O bază militară ucraineană din centrul țării a fost vizată de un atac rusesc. Ministerul Apărării de la Moscova raportează distrugerea mai multor avioane de luptă ale Kievului. Pe de altă parte un oficial al forțelor aeriene ucrainene susține că pagube sunt, dar nu atât de semnificative. AAtacul intervine în condiţiile în care primele avioane occidentale F-16 sunt aşteptate să sosească luna aceasta.  De altfel Volodimir Zelenski a declarat că iulie poate aduce Ucrainei şi mai multă putere, în special în protejarea cerului.

Publicat:02.07.2024, 20:50

Regiunea Herson a fost ținta atacurilor rusești, noaptea trecută. Au fost avariate mai multe clădiri rezidențiale, instituții de învățământ și un spital.

Ministerul rus al Apărării a declarat azi că a distrus 5 avioane de luptă ucrainene SU-27 și a avariat alte două pe aerodromul Mirgorod din regiunea Poltava. Rușii au publicat imagini ale atacului care arată fum și flăcări pe un aerodrom.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a confirmat atacul asupra aeroportului militar din Mirgorod. Dar a spus că pagubele nu sunt atât de semnificative cum raportează rușii. Kievul se confruntă cu provocări în timp ce se pregăteşte să desfăşoare primele avioane F-16 fabricate de SUA, avioane de luptă pe care Rusia este hotărâtă să le doboare la sol sau să le distrugă.

Ucraina speră că aceste avioane îi vor spori forţele, care se luptă să respingă asaltul rusesc de-a lungul liniei frontului.

Volodimir ZELENSKI, PREŞEDINTELE UCRAINEI: „Am discutat în detaliu toate planurile pentru luna iulie - această lună poate aduce Ucrainei şi mai multă forţă, în special în ceea ce priveşte protejarea cerului şi aducerea unei securităţi reale în ţara noastră."

Pe front trupele ucrainene se răzbună pentru asediul de la Mariupol. Militari ruşi din Brigada 83 Aeropurtată ar fi înconjuraţi de trei săptămâni într-o fabrică din localitatea de graniţă Volceansk, din regiunea Harikov, notează Monitorul Apărării.

Pe de altă parte Institutul pentru Studiul Războiului a scris într-o analiză de a sa că ucrainenii ar mai avea nevoie de un avans de 200 de metri până la fabrica unde s-au baricadat rușii.

În același timp, nici pe celelalte fronturi Rusia nu are câştiguri teritoriale. În regiunea Lugansk, ofensiva pe direcţia
Kupiansk-Svatove-Kreminna este blocată. Armata rusă a avansat puţin în Doneţk, pe direcţia Ceasov Iar şi Torețk, dar fără a
captura vreo localitate. Nici ofensiva din regiunea Zaporojie nu are succes, pe direcţia Robotîne, frontul fiind neschimbat,
conform Institutului de Studiere al Războiului.

Pierderile sunt mari de ambele tabere, greu de suportat, fără să se cunoască numerele reale. Ucraina este ajutată de statele
occidentale, în timp ce Rusia primeşte un ajutor consistent din Coreea de Nord, Iran şi China.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.