Parlamentul European cere statelor UE să ridice restricțiile care opresc Ucraina din atacarea unor ținte din Rusia, se arată într-o rezoluție adoptată azi, în care se precizează că țara vecină nu-și poate exercita pe deplin dreptul la autoapărare și rămâne expusă atacurilor asupra populației și infrastructurii sale. Totodată, Uniunea Europeană alocă Ucrainei 160 de milioane de euro pentru a ajuta sectorul energetic al țării, ca să facă față provocărilor, în contextul apropierii sezonului rece. 100 de milioane sunt din confiscarea activelor deținute de statul rusși înghețate de UE.

Publicat:19.09.2024, 20:13

Deficitul de energie electrică al Ucrainei ar putea ajunge la 6 gigawați în această iarnă, aproximativ o treime din cererea de vârf preconizată, pe fondul atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice și al expirării unui contract de furnizare de gaze, a declarat Agenția Internațională pentru Energie într-un raport.

Ursula VON DER LEYEN, ȘEFA COMISIEI EUROPENE: „În urmă cu doar două săptămâni, la 26 august, au fost lansate peste 230 de rachete în timpul unui atac de 12 ore, acestea fiind îndreptate către stații electrice, substații și alte infrastructuri cheie, iar milioane de ucraineni au rămas fără electricitate timp de câteva ore.”

În acest context șefa Comisiei Europene a anunțat că UE va ajuta țara vecină în timpul sezonului rece.

Ursula VON DER LEYEN, ȘEFA COMISIEI EUROPENE: „Și astăzi pot anunța că vom pune la dispoziție o sumă suplimentară de aproape 160 de milioane de euro pentru această iarnă. Această sumă include 60 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru adăposturi și încălzitoare și aproximativ 100 de milioane de euro pentru lucrări de reparații și energie regenerabilă, iar aceste 100 de milioane de euro provin din veniturile obținute din imobilizarea activelor rusești în Uniunea Europeană.”

De altfel Ursula von de Leyen a anunțat că mâine va merge la Kiev. De la invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022, sistemul energetic al Ucrainei a fost ținta atacurilor rusești, care au dus la pene de curent continue și la furnizarea limitată de energie electrică în unele regiuni timp de câteva ore în fiecare zi.