Sute de oameni au fost evacuati marti din asezarile de-a lungul portiunii de sud a raului Nipru din Ucraina, dupa ce apa de la barajul Nova Kakhovka, aruncat in aer dimineata, a inundat strazile si pietele mai multor localitati, relateaza Reuters, transmite hotnews.ro.
Prabusirea barajului Kakhovka a dezlantuit un torent care a ingreunat si mai mult viata pentru mii de oameni care au fost prinsi in primele linii ale razboiului dintre Ucraina si Rusia.
Privind in aval, Rusia controleaza malul stang al Niprului si barajul in sine, iar Ucraina detine malul drept. Fiecare parte a aruncat vina pe cealalta pentru producerea dezastrului care a declansat cea mai noua criza a conflictului.
Imaginile postate pe retelele de socializare, care nu au fost toate verificate independent de Reuters, arata inundatii grave in orasul Nova Kahovka, controlat de rusi, care se afla langa baraj.
Peste 80 de asezari se afla in zona inundabila si aproximativ 16.000 de locuitori trebuie evacuati, potrivit Ukrainska Pravda.
Primarul legal al Nova Kahovka, Volodimir Kovalenko, a informat in aceasta dimineata ca orasul a inceput sa se inunde imediat dupa ce barajul a fost distrus.
In acelasi timp, primarul pus de ocupantii rusi in Nova Kahovka, Vladimir Leontiev, le-a spus initial propagandistilor rusi ca informatiile ca hidrocentrala a fost aruncata in aer sunt „prostii”, spunand ca „totul este linistit si calm in oras". Ulterior, acesta a fost nevoit sa recunoasca ca orasul era inundat.
Administratia rusa a regiunii Herson din Ucraina a declarat ca se pregateste sa evacueze trei districte - Nova Kahovka, Golo Pristan si Oleski.
Nivelul apei de acolo a crescut deja cu peste un metru, au spus locuitorii, si se asteapta sa creasca in continuare.
„Debitul de apa din raul Nipru si afluentii sai este foarte puternic”, a spus un locuitor din Herson, Oleksandr Siomyk, in timp ce statea langa raul umflat.
„Nivelul apei a crescut cu un metru. Vom vedea ce se intampla in continuare, dar speram sa fie mai bine."
Politia ucraineana a lansat un videoclip in care se arata un ofiter care transporta o batrana in siguranta si rezidenti mergand prin apa pana la genunchi in regiunea Herson.
Oleksandr Tolokonnikov, un inalt oficial al administratiei militare a Ucrainei Herson, a avertizat ca urmeaza ca totul sa se inrautateasca.
„Maine va fi un varf (de inundatii), apoi va fi un declin”, a spus el intr-un briefing media online.
„Am evacuat deja aproximativ 1.000 de oameni. Avem aproximativ 50 de autobuze care circula intre Herson si satele afectate. In Herson avem patru locuri de evacuare pregatite.”
Barajul furnizeaza apa pe o portiune de teren agricol din sudul Ucrainei si peninsula Crimeea ocupata de rusi, precum si racirea centralei nucleare Zaporojie, detinuta de Rusia.
Distrugerea barajului creeaza un nou dezastru umanitar exact in momentul in care Ucraina declanseaza o contraofensiva mult asteptata pentru a alunga trupele ruse de pe teritoriul sau.
Simularile computerizate arata cum distrugerea in amonte a barajului de pe raul Nipru risca sa produca inundatii masive de-a lungul malurilor sale pana la gura de varsare in Marea Neagra.
Acestea au fost realizate anul trecut in contextul in care Rusia si Ucraina au inceput sa se acuze reciproc in luna noiembrie a anului trecut ca ar intentiona sa distruga barajul construit pe Nipru, al patrulea cel mai mare din Europa.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma la momentul respectiv ca barajul retine circa 18 milioane de metri cubi de apa, iar daca ar fi aruncat in aer, 80 de asezari, intre care Herson, ar fi inundate rapid.
Ce spune Soigu despre distrugerea barajului din Nova Kakhovka
Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a acuzat marti Ucraina ca a aruncat in aer uriasul baraj Kakhovka, ca parte a unui plan de mutare a unitatilor din regiunea Herson din apropiere pentru operatiuni impotriva fortelor ruse, relateaza Reuters.
O declaratie a Ministerului rus al Apararii, semnata de Soigu, a spus ca distrugerea barajului si inundatiile rezultate au fost concepute pentru a impiedica Rusia sa atace langa Herson, permitand in acelasi timp Ucrainei sa „transfere unitati si echipamente de pe frontul Herson in zona operatiunilor ofensive”.
Soigu nu a furnizat dovezi care sa sustina afirmatia. Ucraina si aliatii sai occidentali spun ca Rusia a fost cea care a aruncat in aer barajul la primele ore ale zilei de marti.
Ucraina investigheaza explozia de la baraj ca pe o crima de razboi si ca pe un posibil „ecocid", a declarat marti biroul procurorului sau general, informeaza Reuters.
Ucraina spune ca Rusia a aruncat in aer barajul „intr-un moment de panica”
Agentia de informatii militare a Ucrainei a spus ca fortele rusesti au aruncat in aer barajul Kakhovka, intr-o zona ocupata de Rusia din sudul Ucrainei, „intr-un moment de panica".
„Ocupantii au aruncat in aer barajul de la Kakhovka in panica - acesta este un act evident de terorism si o crima de razboi, care va fi o dovada intr-un tribunal international", se arata intr-o declaratie publicata pe canalul de Telegram al Serviciului de informatii militare al Ucrainei.
Ucraina este unul dintre putinele state, inclusiv Rusia, care au incriminat „ecocidul" prin legislatia interna.
Kievul defineste ecocidul ca fiind „distrugerea in masa a florei si faunei, otravirea resurselor de aer sau de apa, precum si orice alte actiuni care pot provoca un dezastru ecologic" in articolul 441 din codul penal al Ucrainei.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.