Rusia a atacat Ucraina cu 10 drone de atac Shahed pe care forţele de apărare aeriană ale Kievului le-au distrus. O rachetă rusească a lovit o clădire rezidenţială cu nouă etaje din Dnipro, ucigând cel puţin o persoană şi rănind alte douăsprezece. Cel puţin cinci persoane au murit, inclusiv doi copii, într-un atac cu dronă care ar fi lovit regiunea Kursk din Rusia, operaţiune atribuită ucrainenilor de autorităţile locale.

Publicat:29.06.2024, 17:57

Acesta este momentul când racheta rusească lovește clădirea din Dnipro. Din imagini se poate vedea gaura formată între ultimele etaje, dar și incendiul care a izbucnit imediat.

Patru etaje superioare s-au prăbuşit în urma atacului. Acest bărbat se afla într-o mașină lângă bloc și a fost scos de către salvatori de sub dărâmături.

Rușii la rândul lor spun că un atac ucrainean cu dronă a ucis cinci persoane, inclusiv doi copii, într-un sat din Kursk. Atacuri cu drone ar fi avut loc și în regiunea rusă Belgorod.

Pe front, Rusia a revendicat azi cucerirea aşezării Şumî, un mic sat, situat în apropiere de Toreţk, oraş important în acest sector de front. Cucerirea sa ar da armatei ruse acces spre Kostantinovka, iar apoi spre Kramatorsk.
Statul Major de la Kiev a raportat că au avut loc 15 atacuri ale trupelor ruse în direcția Torețk, 14 au fost respinse, unul este încă în desfășurare.

Totodată Kievul anunță eliberarea a 10 civili capturați în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, în sudul Ucrainei ocupate şi în Belarus.

Potrivit președintelui Zelenski, acordul de eliberare a acestora a fost încheiat cu sprijinul Vaticanului. Totodată, liderul de la Kiev a declarat că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI:  „Este foarte important pentru noi să arătăm un plan de încheiere a războiului pe care majoritatea lumii îl va sprijini.”

Ucraina a propus deja din 2022 un plan de pace în 10 puncte, susţinut de Occident, ce prevede retragerea necondiţionată a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Preşedintele rus Vladimir Putin a avansat propria sa soluţie la conflict: ca Ucraina să-i cedeze Rusiei cinci regiuni din est şi din sud şi să renunţe să mai adere la NATO. De facto, o cerere de capitulare, respinsă atât de Kiev, cât şi de Occident.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.