Dmitri Rogozin, fostul sef al Roscosmos, a anuntat ca Rusia a trimis 4 din cele 5 vehicule terestre fara echipaj (UGV) „Marker” pe care le are pe frontul din estul Ucrainei, acestea urmand sa fie dotate cu arme antitanc.
„Primii patru roboti 'Marker' au sosit in regiune la timp. Incepem sa incarcam imagini-tinta, sa dezvoltam algoritmi de lupta ca parte a unui grup de roboti de lupta si sa instalam arme antitanc puternice”, a declarat acesta pe canalul sau de Telegram, distribuind o inregistrare video cu UGV-urile Rusiei.
Analistul militar Sam Bendett, specializat in sisteme robotice si inteligenta artificiala, noteaza de asemenea ca Rogozin ar fi coordonat crearea unor centre intarite in care militarii rusi sa fie antrenati in folosirea acestor UGV-uri si in care sa fie produse unitati suplimentare.
Anuntul privind desfasurarea acestor sisteme de arme in Ucraina vine in contextul in care, dupa luni de discutii si negocieri, partenerii din Occident ai Ucrainei au aprobat in luna ianuarie trimiterea unor tancuri de fabricatie occidentala Kievului.
Printre acestea se numara deocamdata 31 de tancuri Abrams americane, 14 tancuri Challenger 2 fabricate in Marea Britanie si in jur de 80 de tancuri Leopard 2 de fabricatie germana.
Dintre modelele promise cel mai probabil tancurile britanice vor fi primele care vor ajunge in Ucraina.
Ce se stie despre robotii anti-tanc ai Rusiei
Saptamana trecuta Dmitri Rogozin, care acum conduce un grup de consilieri militari rusi care isi spun „Lupii tarului”, a declarat pentru agentia RIA Novosti ca tancurile pe care Occidentul le va trimite Ucrainei se pot astepta sa se confrunte pe campul de lupta cu o versiune modificata a UGV-urilor „Marker”, acestea urmand a fi inarmate cu rachete anti-tanc.
„Toata lumea este de acord ca [robotii] nostri Marker de atac ar trebui pregatiti pentru distrugerea lor (a tancurilor occidentale) cu tot cu echipaje in timpul ramas inainte de sosirea [tancurilor] Abrams si Leopard in Ucraina”, a subliniat fostul sef al Roscosmos.
Site-ul specializat pe probleme militare Task & Purpose noteaza ca aceste UGV-uri, unele modele fiind proiectate cu senile, in timp ce altele cu roti, au fost dezvoltate de Android Technologie si Fundatia pentru Cercetari Avansate, echivalentul rusesc al Agentiei pentru Proiecte de Cercetari Avansate in Aparare (DARPA) din cadrul Pentagonului american.
„Ceea ce este interesant e ca Marker a fost mereu prezentat drept un concept, un proiect fanion pentru aplicatii generale in domeniul inteligentei artificiale”, a declarat Samuel Bendett pentru Task & Purpose.
Acesta spune ca, prin urmare, trimiterea UGV-urilor Marker in Ucraina ridica mai degraba semne de intrebare in conditiile in care sistemele au fost testate anterior in principal in roluri de strangere de informatii si recunoastere.
Un nou exercitiu de propaganda al armatei ruse?
Bendett explica de asemenea ca, desi au fost testate in medii complexe precum padurile, niciunul dintre acestea nu se compara cu haosul pe care sistemele Marker il vor confrunta in situatii de lupta reale.
„S-ar putea ca ele sa fi fost trecute prin testari clasficate despre care nu stim. Dar Donbasul nu este un mediu controlat. El este saturat cu arme si contramasuri”, afirma acesta.
Jurnalistii de la Task & Purpose amintesc insa ca Rusia are o traditie in a testa noi tehnologii pe campul de lupta. De exemplu, comandamentul militar de la Moscova a aprobat in 2018 desfasurarea sistemului Uran-9 in Siria, acesta fiind un vehicul de lupta fara echipaj (UCGV).
Insa arma a avut numeroase probleme, de la o autonomie efectiva de operare de doar 300-500 de metri, la defectiuni frecvente si pierdere a controlului din partea operatorilor umani.
Inclusiv oficialii rusi din domeniul apararii au admis ca UCGV-ul Uran 9 nu a putut sa indeplineasca sarcinile care i-au fost alocate.
Cu toate acestea, el a intrat in dotarea fortelor armate ruse si presa de stat de la Moscova a anuntat anul trecut ca unitati Uran-9 au fost trimise in Ucraina.