Obiectivul primordial al administrației SUA este acela de a repara relația cu Rusia, scrie într-o analiză cotidianul chinez Global Times, portavocea Partidului Comunist. Scopul este acela de a-i permite Washingtonului să se ocupe de regiunea Asia-Pacific. Observatorii chinezi citați de CNN analizează și ei posibilitatea ca SUA să decupleze Rusia de China – concluzia nu este clară, scrie hotnews.ro.
Discuțiile dintre Moscova și Washington, luate împreună cu declarațiile lui Trump, sugerează că rezolvarea crizei din Ucraina nu este principala preocupare a SUA.
În schimb, se pare că SUA intenționează să profite de situație pentru a repara legăturile cu Rusia și pentru a se extrage din conflict, cu scopul de a-și reorienta atenția către Asia-Pacific, scrie publicația, portavocea Partidului Comunist din China.
Analiza a fost publicată miercuri, după primele negocieri dintre Rusia și SUA de la Riad și după atacurile dure ale președintelui Donald Trump la adresa lui Volodimir Zelenski.
Global Times îl citează pe Cui Hongjian, profesor al Academiei de Guvernanță Regională și Globală de la Universitatea de Studii Externe din Beijing, care spune că discuțiile la nivel înalt dintre Moscova și Washington, precum și comentariile ulterioare ale lui Trump ne spun că, pentru SUA, obiectivul primordial în etapa actuală este de a-și repara rapid relația cu Rusia.
Cui afirmă că încheierea crizei este doar o modalitate prin care SUA semnalează bunăvoință față de Rusia, iar pentru Washington, relaxarea relațiilor cu Moscova îl poate ajuta să își îndrepte atenția către regiunea Asia-Pacific.
Se pare că SUA caută modalități de a negocia rapid încheierea crizei ucrainene, marginalizând atât Europa, cât și Ucraina, deoarece includerea lor ar putea complica procesul de negociere, a declarat și Lü Xiang, cercetător la Academia Chineză de Științe Sociale.
Acesta a spus pentru Global Times că, în urma unui astfel de acord, este probabil ca SUA să exercite presiuni atât asupra Europei, cât și asupra Ucrainei pentru a accepta termenii.
Apelul oficial al Chinei și posibilele temeri
De la începutul crizei, China, o aliată fermă a Rusiei, a făcut în mod public apel la o soluționare politică și a insistat pentru discuții de pace.
China sprijină toate eforturile care conduc la pace, a declarat marți ministrul chinez de externe Wang Yi la reuniunea la nivel înalt a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.
CNN scrie că Beijingul nu se află într-o situație bună însă, nefiind implicat în negocieri și neavând capacitatea de a le influența.
Miza, scrie CNN, este mare pentru Xi Jinping, care de ani de zile cultivă cu asiduitate atât legătura personală cu „vechiul său prieten” Vladimir Putin, cât și relațiile țării sale cu Rusia – văzând în vecinul său un partener esențial într-o luptă mai amplă pentru putere cu Occidentul.
Cu toate acestea, comentariile oficialilor americani din ultimele zile ar putea să atragă atenția Beijingului asupra potențialelor obiective ale SUA în cadrul colaborării cu Rusia.
Cel mai înalt diplomat american, Marco Rubio, a menționat posibilitatea unei viitoare „cooperări geopolitice și economice” între Washington și Moscova.
Câteva zile mai devreme, emisarul administrației Trump pentru Rusia-Ucraina, Keith Kellogg, a declarat în cadrul unei discuții la München că SUA speră să îl „forțeze” pe Putin să întreprindă acțiuni cu care nu se simte „confortabil”, care ar putea include perturbarea alianțelor Rusiei cu Iranul, Coreea de Nord și China.
„Relațiile dintre China și Rusia sunt într-o ligă a lor”
Observatorii sunt sceptici că Washingtonul ar putea distruge relația Rusia-China, având în vedere alinierea lor profundă împotriva ordinii conduse de SUA și de dependența economică a Moscovei de Beijing.
Unii cred într-adevăr că chiar și un semn al unei noi schimbări de loialitate din partea Rusiei ar fi un avantaj pentru obiectivele Washingtonului.
Dacă vine o zi în care China decide să invadeze Taiwanul, atunci, „chinezii vor trebui să se uite în spatele lor și să se întrebe – ce va face Rusia? Iar pentru Statele Unite, aceasta este o (măsură de) descurajare”, a spus Yun Sun, directoare a Programului China la centrul de reflecție Stimson Center din Washington.
Dar alții spun că Beijingul este încrezător în legăturile sale cu Moscova.
„Relațiile dintre China și Rusia sunt într-o ligă a lor, au o bază solidă și conexiuni instituționale puternice în ultimele decenii”, a declarat Yu Bin, membru senior la Centrul de Studii Ruse de la Universitatea Normală din China de Est din Shanghai.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.