livrarile de armament, munitie si echipament militar.

De ce este importanta Insula Serpilor pentru Rusia

The Atlantic Council, unul dintre cele mai reputate think tank-uri la nivel international, estima inca din luna august a anului trecut ca Rusia ar putea incerca sa preia controlul asupra Insulei Serpilor in eventualitatea declansarii unui conflict cu Ucraina.

Analistii acestui think tank cu sediul la Washington afirmau intr-un articol numit „Ar putea fi Insula Serpilor urmatorul punct fierbinte in razboiul ucrainean al lui Vladimir Putin?” ca anexarea Crimeei de catre Moscova in 2014 ii permite Rusiei sa domine portiuni intinse ale Marii Negre care de drept apartin Ucrainei.

Acestia aminteau cum in ultimii ani flota rusa de la Marea Neagra a incercat sa reduca treptat teritoriul maritim al Ucrainei in Marea Neagra in ansamblul ei si in Marea Azov aflata la estul Crimeii.

Dupa „declansarea operatiunii militare” speciale in Ucraina, ministerul rus al Apararii anunta pe 1 martie ca a reusit sa taie complet accesul Ucrainei la Marea Azov si ulterior a reusit sa forteze si blocarea porturilor acesteia de la Marea Neagra.

Situatia a dus la probleme majore cu exporturile de grau ale Ucrainei, unul dintre cei mai mari producatori din lume, creand pericolul unei crize alimentare mondiale.

Unde se afla Insula Serpilor

Insula se afla la aproximativ 48 de kilometri de Valcov (Vylkove), cea mai apropiata asezare de pe coasta ucraineana, 297 de kilometri vest de Crimeea si 45 de kilometri de tarmurile Romaniei.

Stanca in forma de X are in unele locuri 41 de metri deasupra nivelului marii si o lungime de 1.973 de metri, cu un perimetru neregulat, putand fi strabatuta in 40 de minute cu piciorul.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: