La inceputul lunii martie, trupele ruse au ocupat Balakliia, un oras linistit din Ucraina, aflat la sud de regiunea Donbas, controlata de Rusia si la nord orasul Harkov, sub control ucrainean.
Soldatii rusi au ocupat atunci un service auto de la marginea orasului, care a devenit centru de comanda in regiune. O usa de otel marcata drept „Grupul de comanda” era intrarea catre buncar.
La subsolul sediului militar abandonat, jurnalistii Reuters au gasit un depozit secret cu mii de documente, dupa ce soldatii rusi au fugit in graba. Si au analizat peste o mie dintre ele, dezvaluind detalii din interior despre cum functioneaza armata rusa si cum s-a ajuns la retragerea usturatoare a rusilor din nord-estul Ucrainei in septembrie. In saptamanile dinaintea infrangerii, fortele ruse se chinuiau cu supravegherea si razboiul electronic. Foloseau drone standard, pilotate de soldati abia antrenati. Echipamentul lor pentru blocarea comunicatiilor ucrainene a fost adesea inoperabil. La sfarsitul lunii august, fortele ruse erau epuizate, lovite de moarte, dezertari si stres cauzat de lupta. Doua unitati – reprezentand aproximativ o sesime din forta totala – functionau la 20% din puterea lor.
Documentele au dezvaluit, de asemenea, eficienta tot mai mare a fortelor Ucrainei si au oferit indicii despre modul in care ar putea decurge razboiul.
Intr-un caiet, un ofter de stat major a schitat un soldat si si-a asternut gandurile despre intoarcerea lui acasa. Cele 91 de pagini scrise de mana contineau si alte informatii: coordonatele unitatilor de informatii rusesti, inregistrarile apelurilor de la comandanti, detalii despre batalii, oameni ucisi si echipamente distruse, dar si relatari despre o cadere de moral si disciplina.
In interiorul camerei de comanda, un reporter a vazut birouri aranjate intr-un dreptunghi. Fiecare purta o placuta rosie a unei sectiuni militare: coordonarea luptei, razboi electronic, informatii, echipamente aeriene fara pilot. Comandantii de sectie, inclusiv comandantul responsabil de populatia civila, se intalneau aici zilnic, conform listelor lasate in urma. Reuters a identificat cel putin 11 ofiteri care au participat la aceste intalniri.
O foaie de calcul de la buncarul Balakliia arata ca un sergent rus obisnuit a primit 202.084 de ruble (3.200 de dolari) pe luna drept salariu, plus bonusuri, in timp ce un sergent din forta separatista a primit doar 91.200 de ruble (1.400 de dolari). Seful unei companii de aruncatoare de flacari din Luhansk a consemnat intr-un document ca opt dintre subalternii sai au avut condamnari anterioare - inclusiv un barbat condamnat in trecut pentru viol si agresiune sexuala.
Documentele din buncar il numesc pe colonelul Ivan Popov drept comandantul fortei militare ruse care opereaza din Balakliia. Popov si multi dintre ofiterii sai superiori apartin Corpului 11 de armata, parte a Flotei Baltice a Marinei ruse. In 2017, ziarul oficial al fortelor armate ale Rusiei a publicat un profil al lui Popov, potrivit caruia el a servit in razboiul Rusiei impotriva separatistilor din Cecenia si in invazia din 2008 a fostei Georgii sovietice.
Forta Balakliia includea un comandant responsabil cu tinerea sub control a populatiei civile locale. El este identificat in documentele gasite de jurnalisti printr-un pseudonim, Comandantul V. „Granit”. El a supravegheat cel putin un centru unde civili au fost batuti si interogati folosind socuri electrice, potrivit a sase fosti detinuti si oficiali ucraineni.
Reuters a verificat autenticitatea documentelor vizitand cinci avanposturi militare abandonate din nord-estul Ucrainei, ale caror coordonate au fost inregistrate in hartiile gasite. In fiecare caz, localnicii au confirmat ca acolo erau stationate forte rusesti. De asemenea, reporterii Reuters au intervievat cinci soldati care au servit in forta Balakliia si au verificat detaliile din documente cu ajutorul unei relatari a unui militar rus.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.