În vreme ce o parte a nevoilor Kievului va fi satisfăcută de ajutorul militar american deblocat de Congres, criza forței de luptă rămâne în continuare nerezolvată. Ucraina are nevoie de un influx masiv de militari, într-un moment crucial al războiului și folosește o nouă strategie pentru a-i atrage. Astfel Kievul a suspendat serviciile consulare pentru bărbații, care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate. Vor fi acordate doar documentele necesare pentru revenirea în țară.

Publicat:25.04.2024, 19:17

Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe. Serviciile consulare au fost suspendate până pe 18 mai, când va intra în vigoare o nouă lege privind mobilizarea. Aceasta, printre altele, prevede că bărbații din străinătate nu vor putea obține servicii consulare fără a-și actualiza fișele militare. Așa că sute de ucraineni s-au aliniat în fața consulatelor din Germania, Polonia, Cehia sau Belgia sperând că vor reuși să-și întocmească documentele. 

”Așa nu se face în lumea liberă și așa nu va fi în lumea liberă.”

Andrei are 45 de ani și spune ca s-a născut în Ucraina, dar locuiește în Cehia deja de 20 de ani. Acum el ar trebui să revină la Kiev ca să-și actualizeze fișa militara pentru a-și putea perfecta niște acte. El are vârsta de recrutare și se teme că va fi trimis pe front.

”Noi înțelegem foarte bine. Fiecare dintre noi înțelege ce vor să facă și pentru ce.”  

”Eu din 2016 sunt aici și iată am vrut să îmi prelungesc actele ca să fie totul în regulă, dar nu reușesc.”

Ministrul de externe Dmitro Kuleba i-a criticat pe ucrainenii din străinătate pentru că nu servesc în războiul de 26 de luni  împotriva Rusiei.

Andrei, REFUGIAT DIN MARIUPOL ÎN POLONIA: ”Fiecare dintre noi are istoria sa. Cineva se află aici de foarte mult timp. A venit încă inainte de război. Unii sunt ca mine. Eu sunt din Mariupol și când orașul a fost inconjurat am mers în cazărmi, cerând să ni se dea arme. Au spus ca nu se poate, că nu au arme. Am mers la un centru de recrutare din alt oraș au spus că nu au nevoie de mine.”

Ministerul de Externe de la Kiev a precizat că solicitanţii care vor să obţină un certificat special prin care să declare că doresc să se întoarcă în Ucraina vor putea obţine ajutor la ambasade şi consulate.

”Dacă ei cred că astfel îi vor determina pe oameni să se întoarcă în Ucraina, eu cred că nu vor reuși. Oamenii vor găsi cum să ramana aici în Europa decât să se întoarcă în Ucraina.” 

Ministerul ucraineana al Apărării a demarat deja o ambițioasă campanie de convingere a voluntarilor, dar unii experți avertizează că Kievul trebuie să pornească o mobilizare serioasă dacă vrea să rezolve deficitul sever de trupe. Valul inițial de voluntari care s-au grăbit să intre în armată după invazia din februarie 2022 a secat. Legea care intră în vigoare luna viitoare îi obligă pe bărbați să își actualizeze datele de recrutare la autorități și ar trebui, teoretic, să sporească numărul de militari. Potrivit experților, armata ucraineană ar avea nevoie de încă 300.000 de soldați.