Crimeea este gata sa fie urmatorul mare camp de lupta si unul care ar putea decide razboiul din Ucraina, iar o victorie a Rusiei ar insemna o infrangere a Occidentului, varianta pe care Vestul nu o poate accepta, arata o analiza Business Insider, transmite stirileprotv.ro.
„Frontul decisiv pentru acest razboi este Crimeea”, a declarat Ben Hodges, fost comandant al armatei americane in Europa, pentru Insider. Potrivit acestuia, Ucraina „nu va fi niciodata in siguranta” daca Rusia isi pastreaza controlul asupra Crimeei.
Razboiul din Ucraina este pe cale sa devina si mai violent in acest an, cu o ofensiva rusa majora asteptata si cu arme de fabricatie occidentale mai avansate pentru a intari fortele ucrainene. In acest sens, seful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat recent ca razboiul a intrat intr-o „faza decisiva”.
Aceasta noua etapa a razboiului ar putea aduce lupta pe un teritoriu vital pentru capacitatile militare ale Rusiei in Ucraina si pretuit de presedintele rus Vladimir Putin: Crimeea.
Peninsula de la Marea Neagra, care a fost invadata de fortele ruse si anexata ilegal de Putin in 2014, a servit drept rampa de lansare pentru invazia Rusiei din februarie 2022 si a ajutat la deschiderea drumului pentru ca fortele ruse sa ocupe o parte semnificativa din sudul Ucrainei. Crimeea continua sa fie o baza de atac pentru avioanele si navele de razboi rusesti care lovesc Ucraina.
Putin se refera la Crimeea ca la ”tara sfanta” a Rusiei
„Terenul decisiv pentru acest razboi este Crimeea. Guvernul ucrainean stie ca nu se poate multumi ca Rusia sa pastreze controlul asupra Crimeei", a declarat locotenentul general in retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane in Europa.
„In urmatoarele cateva luni, Ucraina va stabili conditiile pentru eventuala eliberare a Crimeei”, a adaugat el, subliniind ca aceasta tara ”nu va fi niciodata in siguranta sau sigura sau capabila sa-si reconstruiasca economia atata timp cat Rusia va pastra Crimeea”.
Rusia ocupa Crimeea si o zona semnificativa din sudul Ucrainei - inclusiv orasele Melitopol si Mariupol - care ii ofera un pod terestru de la propria granita pana la peninsula Crimeea.
Aceasta zona serveste ca ruta de aprovizionare esentiala pentru armata rusa. Peninsula gazduieste o serie de baze militare si flota Rusiei de la Marea Neagra.
Crimeea – anexata de Imperiul Rus sub Ecaterina cea Mare in 1783 – are, de asemenea, o importanta simbolica majora pentru Putin, care a legat razboiul Rusiei din Ucraina de trecutul sau imperial.
Putin s-a referit la Crimeea drept „tara sfanta” pentru Rusia. In multe privinte, anexarea ilegala a Crimeei de catre Putin in 2014 a pregatit scena pentru razboiul mai larg de cucerire pe care l-a lansat anul trecut.
„Este clar ca Ucraina are capacitatea de a elibera Crimeea”
Lupta pentru controlul Crimeei ar putea fi extrem de sangeroasa, intr-un razboi care a dus deja la pierderi masive pentru ambele parti.
Presedintele Statului Major american, generalul Mark Milley, care a sustinut ca vor fi necesare negocieri pentru a pune capat razboiului, a declarat in noiembrie ca probabilitatea ca Ucraina sa scoata Rusia din Crimeea „in curand nu este mare, din punct de vedere militar”.
Dar, de asemenea, pare sa existe o multime tot mai mare de experti militari care considera ca recuperarea Crimeei este imperativa pentru supravietuirea pe termen lung a Ucrainei si sustin ca fortele ucrainene au demonstrat deja ca au capacitatea de a-si duce treaba la bun sfarsit. O campanie amenintatoare impotriva ocupatiei rusesti din Crimeea ar putea oferi, de asemenea, un impuls puterii de negociere a Kievului in orice viitoare discutii de pace.
„Atata timp cat peninsula ramane in mainile Kremlinului, Ucraina – si ucrainenii – nu pot fi scutiti de agresiunea rusa”, a scris recent Andriy Zagorodniuk, fost ministru al Apararii in Ucraina.
„Dupa luni consecutive de succes pe campul de lupta, este clar ca Ucraina are capacitatea de a elibera Crimeea”, a continuat Zagorodniuk, adaugand: „De aceea, Ucraina ar trebui sa planifice sa elibereze Crimeea – iar Occidentul ar trebui sa planuiasca sa ajute”.
„Crimeea este pamantul nostru, este teritoriul nostru, este marea noastra”
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a angajat sa expulzeze fortele ruse din toate teritoriile ocupate, inclusiv din Crimeea. Cu o noua ofensiva rusa care se asteapta sa inceapa in viitorul apropiat si o dorinta acerba de a relua controlul asupra teritoriilor ocupate, Kievul a facut presiuni puternice pentru obtinerea de arme mai avansate din Occident.
„Crimeea este pamantul nostru, este teritoriul nostru, este marea noastra si muntii nostri. Dati-ne armele voastre si ne vom aduce pamantul inapoi", a spus Zelenski luna aceasta, la reuniunea anuala a Forumului Economic Mondial de la Davos.
SUA si Germania au anuntat deja ca vor trimite tancuri avansate Leopard si M1 Abrams in Ucraina, indeplinind astfel o cerere majora. Ucraina a subliniat ca tancurile vor fi necesare pentru a recastiga controlul asupra teritoriilor ocupate pe care rusii le-au minat si probabil sa le apere apoi cu retele de transee.
Presedintele Joe Biden a declarat ca SUA vor furniza Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams. Inainte de anunt, un inalt oficial al administratiei americane a declarat reporterilor ca tancurile au fost furnizate nu numai pentru a consolida capacitatile defensive ale Ucrainei, ci si pentru a-i oferi capacitatea de a-si revendica „teritoriul suveran”. Oficialul a spus ca acesta include Crimeea.
Ezitarile Occidentului in privinta anumitor arme prelungeste razboiul
„Crimeea este Ucraina. Nu am recunoscut niciodata anexarea ilegala", a spus oficialul.
In mod similar, Biden a spus: „Odata cu apropierea primaverii, fortele ucrainene lucreaza pentru a apara teritoriul pe care il detin si se pregatesc pentru contraofensive suplimentare pe campul de lupta, in termen foarte apropiat”.
O serie de experti militari de top sustin ca ezitarile Occidentului in privinta diferitelor arme prelungeste razboiul si stopeaza capacitatea Ucrainei de a duce lupta cu invadatorii rusi intr-un moment crucial.
„Aliatii trebuie pur si simplu sa opreasca abordarea „dati-le o parte din ceea ce au nevoie, mai lent decat au nevoie” de a aproviziona Ucraina. Aceasta abordare a durat deja de prea mult timp. Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de aparare aeriana, tancuri si artilerie cu raza lunga- si rachete pentru a face ceea ce este necesar”, a scris generalul in retragere al armatei americane James Dubik, acum membru senior la Institutul pentru Studierea Razboiului, intr-un articol recent pentru The Hill.
Furnizarea Ucrainei de tancuri este „foarte importanta”, a spus Hodges, inainte de a adauga insa ca „sunt doar o parte a efortului general necesar Ucrainei pentru a castiga, pentru a invinge fortele ruse si pentru a le obliga sa paraseasca Crimeea”.
Cum ar putea Ucraina sa elibereze Crimeea
Pentru a scoate cu succes Rusia din Crimeea, Hodges a subliniat ca Ucraina va avea nevoie de arme de precizie cu raza lunga de actiune, cum ar fi rachetele ATACMS cu raza mai lunga de actiune, care pot fi trase dintr-un lansator HIMARS montat pe camion.
Eliberarea Crimeei ar putea fi realizata prin izolarea peninsulei prin atacuri aeriene si terestre pentru a rupe si a perturba principalele legaturi ale Rusiei cu Crimeea - Podul Kerci, care a fost deja sabotat de Ucraina si asa-numitul pod de uscat (teritoriu ocupat care leaga Rusia de Crimeea).
Odata ce Crimeea va fi izolata, Ucraina ar trebui sa foloseasca „o gama larga de sisteme cu raza lunga de actiune impotriva instalatiilor si gruparilor rusesti expuse din Crimeea, facandu-le insuportabila sederea acolo si obligandu-i astfel sa plece”, a adaugat Hodges.
Administratia Biden a refuzat insa pana acum sa ofere Ucrainei sisteme de rachete cu raza lunga de actiune care ar putea fi folosite pentru a lovi in interiorul Rusiei sau pentru a ajunge la anumite instalatii din Crimeea. Hodges a spus ca refuzul guvernului SUA de a furniza arme cu raza mai lunga de actiune le-a oferit efectiv un sanctuar in Crimeea si alte parti sistemelor rusesti care „ucid ucraineni nevinovati”.
„Oferirea de capabilitati care vor refuza Rusiei orice sanctuar pentru loviturile sale aeriene, drone si rachete va permite Ucrainei sa faca Crimeea insuportabila pentru rusi”, a adaugat Hodges.
Recuperarea Ucrainei starneste ingrijorari cu privire la amenintarile nucleare ale lui Putin
Daca Ucraina s-ar indrepta spre recuperarea Crimeei, s-ar putea reinnoi ingrijorarea ca Putin ar apela la o arma nucleara. Vladimir Putin a facut o serie de amenintari nucleare de la inceputul razboiului, jurand ca va proteja astfel integritatea teritoriala a Rusiei.
Insa multi analisti militari de top au spus in mod repetat ca amenintarile nucleare ale lui Putin sunt in mare masura menite sa descurajeze sprijinul Occidentului pentru Ucraina si sunt sceptici ca liderul de la Kremlin ar folosi de fapt o astfel de arma.
Ucraina a impins fortele ruse din zonele pe care Putin le revendica acum ca parte a Rusiei, cum ar fi Herson, fara a se confrunta insa cu un raspuns nuclear. Si instalatiile rusesti din Crimeea, inclusiv bazele aeriene, au fost deja vizate de atacuri ucrainene.
„Exista mai multa claritate cu privire la toleranta lor la daune si atacuri”, a declarat recent Dara Massicot, cercetator senior in politici la RAND Corporation, pentru New York Times. „Crimeea a fost deja lovita de multe ori, fara o escaladare masiva din partea Kremlinului”.
„Victoria Rusiei ar insemna o infrangere a Occidentului, iar Occidentul nu va accepta asta”
Asa cum stau lucrurile, exista sanse mici ca Rusia si Ucraina sa poarte discutii sau negocieri pentru a pune capat razboiului. Decizia lui Putin de a anexa ilegal patru teritorii ucrainene in septembrie, in ciuda faptului ca fortele ruse nu ocupa in totalitate aceste regiuni, a aruncat efectiv pe fereastra posibilitatea unor discutii.
A fost clar ca Ucraina nu va fi de acord cu nicio intelegere care sa ii solicite sa cedeze teritorii Rusiei si este foarte putin probabil ca Moscova sa revina vreodata la noile sale revendicari teritoriale in Ucraina.
Pe scurt, luptele vor continua, iar implicarea Occidentului in razboi este acum atat de profunda, incat s-a ajuns la un punct fara intoarcere.
„Politica externa se bazeaza pe credibilitatea tarilor si in special pe credibilitatea marilor puteri. Daca SUA si principalii sai aliati ar fi considerati incapabili sa apere o victima a agresiunii pe continentul european — incercati sa va imaginati, ce inseamna aceasta pentru politica externa din restul lumii?”, a declarat si Gerard Araud, fost ambasador francez in SUA si reprezentant al Parisului la ONU.
Araud a subliniat in acest fel consecintele potentiale reverberante ale unei victorii ruse in special pentru alte locuri care se confrunta cu amenintari din partea unor puteri mult mai mari, cum ar fi Taiwan.
„Fara sa spunem si poate fara sa stim am trecut un prag. Acum, pentru Occident, o infrangere a Ucrainei este inacceptabila", a spus Araud. „Am facut atat de multe acum incat victoria Rusiei va fi o adevarata infrangere a Occidentului si nu cred ca Occidentul va accepta asta”.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.