Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni, la Kiev, că preşedintele rus Vladimir Putin este hotărât să obţină capitularea Ucrainei şi a anunţat deblocarea mai devreme a unui nou ajutor de 3,5 miliarde de euro către ţara intrată în al patrulea an de război, relatează agenţiile internaţionale de presă, scrie digi24.ro.
„Războiul din Ucraina rămâne criza cea mai importantă şi mai plină de consecinţe pentru viitorul Europei. Putin încearcă mai mult ca oricând să câştige acest război în teren. Obiectivul său rămâne capitularea Ucrainei", a declarat ea la un summit internaţional de la Kiev, cu prilejul împlinirii a trei ani de la declanşarea invaziei ruse.
Ea a avertizat statele membre că Rusia ar putea ataca alte ţări. „Ştim ce s-ar putea întâmpla mai departe. Pentru că deja s-a întâmplat înainte. Nu numai destinul Ucrainei este în joc. Este destinul Europei", a spus von der Leyen.
Şefa executivului UE a reiterat că principala prioritate a blocului comunitar rămâne consolidarea rezistenţei ucrainene.
„Până acum, Uniunea noastră şi statele membre au susţinut Ucraina cu suma de 134 de miliarde de euro. Este mai mult decât oricine altcineva. Mulţumită facilităţii noastre pentru Ucraina şi împrumutului G7 am închis deficitul bugetar pentru întreg anul 2025", a adăugat von der Leyen.
Ea a subliniat că, în paralel, prioritatea blocului comunitar în următoarele săptămâni este accelerarea livrării imediate de arme şi muniţii Ucrainei.
„O Ucraină liberă şi suverană nu este numai în interesul Europei, ci şi în interesul întregii lumi. Autocraţii din lumea întreagă urmăresc cu mare atenţie dacă există impunitate atunci când invadezi o ţară vecină şi violezi frontiere internaţionale. Sau dacă există o veritabilă descurajare. Este de cea mai mare importanţă nu numai pentru Europa. Este de asemenea important pentru Asia, Africa şi cele două părţi ale Atlanticului. O investiţie în suveranitatea Ucrainei este o investiţie în prevenirea unor viitoare războaie", a subliniat preşedinta Comisiei.
Ea a arătat în discursul ei că "Ucraina are o industrie de apărare prosperă şi foarte inovatoare" care nu ar trebui să alimenteze arsenalele unei puteri agresive, ci să întărească rezilienţa UE. Ea a dat ca exemplu start-up-urile ucrainene care au multă expertiză în sectoare precum dezvoltarea de drone şi Inteligenţă Artificială şi care ar putea da un impuls competitivităţii europene.
„Europa este aici să întărească Ucraina în acest moment crucial. Pot să anunţ că o nouă plată de 3,5 miliarde de dolari va veni deja în martie. Şi, aşa cum tocmai a anunţat deja preşedintele (Consiliului European, Antonio) Costa, va exista o reuniune extraordinară a Consiliului European. Voi prezenta un plan cuprinzător despre cum să creştem producţia de arme europeană şi capabilităţile de apărare. Iar Ucraina va beneficia şi ea", s-a angajat şefa executivului UE.
Ea a mai spus că europenii au pregătit un pachet ambiţios de securitate energetică, al cărui scop este asigurarea unui "sistem energetic rezilient, sigur şi competitiv pentru Ucraina".
„Vom integra pe deplin piaţa de energie din Ucraina şi Moldova în piaţa noastră energetică până la sfârşitul anului viitor. Şi vom profita de potenţialul deplin al marilor depozite de gaze ale Ucrainei, dintre care 80% sunt localizate în apropierea statelor membre UE", a adăugat von der Leyen. Nu în ultimul rând, ea a spus că "o pace justă şi de durată vine numai prin forţă".
„De aceea vă întărim economia. De aceea creştem rezilienţa aprovizionării voastre energetice. De aceea vom continua să vă instruim şi să vă echipăm trupele", a anunţat în final Ursula von der Leyen.
Ea a anunţat adoptarea celui de-al 16-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi a dat asigurări că "vom mări sancţiunile punitive împotriva Rusiei, cu excepţia cazului în care demonstrează o voinţă veritabilă de a încheia un acord de pace de durată".