Protestele anti-razboi din Rusia au luat forma comemorarii victimelor ucrainene, in timp ce rusii au inceput sa depuna flori la statuile unor scriitori ucraineni din zeci de orase rusesti, relateaza The Moscow Times, transmite Hotnews.ro

Ultimul update: 04.02.2023, 07:56 Publicat:04.02.2023, 07:48

Potrivit sursei citate, totul a pornit dupa atacul cu rachete de luna trecuta asupra orasului Dnipro.

Flori, jucarii de plus si mesaje scrise de mana au aparut in cel putin 60 de orase din Rusia, adesea la baza statuilor poetilor ucraineni Taras Sevcenko si Lesia Ukrainka sau la monumentele victimelor represiunii politice din epoca sovietica.

„Este o declaratie impotriva razboiului, nu doar doliu pentru mortii din Dnipro”, a spus o femeie care a depus flori la un memorial din orasul siberian Novosibirsk.

„Nu puteam sa tac”, a spus ea pentru The Moscow Times intr-un interviu anonim realizat cu ajutorul miscarii de opozitie de tineret Vesna.

Imaginile blocului de apartamente distrus, victimele civile si incercarile disperate de salvare ca urmare a atacului din 14 ianuarie de la Dnipro au servit ca o amintire socanta a devastarii cauzate de razboiul din Ucraina si au starnit furie si rusine in randul unor rusi.

Omagiile continue aduse victimelor atacului de la Dnipro sunt primele proteste anti-razboi la nivel national de la demonstratiile impotriva mobilizarii „partiale” din septembrie.

Protestele florilor au luat nastere pentru ca „nu tuturor rusilor le lipseste compasiunea fata de ucraineni”

Aceste manifestatii au devenit „protestele florilor”.

La aproape trei saptamani de la decesele din Dnipro, rusii continua sa depuna flori.

„Am decis sa depun flori la un memorial local pentru a arata ca nu tuturor rusilor le lipseste compasiunea fata de ucraineni”, a spus un barbat din districtul autonom Hanti-Mansiisk intr-un alt interviu anonim realizat prin Vesna.

„Ma gandeam la victimele atacului de la Dnipro si la cum trebuie sa fi fost sa fii sub daramaturi.”

Localnicii au depus joi trandafiri galbeni cu panglici albastre si galbene – culorile drapelului ucrainean – in orasul Krasnodar, din sudul Rusiei.

Si in orasul Kazan, pe raul Volga, localnicii au depus flori, fotografii ale blocului de apartamente distrus din Dnipro si o pancarta cu mesajul „Kazan este in doliu” langa un monument al victimelor represiunii politice.

In orasul Vladikavkaz din Caucazul de Nord, memorialul a constat dintr-o mana de garoafe rosii si o jucarie pentru copii.

Si in Pskov din vestul Rusiei, oamenii au depus flori si au aprins lumanari la un monument dedicat mamelor si copiilor.

„Simt o rusine incredibila pentru tara mea si pentru incapacitatea de a ajuta in vreun fel, cu exceptia unor gesturi atat de mici”, a spus o femei din Pskov intr-un interviu anonim realizat prin Vesna.

Atacul asupra Dnipro a avut loc intr-o sambata dupa-amiaza, cand, potrivit oficialilor ucraineni, cu o racheta de croaziera rusa Kh-22 – conceputa pentru a fi folosita impotriva navelor.

Echipajele de salvare au lucrat zile intregi in ruinele cladirii, incercand sa gaseasca supravietuitori. Cel putin 46 de persoane, inclusiv sase copii, au fost ucise si peste 80 au fost ranite.

Multi dintre cei care au luat parte la „protestele florilor” au declarat pentru The Moscow Times ca comemorarea victimelor din Dnipro i-a ajutat sa se simta ca fac parte dintr-o miscare anti-razboi mai larga.

„Nu este pentru morti, ci pentru cei vii”, a spus Zakhar, un tanar care a depus recent flori la unul dintre memorialele din Sankt Petersburg.

Omagiile rusilor pentru ucraineni, un semn de nemultumire fata de autoritati

Persistenta omagiilor aduse victimelor de la Dnipro este un semn de profunda nemultumire fata de autoritati, potrivit antropologului Alexandra Arhipova.

„Comemorarile improvizate apar atunci cand oamenii simt un fel de nedreptate”, a declarat Arhipova pentru The Moscow Times.

„Este o incercare de a spune: „Imi exprim durerea si protestez impotriva celui care a provocat aceasta durere”.

Sapte „protestatari ai florilor” ar fi fost retinuti de politie

„Protestatarii florilor” din Rusia nu s-au confruntat cu acelasi nivel de represiune din partea politiei ca demonstrantii care au iesit in strada imediat dupa invazia de anul trecut si ca urmare a ordinului de mobilizare al presedintelui Vladimir Putin din septembrie.

Dar cel putin sapte persoane ar fi fost retinute.

Ekaterina Varenik, in varsta de 26 de ani, a fost inchisa pentru 12 zile luna trecuta pentru ignorarea ordinelor politiei in timp ce tinea o pancarta pe care scria „Ucraina nu este inamicul nostru” langa un memorial din centrul Moscovei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.