Danemarca este cunoscută mai ales pentru piesele LEGO și pentru energia eoliană și mai puțin pentru puterea sa militară. Totuși, a făcut o mare diferență în ceea ce privește capacitatea ucraineană prin inițiativa sa de a susține industria locală de arme a țării aflate în război, relatează DefenseNews, citat de adevarul.ro.

Publicat:02.02.2025, 09:01

Prin lansarea unei inițiative de a susține arme produse la nivel local, precum obuziere, rachete și drone cu rază lungă de acțiune, mai degrabă decât echipamente din străinătate, Ucraina are posibilitatea de a-și reclădi și dezvolta propria industrie de apărare.

Pentru țări precum Danemarca, ce doresc să ajute Ucraina să lupte împotriva invaziei Rusiei dar cărora le lipsește o industrie majoră de apărare sau proviziile de arme, finanțarea producției ucrainene are mult sens, spun analiștii.

A finanța producția locală permite disponibilitatea armelor mai rapid și la un cost mai redus, facilitând simultan instruirea și întreținerea. Totodată, poate ajuta Ucraina să devină un potențial exportator european major.

„Nu este o coincidență faptul că danezii sunt cei care avut inițiativa, întrucât Danemarca are o industrie militară internă foarte limitată, în schimb are mulți bani”, subliniază Jacob Funk Kirkegaard, analist la centrul de reflecție Bruegel, cu sediul la Bruxelles, care a depus mărturie în Parlamentul European cu privire la redresarea economică a Ucrainei.

Ucraina și-a pus „mari speranțe” în extinderea modelului danez și se așteaptă să strângă cel puțin un miliard de dolari prin intermediul inițiativei în 2025, a declarat prim-ministrul Denis Șmihal în parlament pe 10 ianuarie. Inițiativa s-a aflat recent pe agenda Kievului în cadrul întâlnirilor cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

„Acest model danez este ideal, sprijinind industria de apărare și forțele armate ucrainene în același timp”, explică Mihailo Samus, directorul grupului de reflecție New Geopolitics Research Network din Kiev. „Avem spațiu uriaș pentru creștere și dezvoltare în cadrul acestui proiect.”

Industriile de apărare franceză și germană nu au atins încă ritmul de producție necesar unui război de mare intensitate, spune el.

„Ucraina, inclusiv industria sa de apărare, se află în condiții de război, așa că gândim diferit. Motivația noastră nu este doar financiară, precum profitul pentru orice afacere, ci avem sarcina de a oferi tot ce putem forțelor noastre armate, pentru a-i opri pe ruși.”

Capacitatea industrială a Ucrainei ar putea ajunge la 34 de miliarde de euro în 2025, dar țara are nevoie de ajutor pentru a ajunge în acest punct. În prezent, poate face rost de 16 miliarde de euro în mod independent, a declarat ministrul Apărării Rustem Umerov la o conferință a Agenției Europene de Apărare luna aceasta.

Spre comparație, industria europeană de apărare a raportat venituri de 158,8 miliarde de euro în 2023.

Exemplul obuzierului Bogdana

Danemarca a fost prima țară NATO care a cumpărat direct arme din Ucraina, comandând 18 obuziere Bogdana fabricate local în iulie anul trecut. Trei țări nordice, UE și Canada s-au alăturat de atunci inițiativei.

Prin modelul danez, Ucraina a primit arme fabricate local în valoare de 590 de milioane de euro în 2024, potrivit Ministerului danez al Apărării.

Danezii se numără printre primii donatori de ajutor militar în termeni absoluti, în urma doar a SUA, Germaniei și Regatului Unit, potrivit Ukraine Support Tracker al Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Prima comandă pentru Bogdana a fost livrată în totalitate până la jumătatea lunii septembrie.  Achiziționarea unui număr comparabil de sisteme de artilerie din Europa ar fi durat probabil ani de zile, potrivit ministrului danez al Apărării, Troels Lund Poulsen.

Viteza de livrare este probabil cel mai mare avantaj imediat al modelului danez, a declarat Pavel Verhniațki, managing partner și director al firmei de business-intelligence COSA, cu sediul la Kiev. În schimb, investițiile directe în producție de către firme străine sunt „un proces mult mai lung și sofisticat”, a spus el. 

Ucraina a intensificat producția pentru Bogdana la 15 până la 20 de bucăți pe lună până în octombrie, de la cîteva unități pe lună în 2023 și zece unități în aprilie. Prin comparație, KNDS din Franța a crescut producția lunară a obuzierului Caesar la șase în aprilie, de la două pe lună înainte de invazia rusă. 

O industrie de apărare creată de la zero

Ucraina a produs de 25 de ori mai multe proiectile de artilerie și mortier în prima jumătate a anului 2024 decât pe tot parcursul lui 2022, în timp ce capacitatea de producție a dronelor a crescut la patru milioane de unități în 2024, de la aproximativ 300.000 în anul anterior, potrivit cifrelor guvernamentale.

Țara produce acum aproximativ o treime din armele pe care le folosește, de la mai puțin de 10% la începutul războiului, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.  Totodată, vehiculele aeriene fără pilot produse pe plan intern au reprezentat 96% din cele utilizate de forțele ucrainene anul trecut, potrivit lui Umerov.

Zelenski este încredințat că Ucraina va deveni un „jucător foarte puternic” în tehnologia globală a armelor și a apărării. Firmele ucrainene angajează aproximativ 300.000 de oameni, aproape jumătate din forța de lucru din întreaga industrie europeană de apărare.

Un posibil model francez

Potențialul nu a trecut neobservat în Franța, al doilea cel mai mare exportator de arme din lume. Ucraina „construiește o industrie de apărare extrem de importantă, despre care afirmă în mod deschis că este destinată să devină un exportator major de apărare”, a declarat Bruno Berthet, șeful comitetului internațional de la lobby al industriei aerospațiale franceze Gifas, parlamentarilor într-o audiere din 15 ianuarie.

Franța și Ucraina au discutat în octombrie un model francez de cooperare, despre care Zelenski a spus că este diferit de cel danez, și include tehnologie și construcția de unități de producție. Modelul francez ar fi o oportunitate de a atrage investiții în special în noi capacități de producție, a spus președintele.

La rândul său, Norvegia a discutat un alt mecanism de cooperare numit modelul norvegian în ianuarie, după ce deja a promis fonduri pentru inițiativa daneză în noiembrie. 

Costurile de producție mai mici oferă echipamentelor ucrainene un avantaj față de kiturile comparabile din Franța sau Germania.

Un obuzier autopropulsat Bogdana costă aproximativ 2,5 milioane de dolari, potrivit rapoartelor presei ucrainene, în timp ce Franța a finanțat anul trecut 12 noi obuziere Caesar destinate Ucrainei la un cost de aproximativ 4,2 milioane de euro fiecare. Între timp, este mai profitabil de fabricat drone în Ucraina decât oriunde altundeva în Europa, potrivit lui Zelenski.

Salariile din industrie în Ucraina au fost în medie de 22.186 grivne (529 USD) pe lună în primele nouă luni ale anului 2024, aproximativ o treime din salariile medii din Polonia și România vecine și o optime din salariul mediu din Germania, potrivit datelor din Ucraina și birourile de statistică ale UE. 

Modelul danez nu exclude asocierile și aceasta ar putea fi de fapt cea mai bună modalitate de a investi, dat fiind că unii aliați ar putea prefera să finanțeze echipamentele produse de companii legate de firmele lor naționale, potrivit lui Verhniațki de la COSA.

„Statele aliate și afacerile lor pot beneficia de cooperarea cu întreprinderile ucrainene în cercetare și dezvoltare și coproducție”, a spus el. „După război, aceste produse realizate în comun își vor găsi drumul pe piețele globale mult mai ușor.”

Rheinmetall a fost una dintre cele mai proactive companii europene de apărare din Ucraina, înființând în octombrie 2023 o companie mixtă cu industria ucraineană de apărare deținută de stat, compania germană având 51% din acțiuni. Un an mai târziu, KNDS a creat o instalație la Kiev, despre care a spus că va sprijini cooperarea cu guvernul ucrainean și industria locală.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.