Rusia lansat iar drone spre Kiev peste noapte. Resturi ale acedsgtora au căzut într-un cartier al orașului, dar nimeni nu a fost rănit, a spus acesta. Nou atac rusesc a avut loc chiar în momentul în care noii lideri ai Uniunii Europene au ajuns în capitala țării vecie. Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa au venit în prima zi a mandatului lor în Ucraina într-o vizită simbolică de susţinere a Ucrainei.

Publicat:01.12.2024, 21:00

Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și Kaja Kallas, șefa politicii externe a UE, au sosit azi dimineață în capitala ucraineană Kiev pentru o vizită oficială.

Prin vizita lor, cei doi oficali, care deţin cele mai înalte funcţii în UE după şefa Comisiei Europene, vor să demonstreze un sprijin puternic pentru Ucraina într-un moment în care forţele acesteia se retrag pe linia frontului, iar sosirea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă stârneşte temeri că ajutorul SUA pentru Kiev ar putea fi întrerupt.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI:  „Suntem foarte fericiți să vedem așa o unitate a Uniunii Europene și a liderilor europeni în jurul Ucrainei. Vă mulțumesc că ați venit în prima zi a președinției voastre. Este foarte onorabil pentru noi. Mulțumesc și bine ați venit!”

Antonio COSTA, PREȘEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN:  „Noi am fost cu voi, suntem cu voi  și vom fi în continuare cu voi. Acum pe timp de război, dar am venit aici și pentru a discuta despre viitor, deoarece vrem să vă avem ca membri a uniunii noastre.”

De la începutul invaziei ruseşti Europa a cheltuit în total aproximativ 125 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei, în timp ce Statele Unite singure au vărsat  peste 90 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu al Institutului Kiel.

Kaja KALLAS, ȘEFA DIPLOMAȚIEI EUROPENE:  „Acest război continuă în Ucraina și noi trebuie să facem tot posibilul pentru a-l opri. Trebuie să slăbim Rusia, să întărim Ucraina prin a vă livra mai multe arme, muniții și a vă oferi traininguri pentru soldați, de care aveți nevoie. Există unitate la nivelul Uniunii Europene că trebuie să sprijinim Ucraina.”

Kaja Kallas a recunoscut totuși că devine din ce în ce mai dificil pentru cele 27 de state membre să convină asupra unor noi modalităţi de a-şi spori sprijinul pentru Ucraina. Ea consideră că cea mai puternică garanţie de securitate este apartenenţa la NATO. De altfel președintele Zelenski a făcut apel la NATO să ofere protecţie regiunilor din Ucraina controlate de Kiev pentru a pune capăt fazei fierbinţi a războiului şi a sugerat că ar fi gata să renunţe la sarcina imediată de a recupera teritoriile ocupate de Rusia.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI:  „Este important să înțelegem că nu vom recunoaște niciodată legal vreo ocupație rusă a pământului nostru. Nu recunoaștem aceste pământuri drept rusești. Acestea sunt doar pământurile noastre, acestea sunt oamenii noștri - părți ocupate temporar din Ucraina.”

La rândul său, Vladimir Putin cere Ucrainei să cedeze patru regiuni sudice şi estice pe care Rusia le ocupă parţial, pe lângă Crimeea anexată în 2014, şi să renunţe la apartenenţa sa la NATO. Diplomaţii NATO cred însă că este puţin probabil ca Alianţa să acorde Ucrainei statutul de membru prea curând, având în vedere opoziţia unui număr mare de ţări care se tem să nu fie atrase într-un război direct cu Rusia.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.