În timp ce Moscova continuă să atace Ucraina, este foarte puțin probabil ca NATO să dea curs solicitării Ucrainei de a fi invitată să devină membru în cadrul unei reuniuni care va avea loc azi, au declarat diplomați pentru agenția de presă Reuters. După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că ţara sa fi de acord cu o încetare a focului cu Rusia dacă NATO va asigura protecţia regiunilor  controlate de Ucraina. 

Publicat:03.12.2024, 15:35

Miniştrii de externe din statele NATO urmează să înceapă azi două zile de întâlniri la sediul Alianţei de la Bruxelles, având ca principal punct pe agendă continuarea susţinerii Ucrainei împotriva invaziei ruse. Aliații NATO trebuie să-și intensifice ajutorul militar pentru Ucraina pentru a întări poziția Kievului în cazul în care intră în negocieri cu Moscova pentru încheierea războiului, a declarat  șeful NATO, Mark Rutte, înaintea reuniunii.

Mark RUTTE, ȘEFUL NATO: „Putin nu este interesat de pace. El presează mai departe, încercând să ocupe mai mult teritoriu. Pentru că crede că poate rupe hotărârea Ucrainei și a noastră, dar greșește. Toți va trebui să facem mai mult. Cu cât sprijinul nostru militar pentru Ucraina este acum mai puternic, cu atât mâna lor va fi mai puternică la masa negocierilor.„

Ucraina este aşteptată de asemenea să aibă o nouă tentativă de a o obţine o invitaţie de aderare din partea Alianţei Nord-Atlantice, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că ţara sa fi de acord cu o încetare a focului cu Rusia dacă NATO va asigura protecţia regiunilor din ţară controlate de Ucraina.    

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Agenda noastră include, de asemenea, activitatea privind NATO. O invitație pentru Ucraina de a adera la NATO este un lucru necesar pentru supraviețuirea noastră. Lucrăm la toate nivelurile pentru a consolida poziția Ucrainei și a întregii comunități euro-atlantice. Sunt recunoscător fiecăruia dintre cei care ne ajută.” 

Dar un diplomat din Alianță a declarat pentru Reuters că acest lucru va dura săptămâni sau chiar luni întregi. Alianţa a refuzat până acum să ofere Ucrainei aderarea la NATO din cauza preocupărilor că invazia rusă din Ucraina va escalada într-un conflict care să implice NATO.  Între timp forțele aeriene ale Ucrainei au declarat că au doborât 22 din cele 28 de drone lansate de Rusia, noaptea trecută. Unele dintre aparatele de zbor au lovit infrastructura critică din regiunea Rîvne. 

Alte drone au lăsat orașul Ternopol din vestul Ucrainei fără electricitate.

Totodată oficialii ucraineni au recunoscut că 40 la sută din teritoriul pe care l-au cucerit la sfârșitul verii în regiunea Kursk a fost de atunci recucerit de ruși, dar recentele atacuri rusești s-au dovedit la cât de ineficiente pe atât de costisitoare, relatează CNN. Presa americană a mai scris că de la începutul conflictului au murit circa 80 de mii de soldați ucraineni. Această cifră a fost contestată de liderul  de la Kiev, care  a spus că numărul este cu mult mai mic. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.