Crestinii ortodocsi din Ucraina au sarbatorit intotdeauna Craciunul pe 7 ianuarie, pe rit vechi, dupa calendarul iulian, dar razboiul declansat de Rusia in urma cu 10 luni a dus la o schimbare fundamentala, scriu Associated Press si Politico, transmite libertatea.ro.
In octombrie, conducerea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care nu este subordonata celei de la Moscova si este una dintre cele doua ramuri ale crestinismului ortodox din Ucraina, a fost de acord sa permita credinciosilor sa sarbatoreasca pe 25 decembrie Craciunul.
Alegerea datei are conotatii atat politice, cat si religioase clare intr-o natiune unde exista doua biserici ortodoxe rivale si unde usoare revizuiri ale ritualurilor pot avea o semnificatie puternica intr-un razboi cultural care se desfasoara in paralel cu razboiul real.
Pentru unii oameni, schimbarea datelor reprezinta o separare de Rusia, de cultura si religia sa.
„Ceea ce a inceput pe 24 februarie, invazia la scara larga, este o trezire si o intelegere a faptului ca nu mai putem face parte din lumea rusa”, a spus Olena Pali, o locuitoare din Bobritsia in varsta de 33 de ani.
In Bobritsia, unii credinciosi au promovat schimbarea in cadrul bisericii locale, care s-a afiliat recent Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care nu are legaturi cu Rusia. Cand aceasta schimbare a fost supusa votului, 200 din 204 de persoane votat pentru adoptarea zilei de 25 decembrie ca noua zi pentru sarbatorirea Craciunului.
„Acesta este un pas mare, pentru ca niciodata in istoria noastra nu am avut aceeasi data a Craciunului in Ucraina cu intreaga lume crestina”, a spus Roman Ivanenko, un oficial local din Bobritsia si unul dintre promotorii schimbarii. Odata cu schimbarea, spune el, „se rupe aceasta legatura” cu rusii.
„Niciun dusman nu poate sa ne ia sarbatoarea, pentru ca sarbatoarea se naste in suflet”, a spus si preotul Rostislav Korchak in predica sa, in timpul careia a folosit cuvintele „razboi”, „soldati” si „rau” mai mult decat „Iisus Hristos”.
Ruperea de biserica rusa
In 2019, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Rasaritene, a acordat independenta deplina – autocefalie in limbaj teologic – Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Ucrainenii care au favorizat recunoasterea unei biserici nationale in tandem cu independenta politica a Ucrainei fata de fosta Uniune Sovietica cautau de multa vreme aceasta aprobare.
Biserica Ortodoxa Rusa si liderul ei, Patriarhul Kiril, au protestat cu inversunare fata de aceasta decizie, spunand ca Ucraina nu se afla sub jurisdictia lui Bartolomeu. De atunci, in Ucraina au exista doua biserici ortodoxe diferite, cea autocefala si cea subordonata Moscovei.
Biserica Ortodoxa Rusa, care pretinde suveranitatea asupra ortodoxiei in Ucraina, continua sa utilizeze calendarul iulian. Craciunul se sarbatoreste astfel cu 13 zile mai tarziu decat in Occident, pe 7 ianuarie.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.