Volodimir Zelenski trăieşte azi gloria pe care nu a dorit-o. Din lumina reflectoarelor de cinema, în lumina rachetelor. S-au împlinit trei ani de când omenirea s-a transformat. Trei ani care au mutilat o ţară şi care au făcut dintr-un actor un lider. Zelenski a devenit, în ultimii ani, un lider mai dur, mai hotărît, mai puțin tolerant faţă de greşeli ducând o viață marcată de stres și oboseală constantă. Azi, Zelenski este somat să renunţe.

Publicat:24.02.2025, 18:09

„-Sunt un om normal.
-Candidați la alegerile prezidențiale?
-Da, candidez.”

În 2015 Volodimir Zelenski a jucat în serialul de televiziune „Slujitorul poporului” unde a avut rolul unui profesor care a devenit preşedinte al Ucrainei.

„-Si de ce a meritat asta?
-Pentru devotamentul pentru patrie!
-Da.”

Peste ani, Zelenski s-a ales din nou cu acest rol, doar că în viața reală. Scenariul pe care i l-a pregătit soarta, este însă greu de conceput chiar și pentru cei mai buni regizori. Asta pentru ca Zelenski este președintele Ucrainei pe timp de război. Un război împotriva unei puteri militare impunătoare. O bătălie incredibilă cu Rusia, care vrea ca Ucraina să dispară ca stat.    

Vladimir PUTIN, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI RUSE: „Am decis lansarea unei operațiuni militare speciale.”

Așadar la 3 ani de la invazie, Zelenski, în vârstă de 46 de ani, cu o aparenţă de băieţel, care a depus jurământul în calitate de preşedinte la Kiev în 2019 purtând un costum elegant a fost înlocuit de o figură mult îmbătrânită şi o expresie mai melancolică, îmbrăcat, de obicei, în echipament paramilitar, cu barbă şi cearcăne sub ochi.

Odată cu izbucnirea războiului, acesta a rămas în țara sa, schimbându-și costumul elegant pe hainele de luptă. Iar discursurile sale scot în evidență crimele rușilor și ambiția țării de a lupta pentru libertate și independență.

„Președintele este aici. Cu toții suntem prezenți. Ne apărăm libertatea.”

Zelenski a mers de nenumărate ori pe linia frontului, în spitalele pline cu răniți. Prima vizită, și cea mai grea a fost la Bucea a spus liderul ucrainean.

„Sute de oameni uciși. Oameni torturați, uciși. Corpuri pe străzi.”

Au urmat zile, săptămâni, luni și ani. Timp în care Zelenski a bătut din ușă în ușă, a purtat discuții cu liderii mondiali și a mers în țările de pe toate continentele. Totul pentru a obține ajutor militar și economic pentru țara sa, care a fost invadată de vecinul său.

Povara pe care o poarte pe umerii lui este incredibil de mare. Presiunea este uriașă, iar toate aceste semne se oglindesc în modul de viață care e nevoit să-l ducă în prezent.

„-Aici s-a creat un complex întreg unde se poate de lucrat și trăit. În această cameră este tot de ce are nevoie președintele pentru a trăi, în sensul direct al cuvântului, la lucru. 
-Aici eu trăiesc.”

Zelenski a devenit un simbol al rezistenței în toți acești trei ani, iar acum el trebuie să negocieze condițiile în care războiul pornit de ruși să se termine. În actualele condiții se pare că o pace va fi cu gust amar doar pentru ucraineni. Cu toate că încă din prima zi a vorbit despre negocieri și a dorit ca războiul pornit de Putin să se termine cât mai curând.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Vreau sa fac din nou apel la presedintele Federatiei Ruse. Luptele au loc in toata Ucraina. Sa ne asezam la masa negocierilor. Pentru a opri moartea oamenilor.”

Acum președintele american îl acuză pe Zelenski că e doar vina Ucrainei de începrea acestui război și îi cere să organizeze alegeri prezidențiale.   Deși rata de popularitate printre cetățeni a scăzut și trece pragul de 60 de procente liderul ucrainean spune că este mândru că a fost ales președintele Ucrainei.