Unii analisti cred ca, prin eventuala capturare a orasului, Rusia vrea sa-si asigure o artera logistica majora de-a lungul intregii linii a frontului de est. Altii cred ca Moscova doreste doar o victorie simbolica sau vrea mai degraba sa testeze apararea ucraineana de-a lungul frontului din est si sa atraga astfel in aceasta lupta alte forte ucrainene, concentrate acum in Bahmut, scriu Washington Post si New York Times, transmite libertatea.ro

Publicat:05.02.2023, 19:46

Fortele rusesti au lansat un val de atacuri in Donetk, testand apararea Kievului de-a lungul unei noi portiuni a frontului estic, intr-un moment in care comandantii lui Vladimir Putin pregatesc o noua ofensiva majora pentru a cuceri intreaga regiune. 

Atacurile din ultimele zile s-au concentrat asupra localitatii Vuhledar, un oras minier aproape pustiu, situat la 110 kilometri sud-vest de Bahmut, unde fortele ruse au obtinut primele lor castiguri teritoriale din ultimele luni.

Coloane de fum se ridica in mod constant din Vuhledar, iar padurile si campurile din jurul orasului rasuna in urma tirurilor de artilerie trase de ambele tabere. „Au facut presiuni puternice in ultimele patru zile, dar i-am oprit”, a declarat Dikanka, un luptator ucrainean care a vorbit sub acoperirea anonimatului cu The Washington Post. 

Vuhledar este de mult timp in vizorul Rusiei. Orasul se afla la intersectia dintre frontul estic din regiunea Donetk si frontul sudic din regiunea Zaporojie, aproape de singura linie de cale ferata care leaga Crimeea de regiunea Donbas. Fortele ucrainene au folosit orasul pentru a hartui transporturile rusesti pe aceasta linie de aprovizionare critica.

Nu este prima incercare a rusilor de a cuceri orasul. Ultima ofensiva, din noiembrie, a avut insa rezultate dezastruoase, scrie New York Times. La momentul respectiv, Mediazona, o publicatie rusa independenta, a publicat un interviu cu un puscas marin rus care a declarat ca peste 200 de soldati au fost ucisi atunci in doar trei zile.

Relatarile privind infrangerea Rusiei au capatat suficienta atentie incat Kremlinul s-a simtit obligat sa o dezmintire. 

Atacuri zilnice 

Dikanka si alti luptatori au declarat ca in ultima perioada, trupele rusesti au facut aproape zilnic incercari de a coplesi fortele ucrainene care apara Vuhledar si de a strapunge liniile ucrainene care se extind la nord-vest si sud-est de oras. 

Pana acum, ucrainenii le-au tinut piept, ripostand cu tiruri de artilerie, mare parte din ea donata de aliatii occidentali, focuri de mitraliera si bombe improvizate, lansate de drone. 

Dar, pe masura ce Moscova desfasoara zeci de mii de militari suplimentari pe front, analistii militari si soldatii spun ca lucrurile se complica. Impulsul capatat de fortele ucrainene anul trecut s-a blocat, iar in apropiere de Vuhledar, cel putin, initiativa s-a mutat treptat inapoi la inamic, spun ei.

„Poti simti cum a crescut intensitatea in ultima saptamana”, a spus si Andrii, un mitralior implicat in luptele pentru Vuhledar. „Suntem mai mult intr-o pozitie defensiva. Nu facem progrese de aici”, a adaugat el.

Mai la nord, in apropiere de Bahmut, lucrurile sunt la fel de complicate – un atac intens condus de mercenari din organizatia Wagner a ajutat Rusia sa captureze orasul Soledar. 

In apropiere de Vuhledar, rusii nu au obtinut castiguri teritoriale substantiale din noiembrie, cand fortele rusesti au recucerit Pavlivka, un sat intens disputat. 

Dar rusii primesc constant intariri. Intr-un interviu recent pentru Washington Post, seful serviciilor de informatii militare ucrainene, generalul-maior Kirilo Budanov, a declarat ca in prezent, in Ucraina exista peste 320.000 de soldati rusi – mai mult decat dublu fata de forta de invazie initiala estimata de Moscova, de 150.000 de soldati. 

Ucraina se confrunta cu o nevoie acuta de mai multi soldati si arme. 

„Rusii au oamenii, dar nu au echipamentul” 

Putin a insistat in mod repetat ca Rusia isi va atinge obiectivele in razboi. Iar comandantul sau recent instalat, generalul Valeri Gherasimov, a declarat luna trecuta ca pozita Rusiei in Ucraina s-a stabilizat suficient pentru ca fortele sa se concentreze „pe finalizarea eliberarii teritoriului Republicii Populare Donetk”.

Alaturi de Luhansk, Herson si Zaporojie, Donetk este una dintre cele patru regiuni din estul si sudul Ucrainei pe care Rusia sustine ca le-a anexat, in ciuda faptului ca nu le controleaza integral din punct de vedere militar sau politic.

Va reusi in cele din urma sa o faca totusi? Unii experti se indoiesc. De fapt, multi oficiali militari ucraineni si experti militari externi spun ca Moscova ar putea sa nu fie capabila sa valorifice avantajul oferit de marimea fortei sale. 

„La inceput, aveau echipamentul, dar nu aveau oamenii. Acum au oamenii, dar nu au echipamentul”, a explicat Konrad Muzyka, analist in domeniul apararii si director la Rochan Consulting, o companie de consultanta cu sediul in Polonia. 

Armele occidentale au jucat un rol important in aceasta ecuatie, dand peste cap strategia militara clasica a Rusiei, care consta in masarea semnificativa de trupe si arme pentru a strapunge linia inamica, a explicat Muzika. 

Sistemul HIMARS furnizat de SUA, care a fost desfasurat in Ucraina vara trecuta si care utilizeaza munitii ghidate prin GPS, s-a dovedit deosebit de eficient in a lovi aceste forte. 

Cat de important este Vuhledar? 

Muzika si alti experti militari spun ca o victorie ruseasca in Vuhledar si in imprejurimi ar avea, de una singura, o valoare militara limitata pentru Moscova – un aspect pe care l-au mentionat si in legatura cu Bahmut. 

„Daca Vuhledar cade, va fi o victorie tactica minora, in cel mai bun caz”, a spus el. 

Ivan Iakovina, un proeminent jurnalist ucrainean, este mai ingrijorat. Prin capturarea orasului „aparent mic si nu foarte semnificativ”, a spus el, „Rusia ar castiga o artera logistica majora de-a lungul intregii linii a frontului si, in consecinta, capacitatea de a transfera rapid si masiv trupe dintr-o directie in alta”, a spus acesta, potrivit New York Times. 

Oricum, fiecare oras capturat, mare sau mic, reprezinta un pas spre obiectivele lui Putin. Iar la Moscova, unde oficialii militari s-au confruntat cu critici acerbe din partea radicalilor nationalisti, pe fondul infrangerilor militare recente, exista o presiune tot mai mare pentru victorii, chiar si simbolice. 

Multi ucraineni care lupta aici cred ca exact asta urmareste Rusia. 

„Vuhledar nu este o prioritate strategica din punct de vedere militar, dar este o prioritate strategica pentru propaganda rusa”, a declarat Oleksii Dmitraskivskii, purtatorul de cuvant al fortelor armate pentru regiunile Donetk si Zaporojie. 

In timp ce confruntarile din Vuhledar sunt numeroase si dure, inclusiv 13 incercari separate de a strapunge apararea ucraineana in noaptea de miercuri spre joi, ele nu indica faptul ca Rusia isi aduna aici o forta majora – cel putin nu inca. 

Estimarile serviciilor de informatii sugereaza ca Rusia are aproximativ sase grupuri tactice de batalioane in rotatie, in jurul Vuhledar, aproximativ jumatate sau mai putin decat ar necesita o operatiune majora, potrivit lui Muzika.

In schimb, analistii sugereaza ca ar fi posibil ca Rusia sa incerce sa forteze Ucraina sa redirectioneze trupe de la Bahmut si din alte zone fierbinti catre Vuhledar. De asemenea, este posibil ca Moscova sa testeze forta ucraineana in diferite puncte de-a lungul liniei frontului care se intinde prin Donetk si Luhansk. 

„Este greu de stiut unde ne aflam in film”, a declarat pentru Washington Post Dara Massicot, cercetatoare in domeniul politicilor la Rand Corp, cu privire la perspectivele unei noi ofensive majore. 

„In mod clar, a existat o directiva de a face progrese. Dar nu vad semne ca forta este pregatita”, a spus ea.

„(Putin) ordona fortelor sa faca mai mult decat sunt capabile sa faca”, a explicat Massicot. „Aceasta ar putea fi o previziune a modului in care vor gestiona o noua ofensiva”, a adaugat ea. 

Un oras distrus 

Pentru civilii din zona, motivele Rusiei sunt mai putin importante. Mii de locuitori din oras si din satele din jur au fugit, abandonandu-si casele in care acum se adapostesc soldatii. 

Mai putin de 500 de civili si doar trei copii au ramas in Vuhledar, in ceea ce a fost pana acum un an un oras industrial dens populat cu aproximativ 15.000 de locuitori. 

Multi dintre cei ramasi sunt batrani. Mica localitate a fost devastata de lupte, cu cladiri distruse in aproape fiecare bloc, potrivit unui lider de pluton ucrainean care a fost in Vuhledar saptamana aceasta. 

Viceprimarul orasului, Maksim Verbovski, a explicat frust situatia, pentru agentia de stiri ucraineana Suspline. Vuhledar „a fost distrus”, a declarat el. „Toate cladirie au fost avariate. Intreaga infrastructura“, a adaugat oficialul. 

Chiar si voluntarii umanitari au incetat sa mai vina in ultimele zile.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.