Dupa eliberarea orasului Herson, Ucraina a lansat o operatiune militara pe malul stang al raului Nipru, unde s-a retras armata rusa. De acolo rusii ataca infrastructura, dar si zonele civile de pe malul drept. Zeci de bombe au cazut peste regiunea Herson, in zonele proaspat eliberate. Doua persoane au fost ucise.
Comandamentul Operational de Sud al Ucrainei sustine ca a fost lansata o operatiune la capul Kinburn, o fasie ingusta de nisip si maracinis cu o lungime de aproape 5 km care se desprinde din Peninsula Kinburn, in Marea Neagra, la gura de varsare a raului Nipru, la sud de Herson. Se pare ca acolo este folosit sistemul american HIMARS, dovada este o inregistrare distribuita pe retelele de scocializare.
Capul Kinburn este una dintre ultimele parti ale regiunii ucrainene Nikolaiev care au ramas sub ocupatie rusa. Potrivit Institutului pentru Studiul razboiului, eliberarea Kinburn va permite Ucrainei sa controleze porturile si sa amenajeze o trecere pentru a ataca malului stang al regiunii Herson. Rusii care s-au retras acolo, bombardeaza pozitiile Fortelor Armate ale Ucrainei si asezarile de pe malul drept. Cel putin doua persoane au murit si alte patru au fost ranite intr-un raid rusesc asupra orasului proaspat eliberat Herson si a satului Antonivka, din apropiere. Armata ucraineana monitorizeaza rusii, care se grupeaza pe malul stang al Niprului cu drone si cu ajutorul lunetistilor.
”Iata aici nu imi place aceasta macara. Aici este o miscare permanenta in zona macaralei.”
”Cu fiecare zi creste numarul de atacuri asupra orasului. In special trag de-a lungul malului raului si periferia orasului. Impusca si impusca!”
Noaptea trecuta armata rusa a bombardat si orasul Marganet din Dnepropetrovsk.
Rachetele ar fi fost lansate din orasul Energodar ocupat de rusi in regiunea Zaporojie. Intre timp echipa de experti a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica a anuntat ca nu exista ingrijorari imediate privind siguranta centralei Zaporojie, in ciuda bombardamentelor severe din week-end. In urma inspectiei de ieri s-a stabilit ca cele sase reactoare ale centralei sunt intacte. Expertii nucleari raman insa foarte ingrijorati in privinta centralei, care este una dintre cele mai mari din lume.
Rafael GROSSI, DIRECTORUL AIEA: ”Pana cand nu vom avea sub protectie aceasta centrala, pericolul unei catastrofe nucleare exista.”
Agentia Internationala pentru Energie Atomica a cerut demilitarizarea centralei de la Zaporojie aflata sub control rusesc de la inceputul lunii martie.
Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: ”Rusia trebuie sa isi retraga toti combatantii de acolo si sa inceteze sa mai bombardeze centrala.”
In ceea ce priveste frontul din estul Ucrainei, potrivit Institutului pentru Studiul Razboiului, vremea a incetinit luptele in ultimele doua zile. Surse ucrainene si ruse au declarat ca ploile abundente si lapovita au oprit atacurile la sol.