Mai multe regiuni ucrainene au fost atacate în timpul nopții de drone rusești, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene. În regiunea Sumî au murit cel puțin două persoane, potrivit oficialilor ucraineni. Noile lovituri vin la o zi după ce Rusia a lansat o rachetă balistică experimentală asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei, ca răspuns la faptul că SUA și Marea Britanie au permis Kievului să lovească teritoriul rus cu arme occidentale avansate, într-o nouă escaladare a războiului care durează de 33 de luni. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova a lovit joi o instalație militară ucraineană cu o nouă rachetă balistică cunoscută sub numele de „Oreșnik” (alunița), precizând că „are dreptul” să lovească țările occidentale care au furnizat Kievului arme folosite împotriva țintelor rusești. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că utilizarea noii rachete reprezintă „o escaladare clară și gravă” a războiului și a solicitat o condamnare puternică la nivel mondial”, relatează hotnews.ro.
Evenimentele de vineri, ziua 1003 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:
UPDATE 15:18 Secretarul general al NATO, Mark Rutte, îl vizitează pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, la reşedinţa acestuia din Florida, afirmă vineri surse citate de ziarul olandez De Telegraaf, preluat de Reuters.
Potrivit publicaţiei olandeze, Rutte a zburat cu un avion guvernamental olandez. Întrucât secretarul general al NATO nu dispune de un avion al Alianţei, aceasta adesea închiriază avioane pentru deplasările oficiale.
Monitorizările online ale zborurilor arată că respectivul avion guvernamental olandez a aterizat în Florida.
Întâlnirea lui Rutte cu Trump survine înaintea unui Consiliu NATO-Ucraina, convocat pentru săptămâna viitoare, după ce Rusia a lansat joi o rachetă balistică hipersonică Oreşnik cu rază medie de acţiune asupra unei infrastructuri militare în oraşul ucrainean Dnipro, acţiune descrisă de Moscova drept un răspuns în urma primelor atacuri ucrainene cu rachete americane ATACMS şi britanice Storm Shadow asupra unor ţinte militare pe teritoriul rus.
Mark Rutte, fost premier olandez, este considerat unul dintre liderii europeni care s-a înţeles cel mai bine cu Trump în primul mandat prezidenţial al acestuia.
Preşedintele republican ales a promis în campania electorală pentru scrutinul din 5 noiembrie că, dacă ajunge din nou la Casa Albă, va pune rapid capăt războiului ruso-ucrainean, fără a explica vreodată cum crede că ar putea face acest lucru, şi a criticat receptivitatea administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden de a oferi Ucrainei ajutorul masiv militar şi financiar cerut de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Totuşi, după ce a câştigat alegerile, Trump a evitat comentariile asupra războiului din Ucraina.
UPDATE 14:32 Forțele Moscovei au preluat controlul așezării Novodmitrivka din regiuna Donhețk, estul Ucrainei, a anunțat Ministerul rus al Apărării, a relatat vineri agenția de stat rusă RIA Novosti,preluată de Reuters.
UPDATE 13:41 Decizia Ucrainei de a folosi mine antipersonal este regretabilă, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ministerului german de externe, după ce președintele american Joe Biden a aprobat furnizarea lor către Kiev, transmite Reuters.
„Este regretabil că Ucraina se simte obligată să ia astfel de măsuri pe măsură ce acest război continuă”, a spus purtătorul de cuvânt.
Germania și Ucraina sunt semnatare ale Convenției de la Ottawa care interzice utilizarea sau transferul de mine antipersonal, în timp ce Statele Unite nu sunt.
UPDATE 13:14 NATO va organiza marți o reuniune de urgență cu Ucraina la sediul alianței din Bruxelles pentru a discuta despre utilizarea de către Moscova a rachetei hipersonice cu rază intermediară de acțiune în războiul său împotriva Kievului, a declarat vineri o sursă din NATO pentru Reuters.
Alianța militară a confirmat că Consiliul NATO – Ucraina, care grupează ambasadorii aliaților la NATO și omologul lor ucrainean, se va reuni la cererea Kievului, dar nu a oferit detalii privind tema discuțiilor.
UPDATE 13:11 Kremlinul a declarat vineri că lovitura asupra Ucrainei cu racheta balistică hipersonică recent dezvoltată a fost concepută ca un mesaj pentru Occident că Moscova va răspunde la deciziile și acțiunile lor „nechibzuite” în sprijinul Ucrainei, informează Reuters.
UPDATE 12:07 Utilizarea de către Rusia a unei rachete hipersonice experimentale pentru a lovi Ucraina a fost o„escaladare teribilă” în război, a declarat vineri cancelarul german, Olaf Scholz.
Implementarea noii arme a arătat„cât de periculos este acest război”, a declarat Scholz într-un discurs, potrivit AFP, preluată de The Guardian.
„Faptul că (președintele rus Vladimir) Putin a folosit acum și o rachetă cu rază medie de acțiune pentru a lovi teritoriul ucrainean este o escaladare teribilă”, a spus cancelarul german.
UPDATE 11:01 China a reiterat vineri apelurile la „calm” și „reținere” din partea tuturor părților implicate în războiul din Ucraina, după ce Rusia a confirmat că a lansat o rachetă balistică hipersonică experimentală, relatează agenția France-Presse, preluată de The Guardian.
„Toate părțile ar trebui să rămână calme și să dea dovadă de reținere, să depună eforturi pentru a detensiona situația prin dialog și consultări și să creeze condițiile pentru o încetare rapidă a focului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, în cadrul unei reuniuni periodice de informare.
„Poziția Chinei cu privire la problema Ucrainei a fost consecventă și clară, pledând pentru rezolvarea crizei prin mijloace politice și evitând escaladarea situației”, a declarat Lin, potrivit AFP.
China se prezintă ca o parte neutră în războiul din Ucraina și afirmă că nu trimite asistență letală niciuneia dintre părți, spre deosebire de SUA și alte națiuni occidentale. Cu toate acestea, China rămâne un aliat politic și economic apropiat al Rusiei, iar membrii NATO au numit Beijingul un „facilitator decisiv” al războiului, pe care nu l-a condamnat niciodată.
UPDATE 10:37 Un investitor american a cerut guvernului american permisiunea de a cumpăra gazoductul abandonat Nord Stream 2, dacă va fi scos la licitaţie.„Este o ocazie unică”, spune acesta.
UPDATE 10:25 Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene și echipamente de apărare aeriană în schimbul trimiterii de trupe pentru a sprijini Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat consilierul pentru securitate națională din Coreea de Sud, Shin Won-sik, potrivit Reuters.
UPDATE 09:38 Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a declarat într-o înregistrare video difuzată vineri că forțele ruse din Ucraina și-au accelerat înaintarea pe front.
În înregistrarea Ministerului rus al Apărării, Belousov apare vizitând un post de comandă rus din Ucraina și înmânând medalii pentru curaj.
UPDATE 08:43 Parlamentul ucrainean a amânat o ședință care ar fi trebuit să aibă loc vineri din motive de securitate, potrivit unor surse citate de radiodifuzorul public Suspilne, relatează The Guardian.
UPDATE 08:27 Mai multe explozii puternice s-au auzit în orașul Sumî, potrivit primarului Artem Kobzar, relatează presa ucraineană. Forțele aeriene ucrainene au anunțat un atac cu drone rusești în zonă. Cel puțin două persoane au murit și alte 12 au fost rănite, conform Ukrainska Pravda.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.